[Ni za občutljive] Wagnerjevi plačanci ugrabili in s kladivom usmrtili rekrutiranega ujetnika

Datum:

Na Telegramu so se znašli posnetki očitne usmrtitve nekdanjega Wagnerjevega ujetega rekruta Evgenija Nužina, ki se je predal takoj, ko je prišel v Ukrajino. Preden so ga ubili s kladivom, je povedal, da je bil 11. novembra ugrabljen v Kijevu in v zamenjavi vojnih ujetnikov med Rusko federacijo in Ukrajino vrnjen v Rusijo. Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin je video komentiral: “Kar zadeva tistega, ki je bil ubit s kladivom, ta posnetek kaže, da ni našel sreče v Ukrajini, ampak se je srečal z neprijaznimi in krutimi ljudmi. Mislim, da se ta video imenuje Pes si zasluži pasjo smrt.”

                   

Proruske strani Wagner Group so objavile posnetek, ki naj bi prikazoval usmrtitev s kladivom Evgenija Nužina, ki je 4. septembra 2022 pobegnil s fronte in se prostovoljno predal ukrajinski vojski. V ujetništvu je izdal ključne podrobnosti Wagnerjevih operacij v Ukrajini. 12. oktobra je v intervjuju za ukrajinske medije povedal, da se želi boriti za Ukrajino, sodeč po ocenah v komentarjih so celo ukrajinski gledalci verjeli v njegovo iskrenost.

Nužina naj bi pred nekaj dnevi ugrabile Wagnerjeve sile v Kijevu, ki so pred kratkim objavile posnetek njegove usmrtitve. Potem ko je prestal 24 let v zaporu zaradi umora leta 1999, je bil 55-letni Evgenij Nužin eden izmed številnih zapornikov, ki so podpisali pogodbo z “zasebnim vojaškim pogodbenikom”. Ponudili so jim svobodo, če preživijo šest mesecev služenja. Po septembrskem prijetju je za ukrajinski tisk povedal: “Kolikor sem razumel, [smo] bili topovska hrana. Če ne bi upošteval navodil, bi te ustrelili.” Nužin je nadaljeval: “Ni Ukrajina napadla Rusije, Ukrajino je napadel Putin. Imam sorodnike, ki živijo tukaj.

Ko je bil Nužin v priporu ukrajinske vojske, je povedal, da so ga preprosto poslali v smrt, ko je njemu in njegovi enoti ta mesec bilo ukazano, naj pomaga najti mrtve ali ranjene ruske vojake na bojišču v Lugansku. Rekel je, da je prebegnil tudi zato, ker ima družino v Ukrajini. Skrbelo ga je, kaj se bo zgodilo z njegovo ženo in otrokoma pod rusko oblastjo.

Vodja skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, je video komentiral: “Kar zadeva tistega, ki je bil ubit s kladivom, ta posnetek kaže, da ni našel sreče v Ukrajini, ampak se je srečal z neprijaznimi, a pravičnimi ljudmi. Mislim, da se ta video imenuje Pes si zasluži pasjo smrt”.

Ameriški uradniki ocenjujejo, da je 61-letni ruski oligarh poskušal pridobiti najmanj 1500 obsojenih kriminalcev, da bi se pridružili bojnim silam, ki so jih poimenovali zasebna milica Kremlja. Ponujali se mesečne plače v višini 100 tisoč rubljev, kar je okoli 1500 evrov. Skupina ukrajinskih hekerjev, znana kot IT Army of Ukraine, je trdila, da je pridobila osebne podatke vseh Wagnerjevih plačancev.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...