Vračamo se nazaj na papirnate račune: takšna bo kazen, če jih ne boste imeli

Datum:

Dobrodošli v pogumni novi digitalizirani Sloveniji – kjer boste obvezno morali vzeti papirnate račune, drugače vam grozi globa v višini 40 evrov. Prav ste slišali. Državni zbor je namreč danes sprejel novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se nekaj več kot leto dni po ukinitvi vnovič uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Glasove so po vetu Državnega sveta znova prispevali poslanci koalicije, saj v opoziciji v noveli vidijo le nepotrebno birokratsko oviro.

Novi zakonodajni dragulj drugim določa, da mora zavezanec pri poslovanju z gotovino za blago, ki ga je prodal, ali storitev, ki jo je opravil, kupcu izročiti papirati račun. Če ga kupec pri izhodu iz poslovnega prostora nima, ga lahko doleti globa v višini 40 evrov. Na zakon je Državni svet sicer že izglasoval odložilni veto. Za zakon so znova glasovali poslanci koalicije in ga tako dokončno potrdili.

Državni svet je izglasoval nezaupnico, ker je bila novela zanj nesprejemljiva. “Rešitev, ki na prejemnika storitev prenaša odgovornost, da pridobi račun in se lahko za morebitni neprevzem sankcionira, je nesprejemljiva. Napačen je tudi pristop, s katerim se s pomočjo kupca skuša nadzirati zavezanca namesto za to pristojnih organov,” je dejal državni svetnik Leopold Pogačar.

Burna razprava v parlamentu
V parlamentarni razpravi je državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič branil stališče koalicije, rekoč da bi kazen nastopila le v skrajnem primeru, če bi se kršitve ponavljale, instrument pa se doslej ni uporabljal. Poslanec Jožef Lenart iz SDS pa je pojasnil, da Državni svet opominja, da se skuša dobre zakonske rešitve spreminjati v slabše in zastarele. V SDS si želijo, da bi davčno okolje ostajalo prijazno do uporabnikov. Prav tako so prepričani, da ni tehtnega argumenta za porast sive ekonomije, kar očita koalicijska stran.

Lažne trditve, da je zacvetela siva ekonomija
Provladni mediji so sicer skupaj z vladnimi politiki trdili, da je po ukinitvi računov zacvetela siva ekonomija, tudi zato naj bi finančno ministrstvo predlagalo ponovno obvezno izdajanje papirnatih računov, ki ga je pred letom dni ukinila vlada Janeza Janše.

Nekdanji generalni direktor Fursa mag. Ivan Simič pa je takšne zavajajoče trditve povsem raztrgal. Objavil je namreč uradni podatek Fursa o številu izdanih računov prek davčnih blagajn od februarja do avgusta 2022, iz katerega je razvidno, da se je število izdanih računov povečalo iz začetnih 62 milijonov v februarju na 83,8 milijona v mesecu avgustu. “Torej, ne vem, kako je lahko v letošnjem letu zacvetela siva ekonomija, če je od spremembe zakona v januarju 2022 bilo izdanih vedno več računov,” je Simič izpostavil ključno vprašanje – sploh glede na vsem znan podatek, da sta bili 2020 in 2021 koronski leti z vsemi težavami, ki jih je imelo gospodarstvo. “Vam, dragi bralci prepuščam, da si ustvarite svoje mnenje o namenu tega početja,” je še zapisal Simič na svojem blogu.

Na portalu 24ur so med drugim navedli, da je tudi v gostinstvu – kot pri frizerjih in kozmetičnih salonih – opazen podoben trend upadanja izdanih računov. Januarja letos so gostinci tako izdali kar 3.442.780 računov manj kot januarja 2019. Februarja letos je bilo stanje podobno, izdanih je bilo namreč 3.082.465 računov manj kot pred tremi leti. Tudi avgusta 2019 so gostinci izdali več računov kot avgusta letos, in sicer 2.426.085 več. Ob tem so na portalu pozabili dodati, da leta 2019 še nismo imeli epidemije, vemo pa, da se je med epidemijo obisk gostinskih lokalov znantno zmanjšal, mnogi lokali so se tudi zaprli. Veliko ljudi tudi še danes dela do doma – kar bi lahko vsaj deloma pojasnilo tudi manj obiskov pri frizerju in posledično manj izdanih računov – kar pa se očitno z manj težko obliko virusa počasi spreminja – kot že rečeno, se je število izdanih računov iz začetnih 62 milijonov v februarju povečalo na 83,8 milijona v mesecu avgustu.

Izdaja računov je bila obvezna tudi sedaj – ukinil se je le račun v papirnati obliki
Treba je poudariti, da je bila tudi doslej izdaja računa še vedno obvezna, račun se je evidentiral v blagajni – ukinil se je le račun v papirnati obliki, ki pa ga je kupec na lastno željo še vedno lahko dobil. Tako bo vlada Roberta Goloba s papirčki, ki jih itak po prevzemu vsi vržejo stran, “poskrbela” za okolje, z globami pa bodo poskrbeli, da potrošniki ne bodo kupovali še več neumnosti.

Estonci pa se najbrž praskajo po glavi, ko vidijo kako v določeni delih vzhodne Evrope zakonodajno potujejo nazaj v birokratski socializem, namesto da bi sledili razvitemu delu sveta.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Švedska: Dva Britanca v avtomobilu ustreljena in zažgana!

Več kriminala kot na Švedskem se zgodi le še...

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...