Upokojencem nižja pokojnina, ker bo vlada sodnikom in tožilcem kot mesečni dodatek namenila celo pokojnino

Datum:

V Društvu državnih tožilcev Slovenije so pozdravili napoved premierja Roberta Goloba, da bodo funkcionarji v pravosodnem sistemu, poleg sodnikov tudi tožilci, od januarja prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto. Na drugi strani bodo upokojenci januarja sredi najhujše draginje, odkar obstaja samostojna država, dobili 4,5-odstotka nižje pokojnine. Prioritete so jasne. 

Tožilci in sodniki pozdravljajo tudi napoved o reformi plačnega sistema s posebnim stebrom za pravosodje. “S tem je vlada očitno prisluhnila zahtevam obeh, sodniške in tožilske pogajalske skupine za plače, kar je nedvomno pozitiven korak k urejanju statusa pravosodnih funkcionarjev,” so navedli. Na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva je predsednik vlade Robert Golob v torek napovedal reformo plačnega sistema s posebnim plačnim stebrom za sodstvo oziroma pravosodje.

Veliko lažje je bilo dati pravosodju kot zdravnikom

Do reforme je prišlo neverjetno hitro, skoraj po formalizmu, kot da gre za posebno privilegirano kasto javnih uslužbencev – spomnimo, kako na nož je vlada šla z za državo veliko pomembnejšimi javnimi uslužbenci – zdravniki. Minister za zdravje jim je celo osebno grozil in jih javno diskreditiral, dokler ni moral priznati poraza po propadu t. i. stavke pacientov.

Pri tem pa je treba poudariti, da dodatek 600 evrov ni del sistemske reforme – tista še pride. Gre za samovoljno ad hoc povišico, ki jo je določila vlada. Po besedah predsednika vlade naj bi šlo za nominalno 600 evrov bruto dodatka vsak mesec. “S tem želimo postaviti izhodišče za to reformo. Hočemo, da je ta dodatek tisti, ki jasno pove, kje bomo startali pozneje,” je dejal.

Ob tem je dodal, da bo leto 2023 leto reform. Te ne bodo le pri plačnem sistemu, ampak tudi pri zagotavljanju avtonomije sodne veje oblasti, je zatrdil. Zanimiva retorika, glede na to, da bi premier za “avtonomijo” pravosodja poskrbel z ad hoc dodatki, ki močno spominjajo na podkupnine in gredo mimo pravih strukturnih reform, ki še pridejo. Se pravi, da si tožilci in sodniki lahko obetajo še nadaljnje povišice. Če bodo pridni?

Golob želi uzurpirati pravosodno vejo oblasti

Videti je, da je predsednik vlade povsem zlil izvršilno oblast s pravosodno, sistema ravnotežij in uteži pa ni več. Že na začetku mandata se je dobil s predsednikom ustavnega sodišča, ki je v predvolilnem soočenju uslužno pomagal takratni opoziciji z ustavnimi odločbami, ki so napadale ustavnost protikoronskih ukrepov vlade.

Želi Golob podobno prijateljske odnose s pravosodjem kot stranka SD?

Zdaj se prijateljsko druži že s sodniki in tožilci, ki bodo prej kot slej preiskovali njegove nenavadne posle v Gen-I (če ne zaradi drugega, že zaradi mednarodnega pritiska). Kako bo to vplivalo na podobo neodvisnosti pravosodja, dejansko že vemo – tako kot piknik Socialnih demokratov, ki sta se ga udeležila dva mariborska sodnika, za enega pa se celo govori, da je bil soorganizator.

Piknika poslancev SD sta se udeležila tudi dva mariborska sodnika. (Foto: Twitter Matjaž Nemec)

Ko je potem eden od teh sodnikov z zelo nenavadno vztrajnostjo preganjal prominentnega desnega politika, je bilo ljudstvu jasno, kaj se dogaja. Podobno bo ljudstvu najbrž jasno, kaj se dogaja, ko bodo začele na sodišču izločati in zavračati potencialne ovadbe proti Golobu. Kako lahko zaupamo pravosodju, ki je tako očitno prepleteno z izvršilno oblastjo? Podobno kot v državah tipa Rusija, kjer sodniki najprej kličejo v Kremelj za navodila, nato pa obsodijo Alekseja Navalnija. Takšni pravosodni sistemi so seveda le farsa in prikaz navidezne pravne države za tujce.

300.000 upokojencev bo dobilo manj

Je pa vlada s svojim dobrikanjem pravosodju hkrati pokazala, kaj so njene prioritete. Medtem ko bodo dobili sodniki neverjetno povišico, o katerih lahko navadni smrtniki zgolj sanjajo, pa bo – kot je opozoril prvak opozicije Janez Janša, – 300.000 upokojencem pokojnino v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšala.

“Ker bomo ta denar namenili sodnikom in tožilcem. Vsakemu po eno celo vašo pokojnino na mesec,” je zapisal Janša.

300 tisočim upokojencem od januarja nižja pokojnina, ker bo vlada vsakemu sodniku in tožilcu dodatno namenila po eno celo pokojnino na mesec.

Ne pozabimo, da je vlada s 1. januarjem 2023 prav tako povozila Janševo dohodninsko reformo, ki bi dvignila plače vsem delovnim ljudem. Najbolj bodo zaradi tega trpeli ljudje v zasebnem sektorju, še posebej delodajalci, ki bodo še kar – v nasprotju s priporočili OECD – plačevali rekordne davke na plače svojih delavcev.

Gre za ukrep, ki neposredno siromaši zasebni sektor. Sicer tudi javni sektor, a zanj je Golobova vlada poskrbela z drugimi obvodi, ko jim sistematično viša plače. Sporočilo je jasno: delavci in upokojenci so drugorazredni državljani. Za ohranitev vzvoda oblasti je potreben vzvod na vse njene veje – nad izvršilno in zakonodajno jo Svobodnjaki že imajo. Zdaj si očitno obetajo, da dokončno formalno osvojijo še zadnjo in zavladajo državi kot Putin v Rusiji.

Pri tem je treba opozoriti še, da je koalicija zavrnila predlog SDS za dvig zagotovljene starostne pokojnine in ponovno uvedbo državne pokojnine, češ da ni denarja, na kar je opozorila poslanka SDS Anja Bah Žibret. To je bilo istega dne, ko so skoraj eno delavsko pokojnino ob plači na mesec prejeli tožilci in sodniki.

Golobova nevarna igra

To jim bo uspevalo tako dolgo, dokler bo 300.000 upokojencev in približno 600.000 zaposlenih v javnem sektorju to dovoljevalo. Dokler se ljudje ne bodo zbudili iz sna in videli, da država deli njihov denar za svoje projekte (od javnega sektorja, NVO-jevske civilne družbe, do pravosodne veje oblasti), ki ji bodo pomagali konsolidirati oblast. Aroganca oblasti je že na ravni, ki jo je do zdaj dosegala le zadnja vlada LDS pod predsedstvom Antona Ropa. Prišli smo do točke, kjer Robert Golob in njegovi strategi menijo, da mu ne bo škodilo, če ljudi, ki ga bodo potencialno preiskovali, podkupi s 7.200 evri letno in hkrati naredi upokojence revnejše.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...