Bo sodišče pozive “ubi Janšo” končno spoznalo kot grožnjo?

Datum:

“Janšo je treba samo ubit, pa nič drugega. Dela zgago 30 let, porkamadona,” je Ludvik Tomšič pred časom zavpil v kamere, kasneje pa tudi priznal, da svojega poziva zoper Janšo nikakor ne obžaluje – “Janšo bi bilo treba s krampom po glavi,” je dodal sorodnik narodnega heroja Toneta Tomšiča. Tomšičevih vzklikov “ubi Janšo” na tožilstvu niso razumeli kot spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti in ga po 297. členu Kazenskega zakonika niso obravnavali. Je pa bila za danes na sodišču sklicana glavna obravnava, vendar je bila nato preklicana.

“Janšo je treba samo ubit, pa nič drugega. Dela zgago 30 let, porkamadona,” je Ludvik Tomšič pred časom zavpil v kamere – isti skrajnež je na shodu Brez strahu – proti koaliciji sovraštva vpil “ubi Janšo!“, na Facebooku pa je med drugim zapisal “Belogardisti v Barbara rov edina opcija”. Organizatorji omenjenega shoda Brez strahu proti koaliciji sovraštva so takrat kazensko ovadili “neznanca”, vendar pa je vodja ljubljanskega tožilstva Katarina Bergant zavrgla kazenske ovadbe zoper spodbujevalce sovraštva: “Ker se uvedba kazenskega postopka lahko predlaga le zoper znano osebo, tožilstvo, ki ni organ odkrivanja, temveč organ pregona, morebitnega kazenskega pregona tudi ne more začeti zoper neidentificiranega udeleženca ali udeležence shoda,” je pojasnila.

Spomnimo, petkov shod Brez strahu – proti koaliciji sovraštva je potekal konec februarja 2020, torej še pred uradnim nastopom vlade Janeza Janše. Med drugim so pred sedežema SMC in DeSUS udeleženci shoda izrazili nestrinjanje s tem, da sta se stranki odločili za vstop v koalicijo s SDS in NSi. Redarji so na shodu zaznali vzklike neznanca s psom, s katerimi je pozival k uboju Janeza Janše in o tem obvestili policijo, ki  je po navedbah Dnevnika moškega nato tudi obravnavala. Osrednji slovenski mediji so o grožnjah več dni molčali, medtem ko so se o shodu obsežno razpisali. Janša je takrat izrazil veliko začudenje, da državni organi niso ustrezno ukrepali, saj jim to veleva 297. člen Kazenskega zakonika, ki izrecno prepoveduje javno spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti. V skladu s tem členom bi se pričakovalo njihovo samostojno ukrepanje.

Shod proti koaliciji sovraštva (Foto: STA)

Kazenske ovadbe zaradi plakatov in napisov “Smrt janšizmu, svoboda narodu” je tožilstvo v Ljubljani zavrglo, ker je menilo, da ni šlo za kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva in nestrpnosti, ki se preganja po uradni dolžnosti. Tudi Tomšičevih vzklikov na tožilstvu niso razumeli kot spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Dogajanje so preverjali kot grožnjo Janši osebno (135. člen Kazenskega zakonika), tam pa je postopek mogoč le, če bi Janša proti Ludviku Tomšiču osebno sprožil postopek. “Sramota brez primere. Preganjali pa so osebo, ki je obesila zastavo Dežele Kranjske ali mamco, ki je prižgala svečo za svojega nepokopanega sina. Tožilstvo: Pozivi k umoru Janše niso spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti,” je tvitnil Janša. Glede na to, da za svoje grožnje Tomšič posledic ni nosil, je s svojimi grožnjami nadaljeval tudi na kasnejših protestih, med drugim pa je tudi povedal, da bi on “nastalo situacijo že rešil in da to že planira”. Novinar Nenad Glücks je v Reporterju zapisal, da je v pogovoru s Tomšičem, sorodniku narodnega heroja Toneta Tomšiča, izvedel, da svojega poziva zoper Janšo nikakor ne obžaluje, temu je še dodal: “Janšo bi bilo treba s krampom po glavi“.

Obravnava zoper Ludvika Tomšiča je bila preklicana.

Sklepati je, da je nekdanji premier Janša nato sprožil postopek – danes bi morala namreč potekati glavna obravnava v kazenski zadevi zoper obdolženega Tomšiča, in sicer zaradi kaznivega dejanja grožnje po 135. členu KZ, ki pravi: “Kdor komu, zato da bi ga ustrahoval ali vznemiril, resno zagrozi, da bo napadel njegovo življenje ali telo ali prostost ali uničil njegovo premoženje velike vrednosti, ali da bo ta dejanja storil zoper njegovo bližnjo osebo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.” Obravnavo na okrajnem sodišču je sklicala sodnica Jerca Oblak. 297. člen Kazenskega zakonika bi obtožencu sicer lahko prinesel višjo kazen, ki tistemu, ki javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, nalaga zaporno kazen do dveh let. A kot že rečeno, javno pozivanje, da je treba Janšo takoj ubiti, tožilstvo takrat ni razumelo kot spodbujanje in razpihovanje sovraštva.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...