[Video] Dr. Lahovnik: Ugodni krediti in bonitetne ocene so odraz zaupanja v sedanjo vlado

Datum:

V včerajšnji Temi dneva je nastopil tudi vodja vladne posvetovalne skupine, dr. Matej Lahovnik. Z voditeljem Lukom Svetino sta spregovorila predvsem o zadolževanju slovenske vlade po najugodnejših pogojih v zgodovini slovenske države in nasploh o poučeni reakciji celotne EU na gospodarsko krizo, ki je reagirala veliko boljše kot pred 12 leti.

Slovenija si je prvič v zgodovini lahko sposodila denar ob tem, da so posojevalci še pripravljeni na to, da ga dobijo nazaj manj kot so ga posodili, kar je rezultat zaupanja v trenutno vlado Republike Slovenije. O tem, nasploh o reakciji vlade na korona krizo in o reakciji celotne EU na pandemijo, sta v včerajšnji Temi dneva spregovorila vodja vladne posvetovalne skupine, dr. Matej Lahovnik in voditelj Luka Svetina.

Lahovnik je o pomembnem dogodku v slovenski zgodovini, ko si je slovenska vlada lahko prvič v zgodovini izposodila denar, ki ga bo lahko vrnila manj kot si ga je izposodila, dejal, da je najprej rezultat poučenosti EU o ravnanju v gospodarski krizi, ki izhaja iz gospodarske krize izpred 12 let in iz tega izhajajoče ekspanzivne, sproščene politike ECB, nato pa iz očitnega zaupanja upnikov, ki nam posojajo denar, da ga bodo dobili nazaj in ne le to, da jim ga lahko vrnemo manj kot smo si ga izposodili. Gre za očitno razliko, če primerjamo situacijo izpred 12 let, ko smo le s težavo prihajali do finančnih trgov.

Gospodarske razmere v normalizacijo, ko bo dovolj precepljenih
Ključne bonitetne hiše Sloveniji med to krizo bonitetnih ocen niso le potrdile oziroma ohranile ali pa celo zvišale, kar kaže na zaupanje v delo trenutne vlade in v njene reakcije med to krizo. Pri tem pa je Lahovnik dodal, da je tudi sama EU veliko boljše reagirala na gospodarsko krizo kot pred 12 leti in da je tudi to eden od razlogov. Iz zadnje krize smo se vsi naučili, da je treba reagirati, takoj in odločno, se zadolžiti, kolikor je potrebno, da se prepreči zlom gospodarstva. Za razliko od tedanje krize se tokrat ni zlomil še noben večji gospodarski sistem, tedaj a smo imeli serijo stečajev podjetij kot so bila Vegrad, Mura in tako naprej.

dr. Matej Lahovnik (Foto: Nova24TV)

Lahovnik je spregovoril tudi o tem, kako hitro gre pričakovati normalizacijo. Pri tem je bil previdnejši in dodal, da je težko napovedovati, ko tudi okrog nas mnogi podaljšujejo zaprtje svojih gospodarstev, da bi se pa v nekaj mesecih, ko bo dovolj precepljenih ljudi, zadeve kljub vsemu morale začeti premikati nazaj v normalo.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...