Nezakoniti prihodi v Španijo so se v prvih šestih tednih letošnjega leta povečali za skoraj 500 odstotkov

Datum:

Uradni podatki kažejo, da je število nezakonitih migrantov, ki so prispeli na ozemlje Španije v prvih šestih tednih leta 2024, skoraj šestkrat večje kot v enakem obdobju lani.

Do 11. februarja je bilo zabeleženih 12.262 novih prihodov po kopnem in morju, kar je bistveno več kot leto pred tem, ko je bilo v prvih šestih tednih leta 2023 zabeleženih 2.568 prihodov (gre za razliko v vrednosti skoraj 500 odstotkov). Večina migrantov prihaja s čolni iz Afrike, zabeleženih je bilo namreč kar 12.204 prihodov po morju in 58 prihodov po kopnem.

Večina pristane na Kanarskih otokih
Velika večina migrantov izkorišča geografsko ranljivost Kanarskih otokov, ki ležijo jugozahodno od španske celine, kjer je letos doslej pristalo skoraj 11 tisoč migrantov (10.902). O obseg krize najbolje priča podatek, da se je ta številka povečala za kar 902 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko so sicer lokalni voditelji že razglašali alarm glede nevzdržnih ravni nezakonitega priseljevanja.

Skupno število prihodov od začetka leta predstavlja že več kot petino vseh prihodov v lanskem letu, čeprav je običajno v tem čas zaradi neugodnih vremenskih razmer manj prehodov zaradi neugodnih vremenskih razmer, in več kot tretjino vseh prihodov v letu 2022.

Foto: epa

Porast posilstev
Socialistična vlada v Madridu se je znašla pod pritiskom konservativnih nasprotnikov in lokalnih vladnih voditeljev na migrantskih žariščih, ki so izrazili zaskrbljenost glede varnosti. Število prijavljenih primerov posilstev na Kanarskih otokih se je zaradi porasta priseljevanja v zadnjih letih skokovito povečalo. Leta 2022 so zabeležili 167 primerov posilstev, leto pred tem je bilo prijavljenih 91 primerov, kar predstavlja 84-odstotno povečanje.

Foto: epa

Zaradi velikega navala migrantov morajo v Španiji skrbeti za povečanje namestitvenih kapacitet. Na družbenih omrežjih zdaj na veliko krožijo posnetki dolgih vrst migrantov, ki čakajo na čarterske lete s Kanarskih otokov v Madrid, ki so financirani z denarjem davkoplačevalcev, da bi se migrante razpršilo po državi.

Španski levičarski premier Pedro Sánchez je bil v sredo po poročanju Remix News na delovnem obisku v maroški prestolnici Rabat, da bi med drugim razpravljal o vprašanju nezakonitega priseljevanja. Na tiskovni konferenci, ki je sledila srečanju z maroškim državnim voditeljem Mohamedom VI., je Sánchez napovedal, da namerava vložiti 45 milijard evrov denarja španskih davkoplačevalcev v izboljšanje maroške infrastrukture in gospodarstva do leta 2050, zaradi česar so konservativci socialističnega politika obtožili, da daje prednost Afriki na račun španskega naroda.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...