Bo smrt “strica” Zemljariča vplivala tudi na Golobovo kariero?

Datum:

Pred dnevi je preminil veliki as tranzicijske levice Janez Zemljarič. Mnogim to ime ne pove kaj dosti, po pisanju Požareporta pa je to človek, ki ga je moč postaviti ob bok bivšemu partijskemu šefu Milanu Kučanu, ki naj bi se pokojnika celo malce bal. Zemljarič naj bi bil ključni akter na področju zdravstvenih in gradbenih poslov, financiranih iz proračuna, njegova smrt pa prinaša tudi nekaj negotovosti za politično in poslovno prihodnost aktualnega premierja Roberta Goloba. 

                   

Poznavalci si bodo ključnega zakulisnega igralca tranzicijske levice Janeza Zemljariča, ki je preminil tik pred koncem preteklega leta (30. decembra 2022, na svoj 94. rojstni dan), zapomnili kot nekoga, ki je imel ključno besedo pri državnih poslih (na področju zdravstva in gradbeništva). Menda je bil celo mož, brez katerega v Sloveniji ni bilo večje tuje investicije, po veličini pa se ga postavlja ob bok bivšemu partijskemu šefu Milanu Kučanu. Slednji naj bi se Zemljariča kar malce bal. Pokojnik je bil vodilni akter poslov tranzicijske levice.

Po Janezu Kocijančiču, ki je preminil leta 2020, gre za že drugega velikega akterja poslovno-političnega zakulisja tranzicijske levice, ki je bil v nekdanjem režimu politik in vodilni uslužbenec Službe državne varnosti (SDV, po domače UDBE). Bil naj bi tudi ključna “odskočna deska” za posle na Balkanu (v BiH-u), zadeve pa je za to področje urejal v Okrepčevalnici Zoki, lokalu v neposredni bližini njegove pisarne sredi WTC-ja v Ljubljani Bežigrad. Zadnja leta pa je pomembno vlogo igrala tudi pisarna na Koprski ulici 94, v zgradbi podjetja Varnost Vič.

V krog pokojnega Zemljariča je spadala tudi Vesna Vuković, znana tudi kot novinarka likvidatorskega portala Necenzurirano in piarovka Gibanja Svoboda. (Foto: zajetje zaslona)

Med varovanke pokojnega Zemljariča se denimo prišteva bivšo ljubljansko županjo Danico Simšič (Socialni demokrati), nekdanjo aferaško predsednico Liberalnih demokratov in notranjo ministrico Katarina Kresal ter celo novinarko Vesno Vuković (tudi tiskovno predstavnico Gibanja Svoboda). Vukovićeva je tudi ključna oseba iz miljeja Roberta Goloba. Zemljarič pa je imel prav tako velik vpliv na bivšega predsednika uprave HSE Stojana Nikoliča. V tem trenutku pa je ključno vprašanje Zemljaričevega nasledstva.

Za njegovo zapuščino se bodo bili hudi boji, najverjetnejši naslednik pa je Isajlović
Pa ne gre za praktično propadli podjetji Eti-Par in Projekt Obala Izola, marveč za nevidno nasledstvo njegove zakulisne moči in vpliva. V tej luči lahko pričakujemo številne boje. Pričakuje se tako anonimke kot tudi kazenske ovadbe in celo policijske hišne preiskave. Zemljaričeva smrt pa naj bi ključno vplivala tudi na prihodnjo Golobovo politično in poslovno kariero. Bo pa njegov največji naslednik morebiti Zemljaričev dolgoletni sodelavec in zaupnik (še iz časov SDV-ja) Dragan Isajlović. O tem agentu globoke države smo že poročali v povezavi s spornim nepremičninskim poslom na Hrvaškem. Več tukaj.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...