Izjemni dosežki vlade v manj kot letu dni: Predvsem na področjih, ki so bila dolga leta zanemarjana

Datum:

Nova vlada je nastopila tik po izbruhu epidemije, ko je nekdanji mandatar Marjan Šarec vrgel znamenito puško v koruzo. V skoraj enem letu delovanja se je vlada odločila poseči v problematike, ki so bile mnogo let zanemarjane. Med drugim je bilo najbolj zanemarjano področje črpanja evropskih sredstev in oskrbe starejših občanov v domovih za ostarele. Zunanja politika je dobila svoj nov zagon, po mnogo letih pa smo bili deležni tudi obiska ameriškega državnega sekretarja. Ugodna zunanja politika je vplivala tudi na številne projekte, kot je denimo daljnovod Cirkovce-Pince, storjeni pa so bili tudi prvi koraki v smeri izgradnje projekta Emonika.  

                   

V letu 2020 so na ministrstvu za infrastrukturo počrpali 93 odstotkov razpoložljivih sredstev na področju Evropske kohezijske politike. Največji delež glede na načrtovana sredstva v proračunu do sedaj. Denimo leta 2016 je prejšnja vlada počrpala le 117 milijonov evrov evropskih sredstev, nekoliko več pa ob ugodni gospodarski rasti leta 2018, in sicer 408 milijonov evrov.

Velik uspeh premierja Janeza Janše je bil dosežen v Bruslju, ko je po številnih soglasjih pripomogel najprej k dosegu rekordnih evropskih sredstev za okrevanje in razvoj, kasneje pa še z znamenitim sporazumom, ko so države članice dosegle sporazum o pogojevanju sredstev z vladavino prava.

Mnogo let se že govori o projektu Emonika, a storjenega je bilo bolj malo, medtem pa se uporabniki železnic zgražajo nad obstoječo železniško postajo v Ljubljani. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je izpostavil, da je vlagatelj zaradi odlaganja že želel zapustiti Slovenijo. “Ob prevzemu ministrstva je ta projekt čakal v predalu, vlagatelj je bil tik pred tem, da zapusti Slovenijo. S ponovno oživitvijo tega projekta je vlada pokazala, da misli resno. Začetek gradnje Emonike bo v začetku leta 2022,” je dejal Vrtovec.

https://twitter.com/vladaRS/status/1360138880213778433?s=20

Poleg dogovarjanj v smeri razvoja in izgradnje drugega tira, se na ministrstvu za infrastrukturo zavedajo pomembnosti pristanišča v Luki Koper. Za razvoj pristanišča, je minister Vrtovec z županom občine Ankaran, Gregorjem Strmčnikom podpisal pet pogodb za razvoj pristanišča in pismo o nameri, s katerim sta se zavezala k sodelovanju pri nadaljnjem razvoju pristanišča in lokalne skupnosti.

Novembra je Državni zbor z vsemi glasovi ZA sprejel zakon, s katerim so urejali finančno razbremenitev občin in posegli v dvanajst področnih zakonov. Omenjen zakon bo tako na letni ravni prinesel več kot 70 milijonov evrov prihrankov. Občinam z novim zakonom ne bo potrebno več plačevati obveznosti, ki so po svoji naravi državne, denimo financiranje obveznega zdravstvenega zavarovanja za državljane Republike Slovenije in tujce, financiranje družinskega pomočnika, otrok do 18. leta, ki se šolajo in niso zavarovani kot družinski člani in mrliško preglednih služb, več o tem pa si lahko preberete TUKAJ.

S pomočjo osmih protikoronskih paketov na pomoč prebivalcem v času krize s koronavirusom
Ob nastopu krize s koronavirusom je vlada pomagala večini skupin prebivalstva, po mnenju nekaterih strokovnjakov tudi tistim, ki sicer pomoči niso nujno potrebovali. V prvi vrsti so pomoč dobili in jo še pridobivajo vsi tisti samostojni podjetniki, ki so jim prihodki upadli zaradi epidemije. V nadaljevanju pa so pomoč prejeli tudi upokojenci, socialno ogroženi, študentje, kmetje z nižjimi dohodki, verski uslužbenci in mlade družine. Vlada je tako omogočila enkratni dodatek za otroka in dodatek višji dodatek za večje družine, septembra pa bo še omogočila brezplačen vrtec za drugega in vse naslednje otroke. Ne glede na slabo gospodarsko sliko pa je z letošnjim letom omogočila povišanje minimalne plače, ki jo bo delno financirala sama. Za ohranjanje delovnih mest in zniževanje brezposelnosti je omogočila financiranje za čakanje na delo delavcev, s pomočjo evropskih sredstev pa poskrbela za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.

Nova vlada na čelu z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem je celovito prenovila zunanjo politiko. Zunanja politika je tako v tem času postala samozavestna, njena zavezništva so postala okrepljena po vseh državah v svetu, s katerimi si delimo vrednote in interese. Po desetih letih pa je Slovenija utrdila odnose tudi z ZDA, saj so bili le-ti bolj na trhlih tleh, saj se je Slovenija raje spogledovala z bolj nedemokratičnimi sistemi. Leto 2021 ima, po prepričanju ministra Logarja, potencial, da postane najboljše leto v drugem desetletju drugega tisočletja, medtem ko nas v drugi polovici leta čaka predsedovanje EU. Logar je v lanskem letu kot minister za zunanje zadeve prehodil zelo dolgo pot na kateri je pustil svoj pečat. Leto desnosredinske vlade zaznamuje kar nekaj visokih obiskov v Sloveniji, srečanj visokih predstavnikov, potovanj v tujino ter novih možnosti poslovanja preko meja, več o njegovih dosežkih pa si lahko preberete TUKAJ.

S prvim julijem so na ministrstvu za infrastrukturo zagotovili brezplačne vozovnice za upokojence in v tek spravili pobudo Alenke Bratušek, ki pa je sicer nastala že v prejšnji vladi. Upokojenci tako lahko brezplačno potujejo v medkrajevnem javnem potniškem prometu, prav tako pa tudi invalidi, vojni veterani in starejši od 65 let.

Načrtovani električni daljnovod dvakrat po 400 kV Cirkovce–Pince, ki predstavlja del povezave Slovenija–Madžarska–Hrvaška, je ena glavnih prioritet Vlade Republike Slovenije v razvoju slovenske energetske infrastrukture. Daljnovod bo vzpostavil prvo meddržavno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske, povečal zanesljivost delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije, prenosnega omrežja in uvozne prenosne zmogljivosti ter ob nepredvidenih dogodkih ali obratovalnih težavah izboljšal zanesljivost napajanja odjema v Sloveniji. Projekt je po dvajsetih letih načrtovanja le dobil svoj zagon oktobra 2020, po mnenju madžarskega premierja pa bo povezava omrežja okrepila neodvisnost ter suverenost Madžarske in Slovenije.

Kot so dejali koalicijski partnerji vlada učinkovito rešuje problematike in izpolnjuje koalicijske zaveze, zato njeni partnerji nimajo nobene želje po izstopu. Do samega predsedovanja v Svetu EU vladi za izpolnitev vseh zavez tako samo še manjka sprejetje demografskega sklada in legalizacija konoplje v medicinske namene, v čemer vidijo dober gospodarski potencial za razvoj podeželja, poleg same zmage nad epidemijo.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...