Pirc Musarjeva zaradi “posebnih okoliščin” pomilostila kriminalce

Datum:

Po tem ko je predsednica republike Nataša Pirc Musar z ukazom o pomilostitvi pomilostila že tretjo pomilostitev tujca, odkar je nastopila petletni mandat, smo se po zadnji pomilostiti na njen kabinet obrnili z vprašanjem o razlogu. Odgovor smo dobili – če temu lahko rečemo odgovor.

Predsednica RS Nataša Pirc Musar je zadnjo tujko pomilostila “zaradi posebnih okoliščin”. S tem je bil tujki odpuščen izgon iz ozemlja Slovenijo. Tretja pomilostitev je sledila po pomilostitvi dveh tujcev, ki sta se ukvarjala s tihotapljenjem migrantov. Ali bodo “posebne okoliščine”, ki jih kabinet predsednice ni definiral razlog za vedno večji porast zločincev na ulicah?

“Predsednica republike se je za pomilostitev avstrijske državljanke gospe Ozgur Dogan odločila po soglasnem pozitivnem mnenju vseh treh članov Komisije za pomilostitve, in sicer zaradi posebnih osebnih okoliščin”, so med drugim zapisali v elektronskem sporočilu, ki smo ga prejeli iz kabineta predsednice RS. Za kakšne posebne okoliščine gre, niso pojasnili, dejstvo pa je, da je s tem na prostost spustila osebo (več njih), ki so z razlogom pristali za zapahi. In to vedoč in navkljub opozorilom policije, ki je opozorila na porast kriminala.

Foto: sta

Občutka varnosti je, predvsem v Ljubljani, manj. To kažejo tako pripovedi kot številke. V prestolnici policija zaznava porast kaznivih dejanj: center in Vič izstopata po številu ropov, tatvin in roparskih tatvin, še nedavno je policija obravnavala kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost.  Za pojasnila smo se obrnili tudi na Okrožno sodišče na Ptuju, vendar od njih še  nismo prejeli odgovora. Čeprav nas Golobova vlada in osrednji mediji prepričujejo, da je delež migrantov med osumljenci kaznivih dejanj v Ljubljani majhen, je tudi anketa, opravljena na vseslovenskem vzorcu, opravljeni za Delo, pokazala, da se skoraj polovica vprašanih zaradi povečanja migrantskih tokov počuti manj varno. “Majhna država, kot je Slovenija, bi morala močno paziti, koga pomilostiti oziroma koga izpustiti iz zapora predčasno, še posebej, če je iz sveta kriminala, korupcije, potem je to nesprejemljivo,” je nedavno za Planet TV ocenil evropski poslanec Milan Zver.

Predsedniku republike seveda ni treba nikomur polagati računov okrog odločitve za pomilostitev, a je po navadi tako, da sledi mnenjem institucij, ki so vpletene. Glede na to, da se na ulico spušča kriminalce, bi moral biti razlog precej bolj definiran kot navedba razloga, da gre za “posebne okoliščine”. Nezakonite migracije že dlje časa predstavljajo varnostno problematiko, ki se je v zadnjem času še dodatno okrepila, s tem pa se je po mnenju marsikoga tihotapcem z belim blagom poslalo pomenljivo sporočilo.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...