Obljubljali so svobodo, dobili pa smo represijo

Datum:

Osnovna politična platforma Gibanja Svobode je “svoboda pred koronskimi ukrepi”. Bistvo prepričljive zmage je bilo poleg demonizacije Janše in divje polarizacije tudi to, da se v ljudeh vzbudi občutek, da se jim je godila krivica – ker niso smeli na kavo, ker niso smeli v sosednjo občino, ker niso smeli v nakupovalni center … in seveda tudi, da jih je policija “zaplinila kot Eichmann”, ko so se borili za  osnovne človekove pravice. Resnica je bila seveda ta, da je bilo treba podivjano množico, ki je pustošila po ljubljani lanskega novembra na tak ali drugačen način ustaviti – vodni top in solzilec sta bila še najbolj humani sredstvi. V državah t. i. “jedrne evrope” so peli policijski pendreki in celo pravi metki. Kljub temu sta Gibnaje Svoboda in trenutna vlada po začetku mandata sledili anarhični proti-policijski retoriki, ki smo jo bolj vajeni s kakšnih antifa srečanj v San Franciscu. Po njihovih besedah je bilo sklepati, da bodo policijo povsem kastrirali. Pa so jo – le takrat, ko jo “svobodni” vendarle potrebujejo za tisto osnovno funkcijo – izvajanje represije.

                   

Od 1. junija 2022 naprej je po izjavah politikov sodeč Slovenija postala raj za anarhiste. Vlada je pošteno flirtala z divjimi radikalno-levimi anarhisti, ministrica Dominika Švarc Pipan je razveljavila vse mandatne kazni, ki so jih dobili koronske ukrepe kršeči protestniki, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa je izjavila, da bodo opozarjali na kakršnokoli nasilje policije. S tem so se seveda trkali po prsih in se prilizovali levi politkolesarski “civilni družbi”, ki jih je ustoličila.

Kot tisti slavni govor Slobodana Miloševićeva iz leta 1987, ki je zbrani množici dejal: “Niko ne sme da vas bije!” V tako politiziranem vdušju je bilo vprašanje, kako bo policija sploh lahko opravljala svoje delo. Bo kastrirana tako kot policija v Portlandu, ki si ne upa več ustavljati avtomobilov, da jih je bi napadli borci za človekove pravice. Videti je, da je policija še kako represivna. Le da zdaj primere policijskega nasilja – tudi če je neupravičeno – predstavniki koalicije preprosto ignorirajo.

Brez razloga pretepeni mladoletniki
Spomnimo, 21. novembra okoli 20. ure so policisti na Cankarjevi ulici v Ljubljani po pričevanju očividcev brez razloga napadli mladoletne fante in jim povzročili zelo hude telesne poškodbe. Skupina mladoletnih fantov naj bi po poročanju vrgla pirotehnično sredstvo, nato pa pobegnila. Prišli so policisti, veliko mladih pa naj bi se zaradi strahu skrilo v restavracijo s hitro prehrano. Policija naj bi proti mladim –  starimi od 14 do 18 let –  uporabila tudi prisilna sredstva (pendrek), prav tako pa naj bi jih žalili s kletvicami. Zgodba se je komaj pojavila v medijih. Noben predstavnik vlade je ni komentiral.

Protest levičarjev novembra 2020, ko so s pirotehničnimi sredstvi in kockami napadli slovensko policijo. (Foto: Twitter)

Šla je mimo nas, kot da se ni nič zgodilo, za razliko od takrat, ko je sin vrhovnega državnega tožilca kršil protikoronsko zakonodajo in so ga možje postave odpeljali stran, medtem ko je on stokal: “Auauauau, a snemaš?” Zaradi svojega “poguma”, ga je pred kratkim odlikovalo tudi nizozemsko veleposlaništvo, policisti pa so takrat v javnosti bili še dojeti kot “robocopi”, če ne uporabljamo zavržne primerjave predsednice DZ z Adolfom Eichmannom. Kaj si o takšni hinavščini mislijo hudo pretepeni mladoletniki, ne bomo nikoli izvedeli, saj niso dovolj pomembni, da bi jim kdo pred usta pomolil mikrofon.

Nasilno aretiran brez zakonske podlage, ko je branil svojo zemljo
Pred kratkim se je zgodil še veliko hujši incident na lokaciji spornega projekta povezovalnega kanala C0, po katerem naj bi se stekale odpadne vode iz občin Vodice in Medvode v Centralno čistilno napravo Ljubljana – Zalog. Policija je brutalno obračunala z lastnikom zemljišča, ki ni dal dovoljenja, da kopljejo na njegovi zemlji. “Človek je bil sredi zime z obrazom v tleh, grozljivo. Nepopisno! Piše se leto 2022, to je Svoboda z dvema S-oma na začetku,” je bil zgrožena nekdanja poslanka SDS Mojca Škrinjar.

