Ministra Vrtovec in Kustečeva ter državni sekretar Zajc predstavili nove ukrepe sproščanja

Datum:

Izboljšanje epidemiološke slike ter zmanjšanje števila okužb in hospitaliziranih v preteklem tednu, je botrovalo temu, da je vlada na včerajšnji seji sprejela odločitev za postopno sproščanje nekaterih ukrepov. V torek, 26. januarja 2021, se zopet odpirajo vrata vrtcev, prvih treh razredov OŠ ter višješolskih in visokošolskih zavodov za izvedbo nujnih laboratorijskih vaj, in sicer v naslednjih regijah: gorenjska, koroška, obalno-kraška, osrednjeslovenska, podravska, primorsko-notranjska, zasavska, pomurska in savinjska. Vlada sprejela tudi odlok, s katerim je od sobote naprej v devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko, ponovno dovoljeno obratovanje žičniških naprav.

Na tiskovni konferenci o aktualnih informacijah glede epidemije sta danes sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc. “V vrtce, šole in fakultete pridite samo, če ste zdravi. Le z upoštevanjem vseh ukrepov, bomo zmanjšali možnost za prenos okužbe. Ne pozabimo, da v prvi vrsti k izboljševanju epidemiološke slike v državi pripomoremo sami z lasnim odgovornim vedenjem. V trenutku, ko se končno počasi vračamo v normalnost, je veliko odvisno od vseh nas, od vsakega posebej. Prosim vas, skupaj poskrbimo, da bodo učenke in učenci lahko ostali v šolah, otroci v vrtcih in da se bodo k pouku v šolah lahko počasi, korak po koraku, vrnili še preostali učenci in dijaki ter kasneje tudi študenti,” je pozvala Kustečeva.

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih  4813 PCR-testov, od tega 1166 pozitivnih oz. 24,2-odstotni delež, opravljenih pa je bilo tudi 6786 HAT-testov, potrjenih okužb je bilo 289 oziroma 4,1-odstotni delež. Hospitaliziranih je bilo 1159 oseb, intenzivno nego je rabilo 183 bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 95 oseb, umrlo pa jih je 27. Za pomemben dodaten element varnega in odgovornega vračanja v šole, bodo vsi zaposleni v ponedeljek, 25. januarja, opravili hitro testiranje po protokolu izvedbe hitrega testiranja, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje. Protokol s podrobnimi informacijami je bil že včeraj pozno zvečer posredovan, prav tako kot vse dodatne strokovne smernice s podporo pri vračanju in izvajanju pouka, ki so jih za šole pripravili na Zavodu za šolstvo.

 

V torek se v nekaterih regijah ponovno odpirajo šole
V torek, 26. januarja 2021, se zopet odpirajo vrata vrtcev, prvih treh razredov OŠ ter višješolskih in visokošolskih zavodov za izvedbo nujnih laboratorijskih vaj, in sicer v naslednjih regijah: gorenjska, koroška, obalno-kraška, osrednjeslovenska, podravska, primorsko-notranjska, zasavska, pomurska in savinjska regija,” je sporočila ministrica Simona Kustec. Zaradi še vedno slabe epidemiološke slike žal to v naslednjem tednu še ni možno izvesti v posavski, goriški in regiji JV Slovenije. V teh regijah za vrtce še vedno velja, da opravljajo nujno varstvo za otroke, če tako oceni župan občine, kjer vrtec obratuje. V šolah v omenjenih regijah pouk še naprej poteka na daljavo. Prav tako izobraževanje na daljavo v celotni državi v naslednjem tednu še naprej poteka od 4. do 9. razreda OŠ, v srednjih in višjih šolah z že omenjenimi izjemami, na glasbenih šolah in fakultetah.

Večkrat sem izpostavila, da naj bo vrnitev v vrtce in šole varna in trajna, zato na tem mestu ponovno pozivam zavode, da pri svojem delu upoštevajo ministrstva, pristojnega za zdravje in NIJZ-ja za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. To pomeni, da v skladu s priporočili NIJZ-ja vsi zaposleni ves čas v šoli in vrtcih nosijo maske. Učenke in učenci prve tirade pa izven učilnice oziroma mehurčka. Poleg tega je potrebno prostore redno zračiti in razkuževati in poskrbeti za strogo higieno rok in kašlja. Vse šole in vrtci bodo danes dobili tudi poziv, da sporočijo morebitno potrebo po dodatni zalogi zaščitnih mask, ki jo bodo lahko po že utečeni prevzeli v sodelovanju s Civilno zaščito,” je dejala ministrica Simona Kustec.

