Rudarji v Zimbabveju s palicami, krampi in lopatami napadli kitajske upravljalce rudnika

Datum:

Lokalni “obrtni” rudarji, zaposleni v rudnikih zlata v Afriki v Zimbabveju, so s kovinskimi palicami oziroma lomilkami, krampi in lopatami, napadli kitajske upravitelje tamkajšnjih rudnikov. Tragični dogodek se je pripetil na vzhodu države, žrtve pa so utrpele težje telesne poškodbe. 

Lokalni rudarji, so v afriški državi Zimbabve, napadli kitajske upravljalce tamkajšnjih zlatih rudnikov. Ena izmed žrtev jo je ob tem odnesla s polomljenimi rebri, medtem ko je druga izgubila prst na roki, ko je skušala zaščititi svoj obraz pred napadom z lopato. Obenem je še navedeno, da je zdravstveno stanje še dveh Kitajcev, vpletenih v incident, neznano. Šlo je za pobesnele nelegalne rudarje, ki jih lokalno imenujejo tudi Makorokoza. O šokantnem dogodku je kot prvi sicer poročal lokalni časopis New Zimbabwe. Kot je še navedeno, naj bi se tragični dogodek pripetil v okolišu Mutasa, v provinci Manicaland, poroča Breitbart.

Ob tem je znano, da je neznano število Afričanov rudarilo v rudniku zlata, in sicer v predoru, ki ga upravlja kitajsko rudarsko podjetje Zhong Jian, ko se je nanje obrnila skupina kitajskih uslužbencev Zhong Jiana in jim ukazala, naj območje zapustijo, rekoč da nameravajo z bagrom zapolniti tunel, saj so imeli dovoljenje za rudarjenje na omenjenem območju. To pa je rudarje močno ujezilo, zato so za pomoč prosili svoje kolege, ki so delali vzdolž reke Mutare ter napadli kitajske uslužbence, vendar pa so prizanesli temnopoltemu vozniku bagra, ki je spremljal kitajske delavce. Na območje so pozneje prispele lokalne policijske enote, vendar so napadalci tedaj že zapustili območje. 

Nelegalni rudarji v rudniku zlata v Zimbabveju v Afriki. Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Policija je v povezavi z incidentom aretirala šest oseb. Kitajsko podjetje naj bi bilo v preteklosti sicer odgovorno tudi za smrti desetih ilegalnih rudarjev, ki naj bi bili v tragični nesreči v rudniku, živi pokopani, ob čemer sta bili najdeni zgolj dve trupli, medtem ko natančno število ostaja neznanka, saj so bili rudarji tam nelegalno. Kot kaže pa smrti v afriških rudnikih zlata niso ravno redkost in se dogajajo tudi iz drugih, na primer ideoloških razlogov. Predlani smo tako poročali, da so muslimanski skrajneži v rudniku zlata v afriški državi Burkina Faso pobili 20 ljudi. Gre za primer džihadistične agresije, ki pretresa to majhno afriško državo. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...