Pretepeni lastnik zemljišča je pristal v kliničnem centru. (Foto: Zajem zaslona)

Napadli so ga, ker se ni odstranil (s svojega zemljišča!), ko so hoteli kopati, čeprav gradbena podjetja, ki jih je poslal MOL, ni imel nikakršnih dokazil, da lahko začne kopati po tuji zemlji, kasneje pa se je izkazalo, da celo policija ni preverjala zakonitost in korektnosti postopka. V izjavi za javnost so povedali, da je to v rokah MOL, medtem ko oni izključno skrbijo za varnost. Za varnost so poskrbeli takole:

Aretirali so lastnika zemljišča in ga pri tem poškodovali. Predstavniki vlade so bili zopet tiho, saj projekt vodi eden od izvirnih novih obrazov, ljubljanski šerif Zoran Janković (spomnimo, Alenka Bratušek, Marjan Šarec in Robert Golob so vsi “otroci” Jankovićeve Pozitivne Slovenije. Policija se je spravila na ostarelega gospoda na njegovi zemlji, pri tem pa ni preverjala zakonitosti postopka. Pa so bili tiho. Še enkrat opozorimo, kak vik in krik je bil, ko je Jenull vpil “auauau”).

Golobova gverila strelja po gozdu in ogroža javno varnost
Zadnji primer policijske malomarnosti, ki bi se lahko hitro končal še s kakšnim ubojem, je Dušan Djogić, zagret podpornik Gibanja Svoboda, ki ga je zmaga na volitvah tako razveselila, da je streljal naravnost in to sredi trde teme. Kaj bi se zgodilo z naključnimi gozdnimi sprehajalci, ki bi se po pomoti znašli na poti njegovih metkov, raje ne upamo pomisliti. Krogla iz kratkocevnega orožja namreč potuje s hitrostjo 300 metrov na sekundo in lahko zadane človeka tudi več sto metrov proč ter ga pri tem smrtno rani.

Le predstavljajte si, kaj bi porekla Urška Klakočar Zupančič, če bi novomeški policist – podpornik SDS – v trdi temi naravnost streljal izven namenskega strelišča, ko bi proslavljal ponovno zmago župana Gregorja Macedonija. Lahko ste prepričani, da zgodba ne bi bila tako obrobna in nepomembna kot Djogićeva.

Prvo- in drugorazredni
Tisti, ki so se veselili, da bodo zdaj lahko policistom sredi Ljubljane kazali sredinca in jih pošiljali nazaj na podeželje, bodo razočarani. Seveda bodo takšni ekscesi še vedno dovoljeni, a le enakim kljukcem kot že doslej: Jenullu, Kovačevi, Ličini, Jarčevi in podobno. Ko pa bodo imeli svobodnjaki svoje lastne politične ali premoženjske ukrepe, pa bodo peli tudi pendreki, če ne kaj hujšega.

Lastnik gozda, kjer je divjal Djogić, mora biti tiho. Mladi, ki so bili brez razloga pretepeni sredi Ljubljane, morajo biti tiho. In lastnik nepremičnine na trasi kanala C0 mora biti tiho, ne glede na to, da so ga odpeljali kar z lastnega zemljišča, ne preverjujoč, če imajo za to ustrezne zakonske podlage. Za takšne se ne bodo zavzeli gromovniki te vlade. Še več – njihovi civilnodružbeni izrastki jih bodo še ponižali. Spomnimo, kaj je glede aretacije gospoda pred kanalom C0 rekla predstavnica Inštituta 8. marec: “Me veseli, da so ga uklenili, da se ne bo več šopiril po našem naselju”. 

Nobena od aretacij na lanskem divjanju podivjanih anarhistov in levičarjev ni bila neupravičena – če že, bi morala policija ukrepati že prej in bolj strogo. Situacija se je hitro spreminjala v nevzdržno. Urška Klakočar Zupančič ena najpomembnejših političark in PR obraz Gibanja Svoboda je trude policije zavržno primerjala z nacističnim klavcem.

Ker so bili člani podivjane množice iz njenih ideoloških logov. Ko pa gre za drugorazredne, ni nobenih političnih ali civilnodružbenih protekcij in lahko policija izvaja nasilje tudi takrat, ko je to neupravičeno. V Sloveniji civilna družba in leva politika kriči “policija-represija” izključno za leve aktiviste. Navadni državljani pa smo sami. Tudi če smo neupravičeno aretirani ali celo pretepeni.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...