Kučanov predlog je “strah pred resnico”

Datum:

Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, ki je bil posvečen samemu nastanku države in predstavlja temelj njenega nastanka, je bil vidno ideološki projekt stranke Levica. Da je bila to kaplja čez rob in da so šli predaleč, dokazuje tudi nedavni predlog osebe, ki mu Slovenija “ni bila intimna opcija”. Milan Kučan je namreč dal pobudo za razmislek o tem, da bi sedanji spomenik revolucije na Trgu republike zamenjal spomenik osamosvojitve.

                   

Očitno si je Golobova vlada z ukinitvijo Muzeja osamosvojitve dovolila preveč. Toliko preveč, da se je posredno na to odzval tudi človek, ki je bil vidno razočaran ob odcepitvi Slovenije od Jugoslavije. Škoda je bila storjena in nekdanjemu predsedniku Milanu Kučanu ni preostalo drugega, kot da skuša z “obližem na rano” popraviti storjeno. N1 namreč poroča, da je predlagal, da se sedanji spomenik revolucije na Trgu republike umakne, na njegovo mesto pa se postavi spomenik slovenske osamosvojitve. Na predlog se je odzval tudi nekdanji premier Janez Janša, ki trdi, da bila ukinitev Muzeja osamosvojitve le dokaz, da “ponosni nasledniki totalitarnega režima namreč nočejo resnice” in da zavračajo vse, kar bi jih z njo soočilo.

V svojem nagovoru je po poročanju N1 povedal, da je bila osamosvojitev Slovenije veliko državotvorno dejanje slovenskega naroda, ki ni primerljivo z ničemer prej v naši zgodovini, kar je očitno v nasprotju z razmišljanjem Levice, Aste Vrečko in celotne koalicije, ki ni imela nobene težave s podpiranjem te norosti.

“Če že muzeja nimate, pa imejte spomenik”
Zdaj bi imel Kučan spomenik slovenske osamosvojitve na osrednjem trgu Ljubljane, na Trgu republike, kjer zdaj stoji spomenik revolucije, češ da je slednji posvečen nekemu drugemu pomembnemu času zgodovine, ki na žalost še zmeraj deli naš narod. Prav ta spomenik v marsičem pooseblja razpravo o tem, kaj sporoča slovenska spomeniška krajina in kako je mogoče, da dobrih 30 let po osamosvojitvi ne le na osrednjem ljubljanskem trgu, ampak še marsikaterem drugem javnem prostoru, dominirajo spomeniške stvaritve, ki slavijo vse kaj drugega kot demokracijo, pluralnost in človekove pravice.

Foto: Flickr

Glede na to, da pa to ni edini spomenik, v katerem številni prepoznavajo morilsko revolucionarno “vešalo”, je prav čudno, da se Kučanu ni porodila ideja, da bi tudi nekatere druge spomenike zamenjali z ostalimi, simbolično svetlejšimi spomeniki za Slovensko zgodovino. Eden od primerov je tudi spomenik Borisa Kidriča, enega izmed najhujših zločincev v času komunizma, ki je odgovoren za množične povojne poboje. Milan Kučan verjame, da je vsak državljan, ki se je na glasovanju na plebiscitu zavzel za samostojno slovensko državo, po svojih najboljših močeh opravil tudi svojo dolžnost na mestu, na katerem je bil. No ja, z izjemo njega kot vodje.  Vsak vodja bi ob pripravi na osamosvojitev svoje države namreč pokazal več navdušenja in strast, da se to zgodi, Kučan pa je bil prej videti razočaran nad mislijo, da se bo Slovenija odcepila od njihove večne želje “Jugoslavije”.

Janša: gre za “strah pred resnico”
Njegov predlog je na Twitterju komentiral tudi nekdanji premier Janez Janša, ki trdi, da je to “strah pred resnico” in da smo “namesto Muzeja strahot komunističnega režima (imajo ga vse bivše komunistične države, le Slovenija, Rusija in Belorusija ne) dobili le nepomenski spomenik v obliki dveh praznih betonskih blokov v zakotju Kongresnega trga,” saj kot pravi “ponosni nasledniki totalitarnega režima namreč nočejo resnice. Nočejo prostora, kjer bi bila predstavljena.” Enako po njegovih besedah počnejo z osamosvojitvijo. “Ukinili so muzej, ker nočejo prostora, v katerem se nove generacije lahko seznanijo z resnico o osamosvojitvi. Ker ta ni bila njihova intimna opcija. Ker so rovarili proti njej celo med Vojno za Slovenijo. Muzej bi nadomestili s spomenikom. Na istem mestu, kjer je spomenik krvavi revoluciji in zločinom. S spomenikom, ki bi bil prazen kot tista dva stebra v zakotju Kongresnega trga. Kdo pri zdravi pameti verjame, da je lahko nekdo, ki je ukinil muzej slovenske osamosvojitve, iskreno za polno pomenski spomenik tej isti osamosvojitvi?” je vprašanje na mestu zastavil Janša.

Kučan skuša obrzdati Levico
V svojem nagovoru je izpostavil, da gre pri ukinitvi in razpravah o Muzeju osamosvojitve za “izrazito spolitizirane razprave, ki poskušajo dati legitimacijo nekakšnega vsesplošnega samospraševanja o tistem, zdaj že preteklem času, in o zaslugah”. Zdi se, da mu slednje ni povšeči, saj vsakič, ko tema zanese na Slovensko osamosvojitev, javnost spomni na to, da je imel on kljub temu, da je bil vodja, prav najmanj interesa za Slovenijo kot samostojno državo. Seveda o tem ne želi razpravljati in pričakovano je, da mu tudi obstoj muzeja, ki bi na to opominjal, ni v interesu, vendar je poleg slovenske javnosti tudi on zaznal, da je šla Levica v svoji nameri absolutno predaleč, zdaj pa jo skuša obrzdati.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Magija gorskih jezer: Nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne je ob jezeru pri Borovljah, nedaleč...

36-letnik je med policijskim pridržanjem izgubil zavest in v bolnišnici umrl

V soboto ponoči je 36-letnik bil prisilno odpeljan zaradi...

Levičarska politika zaposlovanja razkrila številne slabosti varovanja Trumpa

Spodletel poskus atentata na kandidata za predsednika ZDA Donalda...