Nove racije v aferi Qatargate – udeležen tudi Tusk?

Datum:

Tako nemška kot belgijska policija sta preiskali sedež najstarejše in največje evropske politične skupine EPP. Racije se izvajajo kot posledica pričanj skesanca – italijanskega socialista Piera Antonia Pazerija.

Belgijski policisti so vdrli v prvo in tretje nadstropje sedeža stranke, je povedal vir. Po prvih podatkih je policija zasegla računalnike, povezane s tekočo preiskavo primera finančne goljufije, v katero so bili vpleteni uslužbenci Evropske ljudske stranke (EPP), piše mednarodni novičarski portal EURACTIV. EPP – najstarejša in največja evropska politična skupina – je to potrdila z uradno izjavo.

“Predstavniki belgijskih in nemških policijskih organov so v torek, 4. aprila, obiskali sedež stranke v Bruslju. Obisk je povezan s tekočo preiskavo v Turingiji v Nemčiji. Stranka popolnoma transparentno sodeluje z vpletenimi organi ter zagotavlja vse ustrezne informacije in dokumentacijo. Ker gre za sodno preiskavo v teku, EPP ne bo dala nobenih nadaljnjih komentarjev,” se glasi izjava stranke.

“To je še en korak v preiskavi Qatargate, rezultat pričanja Panzerija, ki je privolil v sodelovanje s tožilstvom,” je dejal Dominik Tarczynski, evropski poslanec iz poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS). “Prišlo je tudi do vključitve 60 evropskih poslancev v primer,” je poudaril Tarczynski.

Vpleten tudi Tusk?
Primer sega v preteklost več let in zajema tudi obdobje, ko je bil predsednik EPP Donald Tusk, je dodal poljski evropski poslanec. “Veselim se, da bo Donald Tusk dal izjavo o tej temi,” je komentiral Dominik Tarczynski.

Donald Tusk v Grčiji (Foto: epa)

Qatargate – največji bruseljski škandal v zgodovini EU
Spomnimo, pred časom je izbruhnil eden največjih škandalov v Bruslju. V aferi Qatargate za zdaj kaže, da je Katar aktivno trgoval z gotovino v vrečah (dobesedno s kupi denarja) za vplivno podporo pri vodilnih poslancih evropskega parlamenta in pri bruseljskih birokratih ter celo pri podpredsednici parlamenta Evi Kaili in njenem partnerju Francescu Giorgiju.

Eva Kaili (Foto: Epa)

Slednji je nekdanji pomočnik drugega obtoženca, vplivnega italijanskega socialista Piera Antonia Pazerija, ki je obtožen, da je deloval kot kanal pri vzpostavljanju denarnega toka v Evropo prek nevladne organizacije, ki jo vodi.

Socialistični žvižgač in finančna mula Pier-Antonio Panzeri (Foto: Wikipedija)

Škandal je pretresel evropsko politiko, ki slovi po pomanjkanju transparentnosti. Zdaj se zdi, da bo enoletna belgijska zvezna preiskava tega korupcijskega škandala z denarjem za usluge ujela veliko več poslancev evropskega parlamenta (nedavno se je pokazalo, da preiskava preučuje približno 60 dodatnih poslancev tega več kot 700-članskega neposredno izvoljenega zakonodajnega telesa).

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...