Kulturni minister Simoniti: Da državni zbor vabi kršitelje zakona, kot je Jenull, je sramota od sramote in nesramnost!

Datum:

“To je sramota od sramote in tudi nesramnost, da večje ne more biti,” je minister za kulturo Vasko Simoniti komentiral prisotnost Jaše Jenulla na Odboru DZ za kulturo. Zato se mu zdi prav, da so poslanke in poslanci koalicije zapustili Odbor za kulturo. Voditelj oddaje pa je še spomnil na poziv teh poslancev predsedniku DZ-ja Igorju Zorčiču, da takšnim osebam, kot je Jenull, v prihodnje ne dovoli več sodelovati na sejah.

“V opoziciji so bili zelo kritični do ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki da po njihovem ni ustrezno ukrepal, ta pa je očitke, da sodeluje z neonacisti, odločno zavrnil. Dajati etikete o fašizmu in nacizmu izpred 70 ali 80 let, je po njegovem prepričanju nedopustno,” je uvodoma dejal voditelj Teme dneva Luka Svetina. S Simonitijem se je pogovarjal na ministrstvu za kulturo. Ob tem je uvodoma spomnil, da je Komisija DZ za peticije v nadaljevanju skupne seje z Odborom za kulturo obravnavala vprašanje rumenih jopičev, o katerih je bilo govora in okoli katerih se je v zadnjih mesecih dvignilo ogromno prahu. “S sklepom se je zavzela, da se Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzame status društva v javnem interesu. Odbor sicer tega ni izglasoval, kako pa vi ta sklep komentirate.” 

Preberite še: [Video] Minister Simoniti odločno zavrača očitke novinarke RTV glede podpore neonacizmu!

Simoniti: “Ta sklep komentiram sledeče: mislim, da je vse postavljeno na izredno pretirani ravni. Odbor za kulturo DZ želi problematizirati zadeve, ki so seveda močno pretirano obarvane. In kot smo slišali včeraj na Odboru, je društvo sestavljeno iz štirih članov. In če takšno društvo obstaja oziroma kako obstaja, osebno ne vem, ker se s tem nisem ukvarjal, vendar če obstaja, se cela država ukvarja z društvom, ki ima štiri člane in jim očita prekucuška dejanja, torej nacizem, fašizem ipd.” To je vsekakor zelo nenavadno – da se Odbor za kulturo ukvarja s tovrstnimi zadevami. Z njimi bi se morali ukvarjati organi pregona. Simoniti upa, da imamo demokratično, ustavno državo, ki te zadeve skrbno spremlja ter ščiti svojo pozicijo – državo in državljane pred vsemi tovrstnimi zadevami, ki bi kakor koli ogrožali našo ustavno, parlamentarno demokracijo.

Svetina pa je ob tem spomnil, da je Simoniti na eni izmed sej izjavil, da je spodbujanje nacizma in njegovo poveličevanje zavržno dejanje. Simonitiju pa se očita, da je ministrstvo za kulturo podelilo status društva v javnem interesu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot. Novinarja je zanimalo, zakaj je ta status podelilo. “Dejstvo je, da vsak demokrat odklanja vsakršne totalitarne režime oziroma vsakršne režime, ki dišijo po avtoritarnosti in nedemokratičnosti. In vsak demokrat je antifašist, vendar pa vsak antifašist ni demokrat!” je bil v jasen Simoniti. Ob tem je spomnil na gibanja, ki se imenujejo Antifa, sebe proglašajo za antifašistična, vemo pa, da so predvsem nedemokratična. Glede podelitve statusa društvu pa je odvrnil, da je le-to izpolnjevalo vse kriterije, ki so predpisani, da se društvom podeli takšen status. Za dodeljevanje takšnega statusa namreč obstajajo povsem jasna pravila in zahteve. Skrbno in natančno so bili preverjeni vsi pogoji.

