fbpx

Vstopili smo v meteorološko zimo

Foto: iStock

Vstopili smo v meteorološko zimo, najhladnejši čas leta. Današnje jutro so v Sloveniji letnemu času primerno zaznamovale nizke temperature, saj so se te po precej jasni noči v večjem delu države spustile pod ničlo. Proti večeru bo na zahodu začelo deževati, v ponedeljek pa se bo meja sneženja popoldne lahko spustila pod 500 metrov nadmorske višine.

Najnižjo temperaturo so davi ob 7. uri izmerili na Kredarici, in sicer minus devet stopinj Celzija, tam je trenutno tudi okoli 2,5 metra snega. V Kočevju so namerili minus 4,3 stopinje, na Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru minus 3,2 stopinje, v Črnomlju pa minus tri stopinje Celzija, med drugim kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso). Temperature pod lediščem so sicer davi namerili v večjem delu Slovenije. Na portoroškem letališču je bilo medtem zjutraj nekaj manj kot tri stopinje, v Biljah pri Novi Gorici pa so namerili 5,9 stopinje Celzija.

Trenutno se Sloveniji bliža ciklonsko območje z vremensko fronto. Proti večeru bo na zahodu začelo deževati, deževno pa bo tudi v ponedeljek, ko se bo čez dan hladilo, tako da se bo meja sneženja postopno spuščala in se lahko popoldne ob koncu padavin spusti ponekod tudi pod 500 metrov nadmorske višine. “Ker so tla kar topla, se sneg ne bo prijemal. Šlo bo za kratek zimski preblisk,” je za STA predvideno vremensko dogajanje opisala dežurna meteorologinja na Arsu Katja Kozjek.

Do ponedeljka zvečer bodo nato padavine povsod ponehale. Trije dnevi, ki bodo sledili, bodo tudi bolj hladni z jutranjimi temperaturami pod ničlo in dnevnimi do pet stopinj, suho bo in dokaj sončno ter z jutranjo meglo po nižinah. V drugi polovici tedna bo znova topleje, saj bodo temperature v nižinah narasle na blizu deset stopinj Celzija čez dan, je povedala meteorologinja.

Danes bodo sicer najvišje dnevne temperature od dve do pet stopinj, na Primorskem do 12 stopinj Celzija, v ponedeljek pa bodo najvišje dnevne temperature od dve do šest, na Primorskem do 14 stopinj Celzija, kaže napoved Arsa.

C. Š.