Zakaj je Amy Coney Barret edina prava zamenjava za Ruth Bader Ginsburg?

Datum:

V New York Postu so se razpisali o Amy Coney Barret, ki je favoritinja Donalda Trumpa za zamenjavo legendarne Ruth Bader Ginsburg. Slednja je preminila pred dnevi in velja med levičarji za junakinjo boja za pravice žensk in manjšin, na nekoliko socialno konzervativnejši desnici pa celo za “morilko otrok”. Bader Ginsburg je bila velika zaščitnica primera Roe proti Wadu, s katerim so uzakonili splav v ZDA, Barretova pa je verna kristjanka, ki svoje prepričanje o brezmejnem človeškem dostojanstvu, raztegnjenem na še nerojene otroke tudi živi, saj je mati in posvojiteljica večih otrok. Mnogi so prepričani, da bo poskušala omenjeni zakon vsaj omejiti, če že ne odpraviti.

Avtor kolumne v NYP, Shrab Ahmari, je svoj argument, zakaj je Coney Barretova edina prava oziroma najboljša možna zamenjava za Bader Ginsburgovo utemeljil na tem, da gre za dve ženski različnih generacij, ki sta svojo intelektualno briljantnost združevali s svojo vero.

Avtor opisuje Bader Ginsburgovo kot gorečo vernico v prepričanje, da običajna pričakovanja ne bi smela ovirati žensk, ko iščejo svoj polni, pravični del javnega življenja. Prav tako naj ne bi bila sramežljiva glede tega, kako ji je judovska vera oblikovala sodniški um. V eseju za Ameriški judovski odbor, objavljenem leta 1993, je zapisala: “Zakoni kot zaščitniki zatiranih, revnih, samotarjev so razvidni iz dela mojih judovskih predhodnikov …

Žalovanje za Ruth Bader Ginsburg (Foto: EPA)

Zaradi izjemnega uma jo podpirajo celo liberalci
Potencialna naslednica navaja kup referenc v smislu odpora s strani deklarirano liberalnih kolegov iz najprestižnejših univerz in pravnih institucij, na primer  O. Carterja Sneada, dolgoletnega fakultetnega kolega iz Univerze Notre Dame, ki jo je pohvalil kot nekoga, ki “poseduje izjemni intelekt in je obenem mama“. Harvardski profesor prava, Noah Feldman, ki je pričal v primeru interpelacije zoper predsednika v prid interpelaciji in je dolgoletni liberalec, jo je v kolumni iz leta 2018 pohvalil, da “gre za resnično briljantno pravnico“. Barretova ima dolg seznam podpore, ki prihaja iz vseh strani, celo s strani bivših podpornikov Baracka Obame, ki so javno deklarirani “protitrumpovci”, mednje sodi tudi fakultetno osebje omenjene univerze, vključno s tistimi liberalnejšimi profesorji.

Mnogi jo prepoznavajo kot strokovnjakinjo glede sodniškega branja statutov, kar je od bizarnega branja “spolne identitete” iz statuta o državljanskih pravicah iz leta 1960, pokazalo za posebej pomembno temo. Ob tem je Coney Barretova še verna kristjanka in mama sedmih otrok ter posvojiteljica dveh. Eden izmed njenih otrok ima težave v razvoju. Vse to jo morda dela izjemno nenavadno, ženske s takšnimi karierami in takšno izobrazbo po navadi izbirajo med kariero in družino, po drugi strani pa prav zaradi tega za najprimernejšo, trenutno celo edino pravo naslednico Ruth Bader Ginsburg.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...