Pravila so jasna: Društvo se mora držati svojega programa, uresničevati zaveze, sicer je izbrisano iz razvida
Še posebej pa je poudaril, da je bilo predhodno pridobljeno tudi mnenje pravosodja, potrdilo o nekaznovanosti itd. Svetina pa je spomnil, da so potem, ko je bilo vse “po črki zakona”, sledili novi dogodki. Predsednik društva je pristal v priporu, obenem pa je na Twitterju poveličeval Adolfa Hitlerja, rekoč, da je “heroj”. Oglasil se je tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je dejal, da “neonacizem nikoli in nikdar ne bi smel biti v slovenskem nacionalnem interesu”. Voditelja oddaje je v zvezi s tem zanimalo, ali lahko ministrstvo za kulturo (oziroma na kakšen način lahko) odvzame status društva v javnem interesu. Simoniti: “Včeraj se je v parlamentu prebralo govor varuha človekovih pravic, s katerim se popolnoma strinjam.” To, da neonacizem ne more biti v interesu slovenske države, so vsekakor pravilne besede, vendar pa v nobeni državi ne morejo biti nacizem, fašizem, neonacizem in podobne zadeve v javnem interesu.

Kulturni minister Vasko Simoniti (Foto: Nova24TV)

“To naj ugotovijo ustrezne institucije, kot sem že povedal. Na kakšen način se lahko odvzame status takšnemu društvu? Vzame se mu ga lahko, potem ko se preveri, kako je društvo izpolnjevalo dolžnosti, na katere je pristalo, ko je pridobilo ta status,” je pojasnil Simoniti. Vsako društvo mora predložiti program oziroma načrt, po katerem bo uresničevalo zaveze, ki si jih je zadalo v letnem programu. In po koncu vsakega leta mora društvo napisati poročilo, ga predati kulturnemu ministrstvu, ki ga pregleda in preveri. In v kolikor ne izpolnjuje teh zadev, ali celo ne odda svojega poročila, je izpisano iz razvida društev. Mimogrede pa je kulturni minister pokomentiral še nedavne očitke v zvezi z že omenjenim društvom s strani članov “nazadnjaške stranke socialne demagogije” – da s strani kulturnega ministrstva prejema denar. “To je izjavljala tudi voditeljica te čudne, nazadnjaške stranke – gospa Tanja Fajon, da to društvo financira naše ministrstvo in še eden od poslancev, ki se mu je pamet izognila v velikem loku.

Član Zveze borcev je lepil znake “psom in SDS-u vstop prepovedan” pa društvo zaradi tega ni bilo ukinjeno
Javno in jasno je treba povedati, da ti ljudje lažejo in širijo neresnične govorice, pri tem pa zavestno vztrajajo, kar kaže na njihov mentalni okvir, ki je žaljiv, nesramen in popolnoma nesprejemljiv. Ministrstvo za kulturo tega društva ni nikoli financiralo!” je bil oster in jasen Simoniti. Svetina pa je zastavil podvprašanje – ali se na podlagi izrečenih besed direktorja Urbana Purgarja, društvu ne more odvzeti statusa. Simoniti je odgovoril pritrdilno, rekoč, da je društvo več kot en sam član. In če je to govoril privatno, ga društvo za izrečeno oziroma zapisano lahko obravnava v okviru svojih organov. Navedel je tudi primer Zveze borcev, kjer je bil podoben problem, ko je nek član na vrata lepil prometne znake z napisom “za SDS je vstop prepovedan”. Isti član društva je objavil tudi prometni znak “psom in SDS-u je vstop prepovedan”. V skladu s tem lahko v obzir in prevetritev vzamemo tudi Zvezo borcev Slovenije in jo ukinemo.

