Bodo Wagnerjeve plačance nadomestili Čečeni?

Datum:

Vodja plačancev PMC Wagner Jevgenij Pirgožin je na ruskega ministra za obrambo naslovil prošnjo za umik iz bojišča v Bahmutu. Pirgožin v preteklih tednih ni skoparil s kritiko na račun tako Šojguja, torej obrambnega ministra, kot Gerasimovega, vodje ruskih oboroženih sil. Povod za prepir je pomanjkanje dostave streliva, ki ga obrambno ministrstvo ne dostavlja enotam PMC Wagner.

                   

“Njihova kri je še vedno sveža,” je dejal v nedavnem nagovoru, ki ga je posnel pred mrtvimi vojaki, nato pa nadaljeval: “Prišli so kot prostovoljci in umirajo, da lahko vidva sedita kot dva debela mačka v luksuznih pisarnah.” Šojgu, Gerasimov, kje je strelivo? V posnetku je pojasnil, da njegovim enotam primanjkuje 70 odstotkov streliva.

Iz dopisa, ki ga je naslovil na obrambnega ministra, izhaja, da bi se položaji, ki jih trenutno še vedno držijo enote PMC Wagner, prevzeli t.i. “kadirovci” ali borci iz Čečenije. “Če Prigožin in ‘Wagner’ PMC odideta, bo generalštab izgubil izkušeno bojno enoto, Kadirov in Akhmat pa bosta prevzela njeno mesto v Artemovsku (Bakhmut). Če se to zgodi, so naši borci pripravljeni oditi in zavzeti mesto,” je zadevo komentiral čečenski predsednik Kadirov.

Tudi Kadirov te dni ne skopari s kritikami na račun ruskih oboroženih sil. Na svojem Telegram kanalu je zapisal zgodbo, da so njegove enote pri spopadih za Mariupolje zaprosili ministrstvo za obrambo za 5 tankov, a jim je to dodelilo le 1 in še to s posadko, ki je tank zapustila že v prvi bitki. Hude težave naj bi bile tudi z ostalo opremo. “Osebno sem klical v Moskvo, se pogajal s poveljstvom,” je zapisal in dodal, da so naposled le rešili težavo.

Zapustili bi ga šele po paradi
Pirgožin
je še napovedal, da bi njegovi plačanci zapustili položaje šele po 10. maju. 9. maja je namreč znana vojaška “parada zmage”, ki obeležuje zmago Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo. Letos bo potekala v okrnjeni izvedbi, saj ruska vojska, zaradi vrste porazov na bojišču, potrebuje vsak kos opreme v dejanski vojni in ne kot razstavne eksponate. Pirgožin je dejal, da bi se njegove enote umaknile dan po paradi, da ne bi skazil vzdušja.

Zaradi nedavnih spopadov med plačanci in uradno vojsko ruske federacije se je v svetu odprla živahna debata, ali se v Rusiji pripravlja notranji konflikt med oboroženimi skupinami. Olje na ogenj je prilila tudi vest, da si paravojaške enote sestavlja tudi Gazprom, največji trgovec z zemeljskim plinom na svetu.

Pred dnevi je javno izjavo sestavila tudi ruska demokratična opozicija. Vojno v Ukrajini so označili za zločinsko, na režim v Kremlju pa so naslovili še vrsto drugih zahtev. Med bolj znanimi podpisniki je bil Mihail Hodorkovsky.  Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

G. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...