Kdo se bo pridružil Šetinc Paškovi pri rušenju Goloba?

Datum:

Potem ko je bila poslanka Mojca Šetinc Pašek, eden od najbolj prepoznavnih obrazov med svobodnjaki, prejšnji mesec iznenada izključena iz največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda, je ta sedaj sprejela odločitev, da izstopi tudi iz poslanske skupine. Od sedaj naprej bo delo nadaljevala kot samostojna poslanka. A to še ne pomeni, da se ji ne bo pridružil še kdo iz Gibanja Svoboda in bodo oblikovali svojo poslansko skupino.

Predsednik vlade Robert Golob je pred prazniki sklical novinarsko konferenco, na kateri je naznanil, da je stranka iz svojih vrst izključila Mojco Šetinc Pašek, ki je javnosti še posebej znana zaradi predhodne novinarske kariere, kjer ni manjkalo aktivističnega delovanja.  “Natančno se ve, na kateri gol je treba streljati, ko začneš zabijati avtogole, pa v ekipi nimaš kaj več iskati,” je ob tem povedal. V dokumentu o njeni izključitvi je Golob nanizal razloge za njeno izključitev. Zapisal je, da so razlogi v očitkih neenotnega delovanja, poskusa vnosa razdora v delovanje stranke, neupoštevanje usmeritev vodstva stranke in kolektivnih dogovorov, neusklajeno komuniciranje z mediji in javnostmi ter s tem povezan sum o nepooblaščenem posredovanju notranjih informacij zunanjim deležnikom.

Ko je bila Šetinc Paškova izvoljena v državni zbor, je postala predsednica preiskovalne komisije, katere edini namen je bil pregon medijev, ki so kritični do aktualne oblasti. A v prvi polovici novembra je bila sprejeta odločitev o razrešitvi z mesta predsednice parlamentarne preiskovalne komisije za pregon opozicijskih medijev. Na funkciji jo je nadomestila poslanka svobode Tamara Vonta. Šetinc Paškova pa je bila tudi odstranjena kot članica parlamentarne komisije. Šetinc Paškovi se po poročanju STA zdi problematično, da so bili s strani poslanske skupine Gibanje Svoboda podani predlogi za njeno razrešitev v delovnih telesih DZ, kjer je sama delovala kot članica.

Poslanski skupini, kjer je delovala kot poslanka navkljub izključitvi iz stranke, očita, da ji v tem času niso “zagotovili možnosti za opravljanje poslanskega dela v skladu z ustavo, zakonu o poslancih in parlamentarnim poslovnikom“. Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic je bil z odločitvijo o odstopu že obveščen.

Zgodbo z Gibanjem Svoboda je že vrgla za hrbet
“To sem storila po mesecu dni, ko so me brez razlogov na podlagi nekih lažnivih obtožb in blatenja mojega dobrega imena čez noč vrgli iz stranke Gibanje Svoboda. Še danes ne vem, zakaj. Ampak to zgodbo z Gibanjem Svoboda sem že vrgla za hrbet,” je glede odločitve izjavila poslanka. Kot pravi, je vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda sedaj razbremenjen njene navzočnosti in prisotnosti. Pravi, da bo v prihodnje še naprej delala v dobrobit ljudi.

Foto: STA

Poslanska skupina v skladu s Poslovnikom DZ določa svoje člane v “posameznem delovnem telesu glede na število mest, ki ji v tem delovnem telesu pripadajo”. O odločitvi pa ta nato obvesti predsednika Državnega zbora RS. Poslanec pa ima ob tem pravico in dolžnost, da pove, znotraj katerih delovnih teles želi sodelovati, odločitev pa ta nato sporoči vodji poslanske skupine, katere del je. “Če poslanec ni član nobene poslanske skupine, to pisno sporoči predsedniku DZ,” navaja poslovnik. Slednji pa poslanske skupine ne omejuje pri menjavi članov v delovnih telesih DZ, v katerih ji pripada posamezno število mest”.

Šetinc Paškovo mnogi tako kot nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar in predsednico Državnega zbora RS Urško Klakočar Zupančič označujejo kot Golobovo usodno žensko, ki še dodatno prispeva k zmanjšanju njegove priljubljenosti, ki sicer tone iz meseca v mesec. Poslanki se je namreč zamerilo, da je bila iz stranke izključena brez možnosti za zagovor, kar kaže na to, da je stranka demokratična zgolj na papirju. Slednja je tako totalitarno naravo stranke, katere del je bila tudi sama, izkusila na lastni koži. Čeprav poskuša Golob ustvarjati občutek, da je največja koalicijska stranka enotna in uspešna, pa je mogoče videti, da je vedno več ljudi, ki delovanje vlade in njeno vodenje označujejo kot katastrofalno. Nad njim pa so obupali tudi strici iz ozadja, ker so ugotovili, da je vrag vzel šalo. Zato gre pričakovati, da se bo Šetinc Paškovi pridružil še kdo iz Gibanja Svoboda z nalogo odstavitve Roberta Goloba.

S. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...