Voditelj Teme dneva Luka Svetina (Foto: Nova24TV)

“Gospod minister, kako gledate na vztrajne pozive leve politične scene, da obsodite fašizem, ko pa to storite in ob tem obsodite še komunizem, vam je pa dejansko odvzeta beseda ali pa ste preglašeni. Ste dobili občutek, da glede tega ne veljajo enaki vatli?” Simoniti: “To je pač uboštvo te miselnosti, ki hoče tako prikriti zločinskost sistema, katerega občudovalci so, in ki je 45 let po 2. svetovni vojni vladal, s tem ko druge obtožuje fašizma in nacizma.” In tudi po razpadu nedemokratičnega sistema, torej po letu 1990, so ostale nekatere sile, ki si nenehno prizadevajo prikriti naravo prejšnjega režima, ki so mu pripadali in na katerega se sklicujejo. Obenem delajo vse v smeri, da bi ponovno vzpostavili ta zločinski režim, ki je marsikoga pripeljal na rob obupa, še posebej v nekdanji skupni državi, v kateri je leta 1991 izbruhnila vojna, ki je terjala 200 tisoč življenj in 1,5 milijona beguncev. “Če je to rezultat tega 45 let trajajočega nedemokratičnega režima, potem je logično, da smo proti takšnemu režimu in se lahko samo čudimo ljudem, da se sklicujejo nanj ter se mu klanjajo.” 

Od Zorčiča pričakuje, da bo v prihodnje raznim nepomembnim “Jenullom”, ki kršijo “vse zakone”, odrekel vstop v DZ
Sistemi, kot so fašizem, komunizem, stalinizem in nacizem, so sistemi, ki so v tesni medsebojni povezanosti, v sorodstveni povezavi in za demokrate popolnoma nesprejemljivi. Svetina pa je spomnil še na vrh Zahodni Balkan-EU, kjer je Janez Janša želel doseči, da bi se nove članice, ki se pridružujejo, zavezale, da se bodo odpovedale komunistični preteklosti, vendar mu to ni uspelo, saj so predlogu nasprotovale skandinavske države. “Zakaj, kako to komentirate?” Simoniti: “Tega ne poznam, vem pa da iz leta 2009 obstaja skupna deklaracija, ki obsoja vse totalitarne režime. Mislim, da samo v našem parlamentu tega nismo sprejeli oziroma smo sprejeli zgolj na znanje.” Odločitve skandinavskih držav pa ni želel komentirati. Za konec pa je novinar spomnil, da so včerajšnjo sejo obstruirali poslanci strank SDS in NSi, ker je bil tam tudi neformalni vodja politkolesariata Jaša Jenull. Zanimalo ga je, kako komentira odhod poslancev in dejstvo, da je bil Jenull povabljen. Kot je Simoniti pojasnil, je bil v začetku nekoliko presenečen zaradi odhoda, vendar mu je bilo kmalu jasno, da so ravnali pravilno.

Vasko Simoniti (Foto: Nova24TV)

“Jenull je človek neke “nenadarjene vsiljivosti”, ki je bil povabljen v DZ, ker je želel, tukaj sedečega nasproti vas, poučevati, kako naj se nekemu društvu odvzame status, kako je neprimerno itd.” Ob tem pa se je izgovarjal na zakone in Ustavo RS. Jenull je za Simonitija človek v 40-ih letih, ki dejansko ni nič posebnega, zato je nad njegovim obiskom presenečen. Obenem se mu zdi žaljivo za DZ, da so si tisti, ki so ga povabili, sploh drznili povabiti nekoga, ki neprestano krši slovenske zakone. Ob tem je spomnil, da je državni zbor zakonodajalec, hkrati pa vabi človeka, ki krši zakone. “To je sramota od sramote in tudi nesramnost, da večje ne more biti.” Zato se mu zdi prav, da so poslanke in poslanci koalicije zapustili Odbor za kulturo. Voditelj oddaje pa je še spomnil na poziv teh poslancev predsedniku DZ-ja Igorju Zorčiču, da takšnim osebam, kot je Jenull, v prihodnje ne dovoli več sodelovati na sejah. Simoniti pa je ob tem pripomnil, da je potrebno spoštovati DZ, zlasti če je legitimen in legalen. Za Zorčiča pa upa in od njega pričakuje, da bo reagiral modro in pametno ter preprečil, da v DZ vstopajo ljudje, ki kršijo zakonodajo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska skoraj ob nogo

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...