Janković in njegova “banda” bodo sedli pred zatožno klop zaradi goljufij in drugih kaznivih dejanj, povezanih s propadlim projektom Stožice

Datum:

Specializirano državno tožilstvo je potrdilo, da je obtožnica v zadevi Stožice pravnomočna za ljubljanskega župana Zorana Jankovića in še osem soobtoženih v zadevi. Temne sence pa tudi s to zadevo ponovno padajo na Stranko Alenke Bratušek, med soobtoženimi je namreč tudi njen vidni član Roman Jakič. Vseh devet je vložilo ugovore, ki pa jih je sodišče že zavrnilo kot neutemeljene. Poleg Jankovića in Jakiča so preostali soobtoženi v zadevi Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz Grepa, nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, Samo Lozej, ki zadnja leta vodi ljubljansko toplarno, vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc, direktor projekta Andrej Lavrič, Borut Skubic in Milan Črepinšek.

Na Specializiranem državnem tožilstvu so za STA potrdili, da je obtožnica zoper Zorana Jankovića in še osem soobtoženih pravnomočna. Tožilstvo je obtožnico v zvezi z zadevo Stožice vložilo 18. maja letos, torej šest let po tem, ko so se zgodile prve hišne preiskave, devetim fizičnim osebam pa očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Grep, izvajalec projekta, je namreč postal kreditno sposoben šele po podpisu domnevno fiktivne pogodbe v vrednosti 1,8 milijona evrov o najemu parkirišč v Stožicah. Po podpisu pogodbe je postal kreditno sposoben in je lahko najel 50 milijonov evrov kredita pri državni Novi Ljubljanski banki. Mestna občina Ljubljana pa je tako izpolnila pogoj za pridobitev evropskih in državnih sredstev v višini 9,4 milijona evrov.

Podjetje Grep je nato končalo v stečaju, projekt Stožice je ostal nedokončan, za seboj pa je podjetje pustilo številne neplačane podizvajalce. Janković se očitno ne čuti krivega, saj je nedavno napovedal kandidaturo za svoj že četrti mandat na mestu župana MOL. Nedavno smo na spletnem portalu Nova24TV poročali tudi o sumljivem načinu poslovanja družine Janković, po tem, ko je njegov sin končal v osebnem stečaju. Damijan Janković tako več kot očitno želi vnaprej poslovati kar v imenu svoje partnerice Ursule Gawish, ki je registrirala samostojno podjetništvo. To pomeni, da bo za poslovanje in dolgove kazensko osebno odgovorna, zato smo se upravičeno spraševali, če je takšna neprevidnost družine namerna?

Propadli kompleks Stožice (Foto: Nova24TV)

Med soobtoženimi tudi Roman Jakič iz Stranke Alenke Bratušek
Soobtoženi v zadevi pa je tudi nekdanji direktor Zavoda Tivoli, ljubljanski mestni svetnik in nekdanji obrambni minister, Roman Jakič. Ta je zamenjal že več političnih strank, ZSMS, LDS, Zares, Pozitivna Slovenija, trenutno pa je predsednik sveta Stranke Alenke Bratušek. Nad stranko Bratuškove v zadnjem času padajo številne sence, saj se še ni polegel prah po tem, ko je bilo odkrito, da je Darinka Bukovnik odtujila darovani denar, ki je bil namenjen sofinanciranju zdravljenja bolne 6-letne deklice v Združenih državah Amerike.

Poleg Jakiča so ostali soobtoženi v zadevi Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz Grepa, nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, Samo Lozej, ki zadnja leta vodi ljubljansko toplarno, vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc, direktor projekta Andrej Lavrič, Borut Skubic in Milan Črepinšek.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrstvo za okolje ne želi razkriti avtorjev okoljsko sporne odločbe

Prebivalci Ljubljane in širše ne smejo izvedeti, kdo je...

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...