Na Trgu republike so se poklonili očetu slovenske države in prišel bo čas, ko bo ta trg nosil njegovo ime

Datum:

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je na današnjem shodu v poklon očetu slovenske države dr. Jožetu Pučniku, ki je umrl pred dvajseti leti, povedal, da Pučnik sodi v samo središče Slovenije, simbolno in dobesedno. “Ko je dr. Pučnik formalno vstopil v slovensko politiko v tistih prelomnih časih, je Drago Jančar o njem zapisal besede, ki jih danes že vsi poznamo in so praktično ponarodele. Dr. Pučnika poznamo po njegovem stavku: Jugoslavije ni več, za Slovenijo gre! Stavek, ki je najbolj znan in najbolj neposredno opisuje lik in osebnost Pučnika pa je stavek Jančarja: Njemu gre za stvar. Jožetu Pučniku gre za stvar,” je spomnil Janša.  

                   

Janez Janša je v nadaljevanju povedal, da gre sicer za stvar marsikomu, a vendarle si marsikdo tega ne upa uresničiti. Jožetu Pučniku je šlo za stvar in bil je dovolj pogumen, da se je za to stvar boril tudi takrat, ko je bil čas gluh, ko je bil za to kaznovan in ko je bilo za to praktično za dolgo časa uničeno njegovo življenje in tudi življenje njegove družine. Zelo malo vemo, kaj so morali prestati,” je izpostavil.

Pučnika niso dovolili pokopati z vojaškimi častmi
Janša je povedal, da čeprav gre za očeta slovenske države, jim ni uspelo doseči, da bi bil Pučnik pokopan z vojaškimi častmi. “Takratna vlada tega namreč ni dovolila. Z veliko muko smo dosegli vsaj žalno sejo, ker je bil poslanec in tukaj ni moglo biti izgovorov. Pa še tisto je bilo narejeno nekako proti volje takratne Ropove vlade, ker je bil predsednik parlamenta nekoliko bolj demokratičen.” Spomnil je, da je tedaj eden od poslancev tedaj vladajoče LDS dejal: “No, pa imejte ta cirkus danes, čez 20 let nihče več ne bo vedel, kdo je bil dr. Jože Pučnik. Danes čez 20 let po besedah Janše vsi vemo, kdo je bil dr. Pučnik, veliko ljudi pa ne ve več, kaj je bila Liberalna demokracija.”

Morda je slika naslednjega: 1 oseba, stati, na prostem in množica

Janša je v nadaljevanju povedal, da je primerjal svoj govor s tistim, ki ga je imel ob prvi obletnici Pučnikove smrti, in ugotovil, da je žal veliko stvari še vedno enakih. “Veliko stvari je takšnih, zaradi katerih je dr. Pučnik v času samostojne Slovenije, v času države, ki je v velikanski meri tudi plod njegove žrtve in njegovih naporov, šel drugič v tujino. Tokrat ne prisilno in praktično brez česarkoli v žepu, ampak zaradi razočaranja, ker se tiste sanje, ki smo se jih veselili, ko so bili izrečene njegove zgodovinske besede za Slovenijo gre, enostavno odmikale vsako leto v prihodnost.”  Kakor koli, veliko tega, o čemer je Pučnik govoril in pisal, se je po besedah Janše kljub velikim težavam, polenom pod noge uresničilo. Nenazadnje tudi njegov spomin je v času, ko smo mi lahko več odločali, dobil ustrezna obeležja, osrednje letališče se imenuje po Pučniku, številni trgi in ulice po občinah in mestih nosijo njegovo ime. “Iskrene zahvale županom, ki so se za to odločili,” je povedal.

Nekatere stvari pa so danes bolj absurdne kot ob prvi obletnici Pučnikove smrti. “Danes imamo neko vlado, ki je sprejela sklep, da se z vojaškimi častmi pokoplje nekdanjega šefa Udbe. Torej predstavnika režima, ki je dr. Pučniku in tisoče drugim kratil pravico do dostojanstva, svobodnega življenja, v temelju kršil človekove pravice,” je bil kritičen in dodal, da imamo danes tudi vlado, ki edina na svetu protestira sama proti sebi. “V tem ji želimo čim več uspeha.”.

Janša je spomnil, da ko so se poslavljali od dr. Pučnika v mrzlih januarskih dneh pred 20 leti, smo slovenski demokrati sprejeli obljubo, da bomo naredili vse, da se ohrani spomin pred pozabo. Nekaj pa se ni uresničilo, da bi eden od osrednjih trgov v Ljubljani nosil njegovo ime. “Verjamem, da bo prišel čas, da bomo tudi to uresničili. Konec koncev smo se 20 let borili za to, da na Ljubljanskem gradu plapola tudi slovenska zastava. Hvala dr. Pučnik za to, da imamo navkljub vsem težavam samostojno in neodvisno državo in da se zbrani na shodu zavedamo, da gre za Slovenijo,” je zaključil Janša.

“Vesel sem, da sem lahko sodeloval z dr. Pučnikom. Poznal sem njegovo zgodbo, njegovega kritičnega duha, ki se ni zlomil ne pred sodniki, ne v samici, ne v izgnanstvu ali kje drugje. Ker je imel ta mož odločno voljo in jasno vizijo, ker ni mislil samo nase, ampak je mislil na celoto, prihodnost vseh, prihodnosti ni jemal na ideološki način, smo mu zaupali, da je vodil državotvorno podjetje Demosa, ki je zmagal na prvih demokratičnih volitvah po II. svetovni vojni z idejo samostojne Slovenije,” je v nadaljevanju spomnil predsednik VSO Lojze Peterle.

Morda je slika naslednjega: ena oseba ali več, ljudje stojijo, spomenik in na prostem

Dr. Pučnik je po Peterletovih besedah vodil Demos kot demokrat, domoljub in vizionar. Vseh šest strank, ki je sodelovalo v Demosu, je imelo namreč enakopravno možnost, da se je izražalo in zastopalo svoje interese. “Bil je enkraten voditelj Demosa in ni skrbel za svoj status, kaj šele za svoje koristi. Delal je za tisto, kar naj bi nam vsem pomagalo naprej. Znamenite besede, ki smo jih slišali danes, si velja zapomniti: Tri Jugoslavije je odneslo, ampak za Slovenijo gre še naprej. Projekt slovenske demokratične preobrazbe ni zaključen. Tega se je zavedal tudi sam ves svoj čas,” je poudaril in dodal, da je nujno, da se misel, da gre še naprej za Slovenijo, goji in da se pomaga izpeljati nedokončano demokratično preobrazbo Slovenije, s tem pa se pomaga Slovenijo pripeljati v ozračje, v kakršnem je nastajala svobodna država.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...

Zelenski: “Mirovnega vrha bi se morala udeležiti tudi Rusija”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v okviru priprave drugega...