Nenavadne prakse ministrstva za kulturo: Razpisi, pisani na kožo točno določenim izvajalcem, in polna malha za “Rusijo”

Datum:

Pred tedni smo pisali, kako so se z novo vlado spremenile tudi prioritete financiranja Ministrstva za kulturo. Ko je oblast v roke prejela Asta Vrečko, so se na račun Foruma slovanskih kultur (gre za rusko izpostavo v Sloveniji, ustanovljeno na pobudo Milana Kučana) ponovno začela zlivati omembe vredna finančna sredstva. Ministrstvo za kulturo je sedaj pripravilo razpis za predstavljanje, uveljavljanje in razvoj slovenskega jezika. Skupna vrednost projekta je 60 tisoč evrov. Po navedbah anonimnega vira je projekt napisan tako, da že vnaprej preferira prav določenega izvajalca. 

Po navedbah anonimnega vira, njegov dopis je na Twitterju objavil Bojan Požar, obstajajo naslednji razlogi, zakaj je Javni razpis za (so)financiranje projektov, namenjenih predstavljanju, uveljavljanju in razvoju slovenskega jezika ter njegovi promociji v letu 2023, krivično zasnovan. V prvi vrsti je problematično določilo o potrebnih letih izkušenj, v drugi vrsti izredno kratko obdobje, ko je mogoče uveljavljati stroške projekta in naposled še nenavadno določena najnižja finančna vrednost projekta.

Razpis je bil namreč objavljen 13. 1. 2023, trajal bo en mesec, do 13. 2. 2023. Ministrstvo za kulturo bo prijavitelje projektov obvestilo o uspešnosti njihovih prijav v roku 60 dni. Pogodbe z izvajalci projektov bodo torej po optimističnih scenarijih napisane najprej nekje v začetku maja. Razpisna dokumentacija še določa, da je mogoče upravičevati stroške v obdobju od podpisa pogodbe do 31. 10. 2023. Poročilo o projektu in zahtevek za izplačilo bo mogoče oddati najpozneje do 15. novembra 2023. Uspešnim prijaviteljem bi tako bilo na voljo le 6 mesec za izvedbo projekta. Tako je že v prvi vrsti napačen naslov projekta, saj ta ne bo financiral projektov v letu 2023, temveč v drugi polovici leta 2023.

Problematično je prav tako, da sta vsaj dva meseca znotraj določene polovice leta namenjena šolskim počitnicam, ki za izvajalce dejavnosti predstavlja “mrtvo sezono”, projektna dokumentacija pa je po navedbah anonimnega vira usmerjena prav v tiste izvajalce, ki izvajajo svoje aktivnosti ravno tem času. Vir zato zaključuje tako: “Iz zgoraj navedenih pogojev imamo utemeljen pomislek, da je razpis pripravljen za točno določene organizacije.” (torej od maja do konca oktobra 2023).

Zastavljalo se mu je tudi vprašanje, čemu je minimalna finančna vrednost projekta določena pri 4 tisoč evrih in maksimalna pri 10 tisoč evrih? Na ta vprašanja je hotel dobiti odgovor, zato je klical na ministrstvo za kulturo.

Oholi odnos uslužbencev ministrstva
Sledil je klic na ministrstvo, kjer se je na drugi strani oglasila ohola uslužbenka. “Ko smo začeli z vprašanji, smo bili z druge strani telefonske linije deležni napada, da gospo obsojamo, da ona ni nič kriva, da je razpis tako pripravljen ipd. V bistvu vprašanj sploh nismo mogli zares postaviti, saj nas je gospa stalno prekinjala, naj hitro povemo, kaj želimo, da gospa nima časa, ni nič kriva, naj jo nehamo obsojati, da ima veliko dela s tem razpisom, da se ji mudi ipd. Karkoli smo želeli vprašati, smo bili na drugi strani preglasovani, ustavljeni sredi stavka. Poslovili smo se in osebi na drugi strani telefonske linije izrekli zahvalo, ji zaželeli uspešen dan in nasvidenje.” 

Sledila je ugotovitev, da takšne komunikacije v svoji dolgi delovni dobi niso bili vajeni, še manj pa pričakovali s strani javnih uslužbencev.

Za prijateljstvo za Rusijo veliko več denarja
Po drugi strani se bodo naši bralci spomnili, da smo pred časom pisali o izdatnih financah, ki ga je ministrstvo za kulturo namenilo gojenju dobrih odnosov med Slovenijo in Rusijo. Po tem, ko je vajeti kulturnega ministrstva dobila v roke Asta Vrečko, je se je iz malhe ministrstva na račun Foruma slovanskih kultur najprej steklo 16 tisoč evrov, nato avgusta več kot 32 tisoč evrov, septembra pa že kar 80 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Vse to je mogoče preveriti na Erarju, kot tudi podatek, da je omenjeni Forum od začetka svojega obstoja prejel že več kot 2,5 milijona evrov.

Delni izpis davoplačevalskega financiranja Foruma slovanskih kultur ( Vir: ERAR)

Tudi to priča o prioritetah ministrstva in vlade nasploh.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...