Minister Kumer napoveduje višje cene energentov, saj se ne varčujete dovolj!?

Datum:

Slovenci se vse od lanskega februarja spopadamo s trajno energetsko krizo, kjer včasih cene elektrike, plina in avtomobilskega goriva znesejo krepko nad polovico družinskega proračuna. A pozor! Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo Republike Slovenije, že leta eden od zvestih poslovnih sopotnikov predsednika vlade Roberta Goloba, misli, da bi morale cene električne energije biti še višje, saj se drugače ne bo varčevalo!

Res je, da se nezadržno približujemo koncu tega tragikomičnega mandata, a vendarle bo šla izjave ministra Kumra v anale sramotnih izjav slovenskih politikov. Minister je namreč v epizodi oddaje RTV Slovenija z naslovom Ob osmih, izjavil, da “če je energija prepoceni, se ne varčuje”.

Minister je povedal, da je zaradi spodbud vlade [regulacij cen energentov] tudi varčevanja z energijo manj od pričakovanj. “Mogoče zaradi ugodnih cen elektrike in tudi plina teh cenovnih šokov ne čutimo na položnicah, in ker jih ne čutimo, mogoče tudi ne ravnamo učinkovito z energijo. Vendar ne želimo, da bi bila energija draga, zato da bi varčevali z njo. Mi želimo spodbujati učinkovito rabo energije.”

Minister za energijo Bojan Kumer je bil nekoč eden od Golobovih Gen-I dečkov. (Vir: STA)

Takšnega cinizma in oddaljenosti od resničnosti pa še ne. V Sloveniji vlada ena najvišjih inflacij v evroobmočju. V državi, kjer običajne družine dušijo cene energentov in drugih dobrin, minister, ki si je ravno kupil nov službeni luksuzni avtomobil, pridiga, da bodo morali požreti višje cene energentov, da bodo potem več varčevali – pri čemer je jasno, da namiguje na to, da bodo ljudje bolj varčevali, ker si več ne bodo mogli privoščiti. Kaj torej predlaga minister Kumer v novemu Mercedesu EQE 350 4MATIC, ki si ga je omislilo okoljsko ministrstvo, vrednem 90.176 evra? Da se ljudje tuširajo enkrat na teden? Da ogrevajo, komaj ko temperature padejo pod ničlo? Da vozijo le takrat, ko morajo v bolnišnico in službo, drugače pa raje ostanejo doma?

Visoke cene električne energije tudi po Golobovi zaslugi

Že odkar je trenutna vlada prevzela mandat, namreč poročamo o cenah električne energije, ki so med najvišjimi v EU.

Vir: EnergyInEU.com

Zakaj pa plačujemo eno najdražjih cen za električno energijo v EU? Zato ker je Gen-I oz. Robert Golob prodal poceni elektriko nuklearke (za katero je imel monopolno priviligirano pogodbo) za deset let naprej po ceni od 80–100 evrov za MWh. Seveda v imenu kratkoročnih dobičkov in 2 milijonov evrov nagrade. Nihče v tistem čislanem energetskem podjetju ni imel vizije predvideti, da bo cena električne energije v obdobju kriz eksplodirala – zdaj pa, ko elektriko kupujemo na EU trgu po +500 evrov za MWh, je seveda že prepozno.

Cene od lani višje skoraj za polovico

Podatki statistične službe Evropske unije – Eurostata sicer kažejo, da so se cene energije za gospodinjstva v prvi polovici letošnjega leta v primerjavi s prvo polovico leta 2022 zvišale v kar 22 državah Evropske unije. V Sloveniji se je cena zvišala za 38 odstotkov, kar nas uvršča na 6. mesto v Uniji, s tem pa med države z najvišjo rastjo cene.

V letošnjem polletju je povprečna cena elektrike in plina za gospodinjstvo v EU dosegla najvišji ravni, odkar se Eurostat ukvarja s spremljanjem omenjenih podatkov. Cene brez upoštevanja dajatev se po pojasnilih urada sicer znižujejo, a je ukinitev državnih subvencij tista, ki na koncu vpliva na končne cene.

V prvem letošnjem polletju se je povprečna cena elektrike za gospodinjstva, upoštevajoč vse dajatve, v medletni primerjavi zvišala za 3,6 evra na 28,9 evra za sto kilovatnih ur.

Kumer napoveduje, kaj nas čaka

Očitno pa to za ministra ni ustrezna cena, saj ljudje še preveč razsipno trošijo energijo. Na nek način vam minister Kumer napoveduje prihodnost: zato, da boste več varčevali, bodo cene elektrike višje. Še več bo dajatev za zeleni prehod, s katerimi boste bogatim plačevali električna vozila, sončne elektrarne in veternice, medtem ko se bo načrtno sabotiralo osnovne projekte v energetiki, kot so hidroelektrarne in drugi blok jedrske elektrarne.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ormož postavlja novo ekonomsko poslovno cono Glinokop

Občina Ormož vzpostavlja novo Ekonomsko poslovno cono Glinokop, kar...

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...