fbpx

Lastniki vikendov in plovil na Hrvaškem pozor: niste več med izjemami za prehajanje meje brez karantene!

Lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem čaka karantena po vrnitvi v Slovenijo. (Foto: sta)

Vlada zaostruje ukrepe z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Tako z današnjim dnem vstopajo v veljavo nove omejitve, ki se nanašajo na spremembo prehajanja državnih meja. Po novem lastništvo nepremičnin ali plovil v sosednji državi ne predstavlja več izjemo, ki bi omogočala, da ljudje prehajajo mejo, ne da bi jih nato čakala karantena. 

Lastništvo nepremičnine ali plovila v sosednji državi, po novem ni več razlog za izogibanje karanteni. Izjemo za vzdrževanje stikov s člani iz ožjega družinskega kroga, je mogoče le v drugi državi članici EU oziroma na območju Schengena. Izjema so tudi delovni migranti, ki dnevno migrirajo na delo in imajo sklenjeno delovno razmerje v eni izmed članic Evropske unije oziroma le-te spadajo v območje Schengena in se časovno omeji na čas 14 ur po prečkanju meje.

Do sedaj so med izjeme spadali še neodložljivi osebni opravki oziroma nujni poslovni razlogi, kar ni smelo prekoračiti časovne omejitve 48 ur. Odslej izjema velja le še za nujne poslovne razloge in ne sme preseči časovne omejitve dvanajst ur, poroča STA.

Domen Mezeg