[Video] Mučenje živali ob odvzemu družini Možgan

Datum:

Podobe odvzema 24 glav živine na kmetiji družine Možgan iz Krškega, do katerega je prišlo štiri dni po uveljaviti Golobove novele zakona o zaščiti živali, burijo javnost. Na priloženem posnetku je namreč mogoče videti zvijanje repa teletu, ki očitno ni bil naklonjen odhodu z domače kmetije. 

Tako Sindikat kmetov Slovenije (SKS) kot tudi Kmetijsko gozdarska zbornica sta izrazili ostro kritiko nad nezakonitim odvzemom, ki ga je odredila veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic. Inšpektorica je namreč rejcu brez vsakršnega opozorila krave odvzela, v inšpekcijskem zapisniku pa sploh ni navedla razlogov za odvzem. Kmetijsko gozdarska zbornica je odvzem živali označila kot pretiran ukrep, saj zanj niso bili izpolnjeni pogoji (živali niso bile shujšane, bile so primernega rejnega stanja, imele so možnost paše, na voljo hrano in vodo). Po zakonu o veterinarskih merilih pooblastilo odvzema živali velja samo v “izjemno nujnih” primerih, ko gre za ogrožanje zdravja živali ali ljudi.

Teleta ločili od krav
Timotej Možgan je v svoji izpovedi za Novo24TV pojasnil celotni postopek nalaganja živine na tovornjak. “Najprej so hoteli živino prignati do štale in jo tam naložiti na tovornjak. Ker jih je pri tem oviral traktor, je začela kričati, naj umaknemo traktor, da bi lahko naložili živino. Lepo sem odvrnil, da tega ne morem, saj je lastnik traktorja oče, in da ne vem, kje ima ključe. Nato je začela vpiti, naj se pokličite avtovleko, ki bi traktor umaknila na naše stroške. Iz tega potem ni bilo nič. Živino so potem gnali čez pašnik, na špico pašnika, kjer so podrli ograjo. Dejala je, da ima do tega vso pravico. Ko so začeli nalagati živino, je ta začela bežati levo in desno,”  je povedal in dodal, da je to povsem razumljivo, saj so bile živali pod stresom. To pa, kot pravi, dokazuje, da je bila živina zdrava. Povedal je tudi, da so ob nalaganju ločili teleta od krav, kar naj ne bi bilo pravilno, saj bi moralo biti tele ob svoji mami.

Marsikoga, ki ima rad živali in vidi prizor, kako se je zvijalo rep teletu, naravnost zmrazi, saj je sodeč po mukanju mogoče sklepati, da je tele pri odvzemu doživljalo stres in bolečino. Na družabnem omrežju so se temu primerno pojavili kritični komentarji v smislu: “To so bolni ljudje, resno jih bi bilo potrebno spravit v Lj. Polje sanatorij ….”; Že kar nekaj časa prepovedano. Pri mladičih živali pa sploh nikoli ni bilo dovoljeno”; “Pras*i”.

Kot so v ugotovitvi nedavno opozorili tudi na seji komisije DS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so bile v postopku kršeni temeljne človekove pravice in svoboščine, zagotovljene skladno z ustavo, in zakon o inšpekcijskem nadzoru in živinoreji. “Živali so bile namreč razseljene na različne lokacije in niso bile nameščene v prehodni hlev skupaj ali v karanteno,” so izpostavili po poročanju STA in izrazili prepričanje, da bi bilo treba lastniku vrniti živali in mu poleg tega plačati primerno odškodnino.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...