Minister Gantar: “Nedopustno je, da se bolnikov brez testa na koronavirus ne sprejme na obravnavo!”

Datum:

Nobena navodila ne omenjajo, da se bolnika brez testa na novi koronavirus ne bi sprejelo v obravnavo, je dejal minister za zdravje, Tomaž Gantar. O tovrstnih dogodkih namreč poročajo nekateri bolniki. Minister je še ocenil, da je tako ravnanje nedopustno in nesprejemljivo. 

                   

V primeru, da bolnika brez testa na novi koronavirus ne sprejmejo, je potrebna pritožba v okviru zavoda, kjer se to zgodi. Tako je v izjavi za medije pojasnil minister Tomaž Gantar. Minister je tudi povedal, da so o tem že spregovorili z vodstvi zdravstvenih domov in bolnišnic. “Mislim, da zdravniška presoja in razumevanje problema covida-19 tu ne bi smela biti vprašanje, gre za strokovno in odgovorno delo posameznika,” je dejal Gantar. Dodal je tudi, da ne vidi druge poti kot, da se poda ustrezno pritožbo in se primere obravnava individualno. “Več kot jih prepričevati, in da jim stroka pove, da to ni opravičljiv razlog, da ne pride do obravnave, ne moremo,” je še pripomnil.

V zdravstvenih domovih bodo poskušali delo organizacijsko spremeniti, saj v zdravstvenih domovih beležijo bistveno več klicev, je razložil minister Gantar. Vse več naj bi bilo namreč pritožb glede nedostopnosti zdravnikov in telefonske neodzivnosti. “Dejstvo pa je, da če medicinska sestra v nekem trenutku odgovarja na klice, ne more opravljati svojega dela,” je dejal. Ob tem je pozval vse, ki kličejo v zdravstvene domove, da kličejo le, kadar je to nujno, ne pa zaradi stvari, ki so nepomembne in niso kritične.

Pritožbe na družabnih omrežjih niso učinkovite
Svetovalka ministrstva za zdravje Simona Repar Bornšek, je povedala, da so na ministrstvu zdravstvenim domovom med drugim svetovali, naj vzpostavijo dodatne telefonske številke, na katerih bi sprejemali klice in ustrezno usmerjali bolnike. Direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar pa je bolnikom svetoval, naj se v primeru težave pri dostopu do zdravnika, obrnejo na vodstva zdravstvenih domov. Pritožbe na družabnih omrežjih namreč ne pomagajo kaj dosti.

Svetovalka ministrstva za zdravje Simona Repar Bornšek (Foto: STA)

Vsaka vročina še ni covid-19
Repar Bornškova, ki je sicer tudi zdravnica v ljubljanskem zdravstvenem domu, je v izjavi po srečanju tudi poudarila, da se zdravniki odločijo za pregled bolnika na podlagi klinične slike, tudi v primeru ko ima ta povišano temperaturo. “Vsaka vročina še ni covid-19, lahko imaš bistveno hujša, nevarna stanja. Včasih je to z dvema stavkoma jasno in takega bolnika lahko zdravnik sprejme,” je poudarila. Dodala je še, da naj bolniki s hudimi akutnimi težavami pomoč poiščejo v urgentnih centrih ali nujnih ambulantah.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...