Nove kazenske ovadbe! Izbrani Darsov ponudnik ponarejal dokumentacijo, nato pa se zgovarjal, da gre za popravke “tipkarskih napak”!

Datum:

Zaradi nepravilnosti pri razpisu za odstranjevanje ovir z avtocest in hitrih cest je na Dars prispelo protestno pismo. Darsovi ponudniki so namreč po poročanju 24ur ogorčeni, ker kljub vsem ovadbam Dars ne reagira in prekine svojega poslovanja s celjsko družbo Žonta. Izbor družbe avgusta 2018 buri duhove, saj je podjetje za pridobitev posla ponarejalo dokumentacijo. Na številnih pogodbah, ki so bile priložene kot dokazilo za izpolnjevanje pogojev, je bil namreč naveden napačen direktor. Družba Žonta goljufije ne priznava in v svoj zagovor navaja, da naj ne bi šlo pač za tipkarsko napako. 

                   

Spomnimo. Oktobra lani je isti medij sodeč po neuradnih informacijah poročal, kako so kazensko ovadili tri odgovorne osebe iz družbe Žonta (lastnika Sama Feštajna, njegovega brata Boštjana Feštajna in Karmen Ponikvar, ki naj bi bila odgovorna oseba družbe v času razpisa) v povezavi z razpisom Darsa in ponarejeno dokumentacijo. Osumljenci naj bi Dars preslepili s tem, ko so na razpis prijavili dve tovorni vozili, ki sta bili sicer v skladu z razpisom, a sta bili daleč od brezhibnega stanja. Vozili sta bili namreč na račun poškodb v prometnih nesrečah povsem nevozni. Viri so izdali, da je policija potrdila, da so v celjski družbi Dars zavajali s prirejeni podatki glede vozil že v obdobju, ko je bila podpisana pogodba za izvajanje del in pomoči na hitrih cestah in avtocestah.

Maja lani so žalski in celjski kriminalisti opravili hišne preiskave in z zasegom dokumentacije potrdili sume okrog lažnih navedb o tovornih vozilih, ki so bile podjetju v korist, saj so z njimi prehiteli svoje konkurente. Eno izmed prijavljenih vozil je bilo po ugotovitvah policije uničeno v prometni nesreči v sosednji Italiji. Nato je bilo kupljeno s strani družbe Žonta in prijavljeno kot povsem izpravno. Drugo vozilo, ki je bilo prav tako udeleženo v prometni nesreči v Italiji, naj bi celo zgorelo.

Že druga kazenska ovadba
Zgodba okrog Darsovega razpisa se je okrog ponarejene poslovne dokumentacije dodatno zapletla letos. 24ur po neuradnih informacijah poroča, da so družbo Žonta in Boštjana Feštajna že v drugo kazensko ovadili. Poleg tega so neuradno ovadili še odgovornega za omenjeni razpis na Darsu Igorja Šebenika. Kljub temu, da Boštjan Feštajn tedaj v podjetju ni imel še nobene funkcije, se je predstavljal kot direktor podjetja. Feštajna in podjetje, ki je registrirano za transport, tehnične preglede in servisne storitve, naj bi žalski policisti ovadili zaradi neresničnih in nepopolnih podatkov.

Po ugotovitvah policije naj bi v dokumentacijo priložil pogodbo o poslovnem sodelovanju, kjer se je predstavljal kot direktor oziroma odgovorna oseba podjetja, čeprav le te naj ne bi imel. Prav tako pa je tudi družba tista, ki je kot pravna oseba odgovorna za ponarejanje listin. Feštajn je osumljen tudi posebnega primera ponarejanja listin, saj je poleg podpisa še navedel naziv, ki ga v tistem času sploh ni imel. S tem pa naj bi v veliki meri vplival na postopek pridobitve koncesije za opravljanje del na avtocestah in hitrih cestah. V okviru priložene dokumentacije je bila namreč vrsta pogodb s podatki, ki so bili ponarejeni.

Sedež družbe Žonta (Foto: Google Streets)

Poročanja v medijih so spodbudili različna podjetja, ki sodelujejo na razpisih Darsa, k oblikovanju protestnega pisma, v katerem so Dars jasno in glasno pozvali k ukrepanju okrog nepravilnosti pri razpisu za odstranjevanju ovir na hitrih cestah in avtocestah. Ponudniki se kar ne morejo načuditi obnašanju vodilnih na Darsu, zato so Dars pozvali, da naj “v izogib nepotrebnim sodnim in drugim postopkom, ki bodo povezani tudi z visokimi stroški, protestom in odškodninskimi zahtevki, nemudoma prekinejo poslovno razmerje z družbo Žonta in tako poskrbijo za zakonito ravnanje Darsa.” Ob tem so v poduk  poudarili, da so številne okoliščine navedene s strani policije in medijev pokazale, zakaj poslovanje z družbo Žonta sploh ne bi smelo potekati.

Darsovi ponudniki enotno: Skrben pregled bi pokazal na nepravilnosti

“Vsi izmed podpisanih smo opravili vpogled v dokumentacijo, na podlagi katere je bil ponudnik izbran in ugotovili smo, da je za namen pridobitve posla za Dars predložil očitno prirejeno oziroma celo ponarejeno dokumentacijo. Poleg tega pa s kršitvami nadaljuje tudi po sklenitvi pogodbe (saj se na primer izdaja za Dars in izdaja neupravičeno visoke račune), o čemer vas prav tako redno obveščamo,” navajajo v protestnem pismu in poudarjajo, da gre s strani družbe Žonta za nepravilnosti ponudbene dokumentacije, ki so več kot očitne. Po njihovem prepričanju bi nepravilnosti morali odkriti v skrbnem pregledu. Prepričani so, da čakanje Darsa na izid v kazenskih postopkih zoper ponudnika, ki je bil izbran, ni upravičeno. Gre za malomarnost pri pregledu pogodb, saj te vsebujejo celo podatke o napačnih zakonitih zastopnikih. V dokumentaciji se namreč pojavljajo imena direktorjev, ki so na funkcijo uradno nastopili šele nekaj mesecev po tem, ko je bila pogodba sklenjena.

Nič čudnega torej ni, da so podjetja, ki sodelujejo na razpisih Darsa, ogorčena zaradi nepravilnosti. Saj je šlo v celotni stvari za pogodbe, ki so bile ključne glede izpolnjevanje zakonskih pogojev za pridobitev posla na javnem razpisu. V pismu so tako zapisali: “Šlo je za pogoj, da ima ponudnik ob izteku roka za oddajo ponudb najmanj dve leti izkušenj pri opravljanju dejavnosti odstranjevanja poškodovanih ali pokvarjenih vozil na javnih cestah. Pogodba, ki je ni podpisala pooblaščena oseba in kateri ni bilo priloženo dokazilo o tem, da je dejanski direktor odobril njeno dejanje, nima in ne more imeti pravnih učinkov. Zaradi česar ta pogodba ne more dokazovati izpolnjevanja zakonskega pogoja. Posledično pa izbrani ponudnik sploh ni izpolnjeval pogoja za pridobitev posla.”

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...