Nove racije v aferi Qatargate – udeležen tudi Tusk?

Datum:

Tako nemška kot belgijska policija sta preiskali sedež najstarejše in največje evropske politične skupine EPP. Racije se izvajajo kot posledica pričanj skesanca – italijanskega socialista Piera Antonia Pazerija.

Belgijski policisti so vdrli v prvo in tretje nadstropje sedeža stranke, je povedal vir. Po prvih podatkih je policija zasegla računalnike, povezane s tekočo preiskavo primera finančne goljufije, v katero so bili vpleteni uslužbenci Evropske ljudske stranke (EPP), piše mednarodni novičarski portal EURACTIV. EPP – najstarejša in največja evropska politična skupina – je to potrdila z uradno izjavo.

“Predstavniki belgijskih in nemških policijskih organov so v torek, 4. aprila, obiskali sedež stranke v Bruslju. Obisk je povezan s tekočo preiskavo v Turingiji v Nemčiji. Stranka popolnoma transparentno sodeluje z vpletenimi organi ter zagotavlja vse ustrezne informacije in dokumentacijo. Ker gre za sodno preiskavo v teku, EPP ne bo dala nobenih nadaljnjih komentarjev,” se glasi izjava stranke.

“To je še en korak v preiskavi Qatargate, rezultat pričanja Panzerija, ki je privolil v sodelovanje s tožilstvom,” je dejal Dominik Tarczynski, evropski poslanec iz poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS). “Prišlo je tudi do vključitve 60 evropskih poslancev v primer,” je poudaril Tarczynski.

Vpleten tudi Tusk?
Primer sega v preteklost več let in zajema tudi obdobje, ko je bil predsednik EPP Donald Tusk, je dodal poljski evropski poslanec. “Veselim se, da bo Donald Tusk dal izjavo o tej temi,” je komentiral Dominik Tarczynski.

Donald Tusk v Grčiji (Foto: epa)

Qatargate – največji bruseljski škandal v zgodovini EU
Spomnimo, pred časom je izbruhnil eden največjih škandalov v Bruslju. V aferi Qatargate za zdaj kaže, da je Katar aktivno trgoval z gotovino v vrečah (dobesedno s kupi denarja) za vplivno podporo pri vodilnih poslancih evropskega parlamenta in pri bruseljskih birokratih ter celo pri podpredsednici parlamenta Evi Kaili in njenem partnerju Francescu Giorgiju.

Eva Kaili (Foto: Epa)

Slednji je nekdanji pomočnik drugega obtoženca, vplivnega italijanskega socialista Piera Antonia Pazerija, ki je obtožen, da je deloval kot kanal pri vzpostavljanju denarnega toka v Evropo prek nevladne organizacije, ki jo vodi.

Socialistični žvižgač in finančna mula Pier-Antonio Panzeri (Foto: Wikipedija)

Škandal je pretresel evropsko politiko, ki slovi po pomanjkanju transparentnosti. Zdaj se zdi, da bo enoletna belgijska zvezna preiskava tega korupcijskega škandala z denarjem za usluge ujela veliko več poslancev evropskega parlamenta (nedavno se je pokazalo, da preiskava preučuje približno 60 dodatnih poslancev tega več kot 700-članskega neposredno izvoljenega zakonodajnega telesa).

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...