Požareport v javnost lansiral tudi zapisnike Filozofske fakultete, kjer so jasno razvidni očitki Pribcu o spolnem nadlegovanju študentk!

Datum:

Na portalu Požareport so 17. novembra lani razkrili novico o spolnem nadlegovanja profesorja ljubljanske Filozofske fakultete Igorja Pribca, sicer nekdanjega vodjo volilnega štaba Danila Türka. Pribac zaenkrat še ostaja brez ponovne habilitacije v izrednega profesorja, zaradi očitkov (oziroma sumov) spolnega nadlegovanja. Odločitev je sprejel senat Filozofske fakultete, za njegovo dokončno razrešitev ali rešitev pa bo sedaj moral odločati senat Univerze v Ljubljani.

Dva meseca po razkritju informacij o domnevnem spolnem nadlegovanju študentk, se vedno še čaka na senat Univerze v Ljubljani, ki naj bi potrdil ali ovrgel odločitev senata Filozofske fakultete in tako dokončno rešil ali razrešil Pribca, ki v primeru potrditve sklepa senata Filozofske fakultete ostaja brez službe na tej fakulteti.

Študentski svet Filozofske fakultete je po dokumentih sodeč o Pribcu podal izrazito negativno mnenje, v katerem Pribcu očitajo spolno nadlegovanje. Pribac je tako med drugim v pogovoru z dekanom fakultete dr. Romanom Kuharjem in prodekanjo za kakovost dr. Barbaro Pihler Ciglič priznal, da z njegove strani včasih prihaja do neprimernih dotikov študentk. Kot izhaja iz pričujočega dokumenta, je profesor Pribac spolno nadlegovanje študentk prakticiral verbalno in celo z neprimernimi fizičnimi dotiki.

Foto: Požareport
Foto: Požareport

V sredini januarja so temu sledili dve anonimni izjavi s pričevanjem študentk o verbalnem spolnem nadlegovanju, ki se je zgodilo na ustnih izpitih. “Študentki, ki sta podali anonimizirani izjavi, opisujeta, da je profesor na ustnih izpitih spraševal o njunem spolnem življenju in s tem ni nehal, kljub jasno izraženi nelagodnosti z njune strani,” so zapisali v lanskoletni oceni.

Foto: Požareport

Štiri dni kasneje, 20. januarja 2020 je senat Filozofske fakultete prejel anonimni izjavi o spolnem nadlegovanju Pribca, nakar se je 21. oktobra sestal senat Filozofske fakultete na katerem so uradno potrdili verbalno in fizično spolno nadlegovanje. Senat je tako po navedbah v dokumentu prejel kar 23 izjav o spolnem nadlegovanju.

 

 

Senat je na glasovanju s 45 glasoval proti ponovni izvolitvi Pribca za izrednega profesorja, dva člana sta ga podprla, dva pa sta se vzdržala glasovanja.  Senat je v primeru spolnega nadlegovanja sprejel poseben sklep, kjer izrekajo priznanje za pogum študentkam in študentom, ki so se izpostavili v postopku razkritja spolnega nadlegovanja. Večinski mediji pa so se v tem primeru distancirali in o tem primeru z izjemo Siola in TV Slovenija ne poročajo. Odločitev senata Univerze v Ljubljani pa bo tako moral odločiti o dokončni usodi profesorja Pribca.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...