fbpx

Pozor! Odpoklic okužene Alpske klobase s smrtonosno bakterijo!

Podjetje Kmetijska zadruga Tolmin (Salamerija Alpija), obvešča o odpoklicu živila: Alpska klobasa. To je sušena mesnina – trajni izdelek, ki ima rok uporabe od 5. 1. 2020 do 14. 1. 2020. Vzrok odpoklica: Ugotovljena prisotnosti Listeria monocytogenes.

Zato Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da v primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Foto: ZPS

Listerija (Listeria monocytogenes) je namreč bakterijska okužba z listerijo sodi med najnevarnejše, saj je lahko celo smrtna. Bakterijo listerijo najdemo predvsem v svežem mleku in izdelkih iz njega, pa tudi v surovem mesu (npr. tatarski biftek, karpačo). Uživanje teh izdelkov odsvetujejo nosečnicam in doječim materam, saj lahko okužba povzroči spontani splav ali sepso. Listerija je lahko tudi v slabo oprani zelenjavi.

Prenos okužbe
Človek se z listerijo lahko okuži na več načinov: skozi usta z onesnaženimi živili (to je najpogostejši način okužbe, vstopno mesto so prebavila), z neposrednim stikom (vstopno mesto je koža), aerogeno (po zraku – vstopno mesto je očesna sluznica), pri okuženih nosečnicah se plod okuži preko posteljice. Pri ranljivih skupinah ljudi je okužba lahko dolgotrajna, huda in lahko ogroža življenje. Poteka kot težko sistemsko obolenje, z vnetjem možganov in možganskih ovojnic ter septikemijo. Smrtnost je v teh primerih visoka, tudi do 50 odstotna.

Primer izbruha
Leta 1985 je v Los Angelesu v Kaliforniji v izbruhu listerioze zbolelo 142 ljudi, med njimi 93 nosečnic. Okužili so se z mehkim sirom. Okužba z listerijo je povzročila 48 smrti, vključno 20 plodov (fetusov), 10 novorojenčkov in 18 drugih okuženih odraslih.

E-maribor