Nevarnost za mir? Rusija in Kitajska napovedujeta provokacije z vojaškimi vajami v Baltskem morju

Datum:

V petek bosta Rusija in Kitajska začeli z izvajanjem akcije, tako imenovane ‘Združenje morja 2017’. Vojaška vaja naj bi bila namenjena utrditvi vezi med državama in po besedah kitajskega obrambnega ministra Li Jieja kot opozorilo drugim državam, ki jih nameravajo izzivati. V skupno vojaško vajo z Rusijo bo Kitajska poslala enega svojih najnaprednejših vojaških raketnih uničevalcev, ki so ga naročili komaj pred dvema letoma, je potrdilo rusko obrambno ministrstvo. V vaji bo poleg vojaških letal in helikopterjev iz obeh držav sodelovalo še več ducatov vojnih ladij.

                   

Kitajske pomorske sile naj bi prispele v rusko pomorsko bazo Baltiysk 21. julija, na uradno pozdravno slovesnost. Pomorske vojaške vaje pa bodo potekale od 24. do 27. julija. Prejšnji teden so na poti v baltsko državo kitajske ladje izvedle prvo strelsko vajo v Sredozemskem morju.

Po končanem prvem delu vojaške vaje v Baltskem morju se bo septembra kitajska vojska pridružila ruskim ladjam v japonskem in Ohotskem morju, za drugi del rusko-kitajske vojaške vaje. Kitajska in Rusija krepita svoje vezi že od leta 2012. Lani so vaje potekale v južnem delu kitajskega morja, ki je sicer ena izmed najbolj spornih regij za izvajanje tovrstnih vaj. Vodenje vaj na ključnih strateških lokacijah jih ločuje od tistih v preteklosti, je dejal kitajski obrambni minister Li, ki Baltsko morje navaja kot prizor konfrontacij med državama, kot sta ZDA in Rusija, še poroča RT.

N. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...