Merklovi se upira poslanska skupina lastne stranke: zamenjali so njeno desno roko!

Datum:

Nemški poslanci poslanske skupine CDU/CSU so po trinajstih letih zamenjali vodjo svoje poslanske skupine Volkerja Kauderja. Ta je veljal za desno roko kanclerke Merklove, zato so se že pojavila namigovanja, da se ji je pričela upirati poslanska skupina lastne stranke.

                   

Poslanska skupina Krščanskodemokratske unije (CDU) in bavarske Krščanskosocialne unije (CSU) je z glasovanjem zamenjala svojega vodjo Volkerja Kauderja, po tem, ko je bil ta na tem položaju kar trinajst let. Na tem mestu ga je zamenjal Ralph Brinkhaus, ki je zmagal s 125 glasovi, medtem ko je Kauder prejel 112 glasov svojih kolegov. To je bilo tudi prvič v trinajstih letih, ko je na glasovanju za mesto vodje poslanske skupine Kauder sploh imel konkurenco, še poroča RT. Za razliko od Kauderja Brinkhaus želi večjo vlogo poslanske skupine pri odločanju koalicije med sorodnima strankama CDU in CSU ter koalicijsko Socialdemokratsko stranko SPD. Poudaril je, da s svojim kandidiranjem na mesto vodje poslanske skupne ni želel izzvati kanclerke Merklove.

Zamenjava razveselila opozicijo
Podpredsednik liberalcev, zbranih v FDP, Alexander Lambsforff je povedal, da se zamenjava vodje poslanske skupine zdi kot korak v smeri proti koncu velike koalicije med CDU, CSU in SPD. Podpredsednica protiimigrantske Alternative za Nemčijo (AfD) Alice Weidel pa se je, sodeč po odzivu na Twitterju, razveselila zamenjave in namignila, da se vladanje Merklove bliža koncu, po njenih besedah pa naj bi tudi izgubljala vpliv v stranki. Tudi levičarji pravijo, da gre pri zamenjavi za odkrit upor Merklovi.

Foto: Twitter

Napetosti znotraj CDU ter med CDU in CSU se stopnjujejo
Napetosti znotraj stranke CDU se stopnjujejo, prav tako pa bi lahko bilo ogroženo dolgoletno zavezništvo med CSU, ki je prisotna le na Bavarskem, in CDU, ki je prisotna v preostali Nemčiji. Nedavno je bil s strani Merklove odstranjen vodja obveščevalne službe Hans-Georg Massen, ki je nato postal osebni svetovalec vodje CSU in notranjega ministra Horsta Seehoferja. Massen je kritiziral medije, ki so kot avtentične prikazovali videoposnetke domnevnega nasilja na shodih proti nelegalnim migracijam v Chemnitzu. Sam namreč podpira ostre ukrepe proti nelegalnim migracijam, ki pa jim Merklova ni naklonjena. To je tudi glavni vir napetosti med CDU in CSU, s politiko Merklove pa ni zadovoljnih tudi veliko članov CDU.

AfD beleži vedno višjo podporo
Alternativa za Nemčijo, ki je ostra nasprotnica nelegalnih migracij, pa je ob zaostrovanju razmer zabeležila 16 odstotkov podpore, s čimer je prehitela SPD, je poročal Daily Mail. To jo uvršča na drugo mesto med nemškimi strankami, podpora pa se je za 2,5 odstotka okrepila tudi bloku CDU/CSU.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...