Stranka modernega centra našla novo priložnost za korupcijo, tokrat se sklicuje na umetnost

Datum:

Član največje koalicijske stranke SMC, predsednik parlamentarnega odbora za kulturo Dragan Matić, je včeraj v parlament posredoval zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo. Novi zakon bo zdaj prisilil investitorje v obnove in novogradnje v javnih prostorih, da bodo odšteli določen delež vrednosti naložbe za nakup likovnih del. Matić pravi, da gre za rešitev in da bo zakon pomagal umetnikom in ustvarjalcem priti do finančno stabilnega življenja. Tomaž Štih, ki je v Sloveniji znan kot podjetnik, publicist, bloger, politični analitik in promotor klasičnega liberalizma prek spletnega bloga Libertarec, pa je na svoji Facebook strani objavil, da gre za novo priložnost korupcije v državi. “Nekaj pack na platno in že je koruptivni denar pošteno zaslužen,” je zapisal.

                   

Poslanec Dragan Matić se sklicuje na dejstvo, da ta zakon velja že v nekaterih drugih državah in da so se že srečevali s podobnimi idejami tudi v Sloveniji, a so te propadle in s tem državi preprečile, da pobere nekaj davkoplačevalskega denarja.

Enostavno do koruptivnega denarja
Novela določuje 1,25-odstotni delež naložbe v likovna dela za prenovo ali novogradnjo v vrednosti do 10 milijonov evrov, za večjo vsoto pa odstotek celotne vrednosti. Trenutno se na letni ravni v likovna dela investira od 5 do 10 milijonov evrov. Po mnenju Matića je ena izmed pozitivnih strani tega ukrepa večja kultiviranost javnih prostorov in spodbujanje arhitekture, umetnosti in dediščine, kar je spet obračanje besed in dejstev, saj novela z zakonom dobesedno prisili investitorje v nakup in ne ‘spodbuja’.

Politični analitik Tomaž Štih je na Facebooku označil novi zakon kot eleganten način za ureditev ‘provizij’, kritiziral ga je, ker je po njegovih besedah to zakon, ki zahteva, da gre od velikega gradbenega posla določen odstotek za delo neoprijemljive vrednosti in to z znižanim davka na dodano vrednost. Napisal je: ”Nekaj pack na platno in že je koruptivni denar pošteno zaslužen.”

Tomaž Štih (foto: STA)

N.Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Pripadniki ISIS v ruskem zaporu zajeli dva paznika

Ruska tiskovna agencija TASS poroča o krizni situaciji v...

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

Na “mavrični maškaradi” tudi LGBTQ+ sekcija za Palestino

Včeraj se je s povorko po ulicah prestolnice zaključil...

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...