Nemčija trepeta zaradi turške grožnje: “Zaskrbljeno spremljamo razvoj situacije …”

Datum:

Na grških otokih razmere uhajajo izpod nadzora, tja je avgusta letos prispelo več kot dvakrat toliko nelegalnih migrantov, kot v enakem mesecu lani. Taborišča so prenapolnjena, grške oblasti pa migrante od tam že premeščajo tudi v notranjost države. Ob tem prihaja do vse ostrejšega izsiljevanja s strani Turčije, ki je leta 2016, ko je prejela za 3 milijarde evrov pomoči s strani EU za zadrževanje migrantov, zdaj pa zahteva dodaten denar.

                   

Z naraščanjem števila prispelih migrantov, ki uhaja izpod nadzora se situacija vse bolj zaostruje, številna migrantska taborišča v Evropi pa so že prenapolnjena. Tudi Nemčija je v zvezi s tem v petek izrazila zaskrbljenost, zlasti zaradi povečanega števila migrantov, ki prispejo na grške otoke iz Turčije, ki zahteva večjo mednarodno pomoč v zameno za zadrževanje migrantov na svojem ozemlju, navaja Slobodna dalmacija. Tiskovna predstavnica nemške vlade Martina Fietz je za novinarje dejala: “Zaskrbljeno spremljamo razvoj situacije.”

Migrantska taborišča na grških otokih močno prenapolnjena
Agencija združenih narodov za begunce UNHCR ob tem navaja, da je na egejske otoke samo v letošnjem avgustu prispelo 8103 migrantov, medtem ko jih je v enakem mesecu lansko leto prišlo 3200. Migrantska taborišča na otokih Lesbos, Hios, Samos in Leros so ponovno prenapolnjena. Kot smo na Nova24TV že poročali, grška vlada migrante iz otoških taborišč že premešča v taborišča v notranjosti države v bližini Aten in Soluna.

Foto: epa

Erdogan zagrozil z odprtjem vrat, če ne dobi dodatnega denarja
Turčija je sicer leta 2016 pristala na zadrževanje migrantov v zameno za 3 milijarde evrov pomoči s strani Evropske unije, dogovorjeno pa je bilo med drugim tudi, da EU sprejme enega Sirca za vsakega Sirca, ki ga Grčija vrne Turčiji. Turški diktator Recep Tayyip Erdogan je v četrtek zagrozil, da bo sirskim beguncem odprl vrata proti Evropi, če ne dobi mednarodne pomoči in podpora za načrtovano vzpostavitev varnostnega območja na severu Sirije. Njegove besede je nato potrdil tudi podpredsednik Fuat Oktay, ki je dejal, da to ni grožnja ali blef, pač pa dejstvo. Dejal je, da Turčija nima namena financirati kriz, ki so jih ustvarile druge države, ob tem pa je dodal, da je Turčija sprejela že 3,6 milijona sirskih beguncev od začetka vojne leta 2011. Ob tem velja poudariti, da je bilo izmed migrantov, ki so od začetka leta do 31. julija letos prispeli v Grčijo po morju po podatkih UNHCR Sircev 19.1 odstotka.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...