Novi predsednik stranke SMC Počivalšek zelo “sočuten” do odpuščenih delavcev v Magni: “Kolikor vem, niso najemali telefonistov in tistih, ki zamujajo na delo!”

Datum:

V povezavi z odpuščanji v lakirnici Magne v Hočah prihajajo na plan nove podrobnosti. Po tem, ko smo že poročali, da so odpustili enega izmed zaposlenih, ki je zamenjal avstrijski obrat za slovenskega, sedaj javnost pretresa še primer delavca, ki so ga odpustili nekaj minut zatem, ko je prijavil očetovski dopust. Vse to pa očitno ne gane ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki se je na odpuščanja odzval popolnoma neprimerno in žaljivo do vseh delavcev. “Kolikor vem, niso najemali telefonistov in tistih, ki zamujajo na delo, pač pa delavce, ki morajo za 1250 evrov neto plače korektno osem ur tudi oddelati,” je med drugim povedal.

Največja slovenska gospodarska zgodba v zadnjem obdobju, kot so jo imenovali v mandatu vlade Mira Cerarja, očitno poka po šivih. Obrat Magne v Hočah je namreč že odpustil prvih šest ljudi, ki so bili pri tem obravnavani kot kakšni kriminalci. Po poročanju medijev pa je pet od omenjenih delavcev že napovedalo vložitev tožb. Prepričani namreč so, da so bile odpovedi delovnega razmerja nezakonite.

Prvih šest redno zaposlenih delavcev je bilo iz Magne v Hočah odpuščenih v četrtek. Kot smo že poročali so med drugim odpustili tudi delavca, ki je zamenjal avstrijski obrat za slovenskega, a zdaj dočakal kruto usodo. To pa še ni vse. Enega izmed delavcev so odpustili le nekaj minut po tem, ko je prijavil očetovski dopust. Vsi odpuščeni so seveda šokirani, saj jim je bilo obljubljeno, da se odpuščanja ne bodo dogajala in da je njihova zaposlitev varna. Tisti izmed odpuščenih delavcev, ki je v preteklosti delal v avstrijskem obratu, je o prevari vodilnih povedal: “Eno leto sem bil v Gradcu, pol leta sem delal le v nočni izmeni. Prišel sem v Slovenijo, obljubljeno mi je bilo marsikaj, potem pa me je čakalo tole. Naslednja dva tedna, torej do konca izteka odpovednega roka, bodo delavci na izrednem dopustu. Vse skupaj se mi zdi podobno mešetarjenju.”

Lakirnica Magne v Hočah (Foto: STA)

Glavni razlog za odpuščanja naj bi tičal v manjših kršitvah
Uradno je do odpuščanj prišlo zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov. Kot razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil sindikat, pa je bil glavni razlog v kršitvah oziroma disciplinskih ukrepih, izobrazbi delavcev in skupni delovni dobi zaposlenih. Po besedah predsednika konfederacije Gvida Novaka je šlo pri tem za manjše kršitve, kot sta uporaba telefona in zamujanje, zaradi česar napovedane vložitve tožb niso presenetljive. Novak pri tem pričakuje, da bodo morali odpuščene delavce v lakirnici ponovno zaposliti. Pri tem pričakuje zelo hitro končanje postopka pred delovnim sodiščem, do katerega bi lahko prišlo že v dveh do treh mesecih.

Gvido Novak (Foto: STA)

Počivalšek odpuščanja komentiral povsem neprimerno
Na odpuščanja pa se je na povsem neprimeren in do delavcev žaljiv način odzval gospodarski minister in novi predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek, poleg Cerarja sicer eden izmed glavnih, ki so javnost prepričevali, da bo Magnina lakirnica v Hočah popolna zgodba o uspehu, ki bo gospodarsko prebudila širšo regijo. Ob robu sobotnega volilnega kongresa SMC v Ljubljani je namreč med drugim dejal: “Kaj se dogaja, ne vem, lahko rečem le, da v Magni obstajajo delovna mesta in ne služba, ter da je treba tistim, ki vodijo delovne procese, prepustiti, da si izberejo delavce, ki bodo naloge, za katere so najeti, tudi opravljali/…/Kolikor vem, niso najemali telefonistov in tistih, ki zamujajo na delo, pač pa delavce, ki morajo za 1250 evrov neto plače korektno osem ur tudi oddelati.”

Namesto, da bi zaposlovali, odpuščajo
Odpuščanja v Magni v Hočah so seveda že poskrbela tudi za številne burne odzive na družbenih omrežjih. Na Twitterju so tako uporabniki zapisali: “Magna odpušča delavce, glede na obljube pa bi morala širiti zaposlovanje. Kljub 18 milijonov vredni državni subvenciji, delavci ostajajo tudi brez odpravnin, saj so bili zaposleni manj kot eno leto. #beda.“Nekateri pa so ob tem opozorili na možnost novih odpuščanj, o katerih se pri nas sicer zaenkrat še ne govori, a bi do njih v prihodnje vsekakor lahko prišlo zaradi morebitne krize v avtomobilski industriji. “1250 eur je Počivalšek včeraj rekel, da dobijo. Slovence so odpustili tudi v graški Magni. Napovedujejo nova odpuščanja. Kriza v avtomobilski industriji, o kateri v SLO ne govorijo (še).

Rajko Golob

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovičeva na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...