fbpx

Varuh človekovih pravic obiskal Koper

Peter Svetina (Foto: STA)

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes s sodelavci posloval v Kopru. Skupaj so oziroma še bodo opravili 15 individualnih pogovorov, pri čemer se tematike bistveno ne razlikujejo od drugih krajev. Svetina je sicer obiskal tudi nekatere druge ustanove in med drugim opozoril na nevzdržne razmere v Obalnem domu upokojencev Koper.

Današnji obisk sodi v okvir rednih obiskov varuha po posameznih občinah, pri tem pa so že oziroma bodo do konca dneva opravili 15 pogovorov z individualnimi pobudniki, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Svetina. Kot je ocenil, se na splošno pobude bistveno ne razlikujejo od tistih iz drugih delov Slovenije.

Namestnik varuha Miha Horvat je navedel, da so se razgovori nanašali predvsem na pritožbe zoper sodišča, tožilstvo in policijo. Horvat je ob tem poudaril, da urad varuha pri presoji posameznega primera zadevo vedno preveri tudi pri drugi strani, preden se do njega opredeli, poroča STA.

Poleg tega je varuh v Kopru obiskal še obalno samoupravno skupnost Italijanov ter si ogledal Obalni dom upokojencev. “Za ogled tega doma smo se odločili zaradi aktualne problematike, ki jo imajo s prezasedenostjo varovanega oddelka, kjer so morali po sklepu sodišča namestiti dodatno še eno osebo in je že za tri osebe čez normativ, kar pomeni obremenitev tako za stanovalce kot tudi za kader, ki je tam v službi,” je navedel Svetina. V uradu varuha na to problematiko opozarjajo že nekaj mesecev, Svetina pa je o tem tudi že govoril z ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenijo Klampfer, ki je obljubila takojšnje ukrepanje, je navedel varuh.

Obiskali so tudi koprski pravni center za človekove pravice, pri tem pa je Svetina pozdravil nudenje brezplačne pravne pomoči, saj tudi njihovi obiski na terenu kažejo na tovrstne potrebe. Svetina pa je dodal, da si želi, da bi tudi občine financirale tovrstno nepridobitno dejavnost, saj si mnogi ne morejo privoščiti, da bi se obrnili na odvetnike. Predstavniki urada varuha so obiskali tudi inšpektorat za okolje in prostor v zvezi z zaostanki, ki se tam pojavljajo, in kadrovskimi težavami. Varuh je pri tem izrazil pričakovanje, naj ne prihaja do zaostankov in naj se zadeve rešujejo: “Na koncu so ljudje tisti, ki so deležni kakršnih koli inšpekcijskih postopkov. Pričakujejo, in to upravičeno, čimprejšnji zaključek njihove zadeve.

Peter Truden