Pouk za učence prvih treh razredov po potekal po že poznanem, preverjenem modelu C
Iz tega modela izhajajo naslednje ključne lastnosti: pouk poteka v homogenih skupinah, skupine učencev se med seboj med poukom ne mešajo, šole morajo biti tiste, ki izdelajo natančne protokole izvajanja obveznega in razširjenega programa, ne izvajajo se ekskurzije, plavalni tečaji, šole v naravi ter interesne dejavnosti, ki jih izvajajo zunanji izvajalci, razen v prvem razredu se neobvezni izbirni predmeti izvajajo na daljavo, dnevi dejavnosti, se lahko za učence, ki se izobražujejo na šoli, izvajajo le v prostorih šole in ob upoštevanju strokih higienskih in drugih priporočil, učenci se med odmori zadržujejo v matičnih učilnicah in jih praviloma ne zapuščajo, v kolikor je mogoče učenci tudi malicajo v učilnicah, pouk športne vzgoje naj poteka v športni dvorani oz. telovadnici, brez mešanja skupin učencev iz različnih razredov, učenci, vključeni v jutranje varstvo ali podaljšano bivanje, naj bodo razporejeni v skupine tako, da se oddelki med seboj ne mešajo – šola pri tem vodi natančno evidenco, učenkam in učencem, ki jim zaradi zdravstvenih omejitev, ni dovoljeno obiskovati pouka v šolskih prostorih, njihova šola prilagodi oblike in metode dela.

Odpirajo se tudi smučišča
Minister Jernej Vrtovec je povedal, da je vlada sprejela odlok, s katerim je od sobote naprej v devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko, ponovno dovoljeno obratovanje žičniških naprav. Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog bo dovoljena osebam, ki predložijo negativni test za covid-19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Obratovanje bo dovoljeno z upoštevanjem vseh priporočil NIJZ-ja ter da upravljalec žičniških naprav zagotovi hitre teste s strani pooblaščenega izvajalca na eni izmed vstopnih točk na smučišče. Če to ne bo omogočeno, bo dovolj potrdilo, da je uporabnik žičniških naprav opravil hitri test in je bil negativen. Predložitev negativnega testa za covid-19 ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov. Je pa minister opozoril, da so smučišča odprta le še v Avstriji, v ostalih državah trenutno še ne obratujejo. Ob uporabi žičniških naprav je obvezno upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Omejitev ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja.

Vlada je sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponudbe ter prodaje blaga in storitev potrošnikom
Izboljšanje epidemiološke slike ter zmanjšanje števila okužb in hospitaliziranih v preteklem tednu, je botrovalo temu, da je vlada na včerajšnji seji sprejela odločitev za postopno sproščanje nekaterih ukrepov. Vlada je, ob upoštevanju ocene in stališča zdravstvene stroke ter aktualne epidemiološke slike, sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponudbe ter prodaje blaga in storitev potrošnikom, ki velja od sobote, 23. do petka 29. januarja. V regijah Osrednjeslovenska, Podravska, Gorenjska, Obalno-kraška, Koroška, Zasavska in Primorsko-notranjska, ki imajo ugodnejšo epidemiološko sliko, so poleg že veljavnih izjem določene dodatne izjeme od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Dovolijo se: premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles),specializirane prodajalne z otroškim programom. Odlok velja od 23. do 29. januarja 2021. “Razsežnosti epidemije so torej še vedno velike, kot tudi tveganje za prenos okužb. Zato še naprej pozivamo k previdnosti ter doslednemu spoštovanju in predvsem upoštevanju ukrepov. Najbolj pa bomo vsi skupaj, tako podjetniki kot državljani, zadovoljni, ko bomo lahko sprostili vse dejavnosti. Da bi se to zgodilo čim prej, se moramo držati navodil in usmeritev glede zračenja prostorov, nošenja mask, vzdrževanja razdalje in rednega razkuževanja rok,” je opozoril Simon Zajc.

https://twitter.com/vladaRS/status/1352186896424775683?s=20

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...