Kritične razmere v tovarni Lek na Prevaljah: Ne samo, da so ustavili nove investicije, Novartis trenutno proizvodnjo seli v Avstrijo in Indijo!

Datum:

Zaposlene v Lekovem obratu na Prevaljah je danes zjutraj pričakala slaba novica. Ob 7:30 so se pred obratom morali zbrati vsi zaposleni, celo tisti, ki so na bolniški ali porodniški. Novica je bila samo ena: Novartis zapira Lekov obrat in seli proizvodnjo v Avstrijo, kjer imajo višje plače, a se jim poteza, kot kaže, vseeno bolj izplača, saj je Slovenija znana kot neugodno poslovno okolje z visokimi davki, prispevki in birokratskimi ovirami. Novico je zaposlenim sporočil predsednik uprave Leka Robert Ljoljo, ki ga je Lekov upravni odbor na čelo podjetja postavil z začetkom septembra 2019.

Da se v prevaljskem obratu obetajo hudi časi, je bilo slutiti, odkar so spomladi prenehali s proizvodnjo ko-amoksliklava za trg ZDA, kar je po besedah našega anonimnega vira predstavljalo okoli 30 odstotkov celotne proizvodnje prevaljskega obrata.

Novica o ukinitvi proizvodnih linij za ameriški trg je prišla kmalu po uradni naznanitvi, da Lek ne bo širil proizvodnje na Prevaljah.

Novartis začel z razkosavanjem Leka
Kakor nam je zaupal vir, ki bo do nadaljnjega ostal anonimen, so vodilni v Leku že vsaj dve leti vedeli, kaj se jim obeta. Namreč, celotno proizvodnjo ko-amoksiklava bodo sprva preselili v Kundl v Avstriji, zatem pa v Indijo, zaradi česar naj bi Novartis v Lek sploh pripeljal “svojega človeka iz Indije”.

Predsednik uprave Leka ter predsednik Novartisa v Sloveniji Robert Ljoljo (Foto: STA)

V Prevaljah bodo sledila odpuščanja, celoten obrat pa naj bi vsaj za zdaj preoblikovali v Novartisov operativni center za Evropo, v katerem bo ostalo zaposlenih okoli sto visoko izobraženih. Trenutno je v obratu na Prevaljah 250 stalno zaposlenih in 100 agencijskih delavcev.

Vodilni so obljubljali možnost dodatnih izobraževanj, a grenak okus ostaja. Okoli 50 zaposlenih v prevaljskem obratu naj bi lahko zaposlila tovarna akumulatorskih baterij TAB s sedežem v Mežici, ki naj bi tovarno na Prevaljah po možnosti tudi odkupila.

Proizvodnja se seli v Indijo
Obrat v Prevaljah je bil ločen od preostale Lekove proizvodnje. Ukvarjali so se izključno s proizvodnjo ko-amoksiklava. A med zaposlenimi vlada prepričanje, da je kriva predraga država. “Previsoki davki so tisto, zaradi česar tuji vlagatelji nimajo interesa, da bi ostali v Sloveniji.”

Zaposleni v Lekovem obratu na Prevaljah (Foto: STA)

“Če pogledamo Avstrijo, imajo tam višje plače, pa se jim vseeno splača seliti proizvodnjo v Avstrijo,” je komentiral odločitev Novartisa naš vir.

Vodilni v Leku vedeli, kaj se pripravlja, že dve leti
Ravno tako naj bi bili presenečeni v Krki, saj so s strani Leka pred časom dobili zagotovila, da nameravajo ohraniti proizvodnjo na Prevaljah. Krka je namreč razmišljala o nakupu Lekovega obrata v Prevaljah, a so se zaradi Lekovih zagotovil raje odločili za gradnjo na Dolenjskem.

Največji krivec pri vsem skupaj pa so vodilni v Leku, ki so skoraj dve leti vedeli, kaj se dogaja in kakšne načrte ima Novartis, pa so o vsem skupaj samo molčali. Zdaj pa lahko spremljamo, kako farmacevtski velikan počasi trga Lek na koščke, proizvodnjo seli v Indijo, patenti z zdravili bodo počasi šli v Švico, dokler od nekoč velikega Leka ne bo ostala samo še prazna lupina.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...