Bo zaradi Golobove vlade maraton Franja odpadel? Napoveduje se zapora!

Datum:

“Vladajoča koalicija je glasovala proti rekonstrukciji te ceste. Kolesarski maraton Franja je že čez pol leta in verjamem, da vladajoča koalicija ne bo želela postaviti dogodka pod vprašaj in se bo kljub zavrnjenem amandmaju našla volja, da se prerazporedi finančna sredstva in se začnejo aktivnosti na tej cesti izvajati že prihodnje leto,” je opozoril poslanec SDS Žan Mahnič, saj bodo prebivalci Poljanske doline v nasprotnem organizirali zaporo ceste.

Ob glasovanju o proračunih za leti 2024 in 2025 so poslanci vladajoče koalicije Roberta Goloba (Levica, SD, Svoboda) odvzeli vsa finančna sredstva, ki jih je pred tem zagotovila vlada Janeza Janše za obnovo ceste Gorenja vas–Hotavlje, kjer bi tako morala letos dela že potekati, vendar so z odvzemom finančnih sredstev vse ustavili, še preden se je zares začelo, je opozoril poslanec SDS Žan Mahnič.
Kot je v nadaljevanju dejal, so poslanci vladajoče koalicije pred potrditvijo takšnih proračunov zavrnili tudi predlog njegovega amandmaja, ki bi leta 2024 zagotovil 100 tisoč evrov za cesto Gorenja vas–Hotavlje, kar bi pomenilo, da se lahko začne z odkupi zemljišč in razpisom za izvajalca del v jeseni. Prav tako so glasovali proti amandmaju za 500 tisoč evrov za to cesto v letu 2025, ki omogoča izvedbo del.
Koalicija je glasovala proti opozicijskemu predlogu, ki bi omogočil letošnji Kolesarski maraton Franja. (Foto: posnetek zaslona, RTVSLO)
Je bila zavrnitev amandmajev politična, ker podeželje ni volilna baza levice?! 
Predlagal je tehnična amandmaja, ki ne bi nikomur s prerazporeditvijo sredstev nič vzela, saj bi se sredstva prerazporedila s ceste Trebija–Sovodenj, ki se bo dokončala prihodnje leto in je sredstev tam dovolj. Zavrnitev amandmajev je bila tako politična in jasno sporočilo, da se na podeželje, kjer stranke Levica, SD in Svoboda nimajo podpore, ne bo vlagalo. Finančna sredstva so bila namreč odvzeta tudi številnim drugim projektom na podeželju.

Bo na cesti namesto Maratona Franja potekala razstava kmetijske mehanizacije?
Kot ugotavlja Mahnič, je s tem večina političnih sredstev izčrpana in se bodo z lokalnimi prebivalci in podjetniki dogovorili, kako bodo ravnali naprej. Kolesarski maraton Franja je že čez pol leta in Mahnič verjame, da vladajoča koalicija ne bo želela postaviti dogodka pod vprašaj in se bo kljub zavrnjenemu amandmaju našla volja, da se prerazporedi finančna sredstva in se začnejo aktivnosti na tej cesti izvajati že prihodnje leto. Skupaj morajo poskrbeti, da bo  tako. Kot je še opozoril, je cesta Gorenja vas-Hotavlje ena najbolj nevarnih v Poljanski dolini in vzrok številnih smrtnih žrtev. “Če do naslednjega junija ne bo nič na tej cesti, Maratona Franja ne bo, ampak bo tam razstava kmetijske mehanizacije.” 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...