Medijska mašinerija: Šarec dal velik intervju za ameriško tiskovno agencijo AP! Ob tem pa molčijo, da se za avtorstvom skriva Delov pisun Ali Žerdin!

Datum:

Medijska mašinerija znova je Šarcu iz roke. Predsednik vlade Marjan Šarec iz dneva v dan angažira več novinarjev osrednjih medijev, da bi si v luči prihajajočih evropskih volitev dvignil priljubljenost. Če je bil marsikdo presenečen, ko ga je videl pri vložitvi kandidatur liste LMŠ za evropske volitve, in se vprašal, če kot predsednik vlade res nima boljšega dela, je odgovor na dlani. Šarec pač ne zamudi priložnosti, da bi se pojavil v medijih, vendar zgolj takrat, ko ne gre za kritično novinarstvo. Slovenska tiskovna agencija (STA) in provladni mediji so se tako razpisali, kako je Šarec dal velik intervju za ameriško tiskovno agencijo Associated Press (AP), pri čemer pa seveda molčijo o tem, da je avtor tega članka novinar Dela Ali Žerdin, ki kot zunanji sodelavec dela za AP.

                   

Kritika oblasti, kar je temeljna funkcija medijev, je dokončno pokopana. STA pompozno poroča, da je Šarec za ameriško tiskovno agencijo povedal, da Evropska unija potrebuje novo in učinkovitejše vodstvo, ki se bo uspešno zoperstavilo populizmu in naraščajočemu vplivu Kitajske in Rusije. Šarec je ob tem opozoril, da evropskim strankam in uradnikom ni uspelo preprečiti pohoda desnosredinskih skupin. “Populisti v Evropi so v vzponu, ker zmernim skupinam ni uspelo udejanjiti svoje agende.”

Šarec je po zaslugi Žerdina za AP prav tako povedal, da “če samo sediš in čakaš, kaj se bo zgodilo, bodo seveda populisti zelo glasni in bodo imeli veliko prostora”. Pogajanja o brexitu je navedel kot primer počasnega odločanja v EU in izrazil prepričanje, da v EU potrebujemo vodstvo, ki bo bolj proaktivno in sposobno sprejemanja hitrejših odločitev. Seveda v kratkem intervjuju ni zmogel brez omembe stranke SDS – in njenega predsednika  Janeza Janše, zaveznika madžarskega premierja Viktorja Orbana -, s katero naj bi se v obliki izzivov soočala njegova stranka LMŠ. Med drugim je za AP tudi opozoril, da so volitve nepredvidljive, saj nikoli ne moreš vedeti, kaj se bo zgodilo, in to zanj trenutno predstavlja največji problem. “Lahko samo špekuliramo, ugibamo. Odvisni smo od volitev.”

Trenutno stanje je Šarec primerjal s tistim pred izbruhom II. svetovne vojne, ko so evropski voditelji popuščali Hitlerju, in ob tem podal oceno, da bi bilo za Evropsko unijo nujno, da prične sprejemati hitrejše in odločnejše odločitve kot odgovor na izzive v sodobnosti. “Če EU razpade, smo pogubljeni,” je še poudaril. Glede na to, da STA intervjuju za ameriško agencijo pripisuje tolikšno pomembnost, ne čudi, da sta o Šarčevem intervjuju poročali tako srbska tiskovna agencija Tanjug kot tudi hrvaška tiskovna agencija Hina.

Žerdin umazani agitprop širil že med volilnim molkom v času zadnjih državnozborskih volitev
Novinar Dela Žerdin se zelo rad oglasi v času volitev in lažno zavaja. Nič drugače ni bilo v času zadnjih državnozborskih volitev; na dan, ko se je v Sloveniji začel volilni molk, so v tujih medijih namreč objavili članek Žerdina, kar je novinar Vinko Vasle komentiral z besedami: “Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge vse bolj neuglednega Dela, je za Associated Press kot zunanji sodelavec ponovno spisal umazani pamflet, ki seveda z objektivnim, resnicoljubnim novinarstvom nima nič, saj gre za grobo manipulacijo, neresnice in laži.” Ob tem je Vasle nadaljeval, da je laž, da je predvolilna kampanja SDS in Janše temeljila na protimigrantski gonji, saj je vprašanje varnosti države in zavarovanje meja le ena od sicer pomembnih točk programa te stranke.

Foto: STA

Tudi tukaj je, tako kot v nedavnem intervjuju s Šarcem, Žerdin v svoje pisanje vmešal tudi madžarskega premierja Orbana, ki je Evropi in Bruslju pokazal, kako se učinkovito zavaruje lasten narod. V omalovažujočem in žaljivem tonu je pisal tako o Madžarski kot o Orbanu, ki je bil z veliko večino glasov ponovno izvoljen za predsednika vlade. Janšo in SDS je poskušal obremeniti s tem, da je Janša prijatelj sosednje Madžarske in Orbana, po prepričanju Žerdina naj bi bilo nezaslišano, da je bil Orban gost na strankarski konvenciji SDS, čeprav je v navadi, da prijateljske stranke na konvencijah tudi v tujini podprejo svoje strankarske prijatelje. Po njegovo naj bi Janševa nepopustljiva retorika in povezava z Orbanom zbujali strahove – seveda ne čudi, da je takšne neumnosti pisal zato, ker je bilo pred državnozborskimi volitvami jasno, da stranki SDS dobro kaže.

Osrednjemu komunističnemu glasilu Delo naklada strmo pada, česar pa se očitno zaveda tudi Šarec. Ta je namreč z angažmajem novinarja Žerdina, ki je zaposlen tudi kot zunanji sodelavec ameriške tiskovne agencije, poskrbel za to, da bi sam deloval kot državnik, ki ga v ZDA cenijo do te mere, da so z njim celo naredili intervju. Na njegovo žalost pa je spodaj zapisano, da je sodeloval pri pisanju. Seveda tega v LMŠ ne bodo poudarjali, da ne bi slovenska javnost ugotovila, da gre za naročen članek.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...