Na Danskem in v Nemčiji aretirali 14 domnevnih islamskih teroristov ter med drugim zasegli tudi sestavine za izdelavo bomb

Datum:

Na Danskem so v zadnjih dneh aretirali trinajst ljudi, ki naj bi bili povezani z domnevnim terorističnim načrtom. Sumi se, da so pripravljali napade na Dansko ali pa Nemčijo, kjer je bila ena oseba prav tako aretirana. Danski varnostni organi so na petkovi tiskovni konferenci posredovali nove informacije o domnevni teroristični zaroti.

Policisti so osumljencem zasegli orožje in sestavine, namenjene izdelavi bomb. Policija je odkrila tudi zastavo teroristične skupine Islamska država (IS, prej ISIS/ ISIL), kar nakazuje, da so morebitne teroriste vodila ekstremna islamistična prepričanja. V povezavi z zaroto na Danskem je pridržanih trinajst ljudi, še en posameznik pa je pridržan v Nemčiji, saj je povezan s tamkajšnjo preiskavo.

Obstaja možnost, da je te osumljence navdihnil radikalni islamizem,” je izjavil šef operacij danske obveščevalne službe Flemming Dreyer. “Našli smo sestavine in dele, potrebne za izdelavo bombe,” je še pojasnil za tuje medije. Prvih sedem osumljencev je bilo aretiranih med vrsto policijskih racij, ki so jih opravili čez vikend in so že obtoženi po danskem protiterorističnem zakonu. V četrtek so prijeli še šest osumljencev, je sporočila policija. Zaenkrat še ni podatkov, ali so dodatnih šest osumljencev že česa obtožili, policija je namreč dejala, da so bili pridržani zaradi domnevnih povezav s prvotnimi sedmimi osumljenimi. Prav tako ostaja neznano, ali je bila oseba v Nemčiji že obtožena.

Šef danske obveščevalne službe (PET), Flemming Drejer (Foto: EPA)

Aretacije so rezultat skupne operacije danskih in nemških protiterorističnih enot. Oblasti še niso posredovale podrobnosti o domnevni zaroti, za katero se domneva, da je ciljala na Dansko ali pa na Nemčijo.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Vabljeni na Ritem srca – festival sodobne krščanske glasbe

Radio Ognjišče tudi letos pripravlja festival sodobne krščanske glasbe...

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...

Pokojnine – stvari so blizu vrelišča

"Ne vem, kako bodo prihodnjo zimo preživeli naši upokojenci....

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...