Novi tlakovci sredi Ljubljane, nova Zokijeva provizija?

Datum:

Mesto Ljubljana je velikokrat podobno velikemu gradbišču. Prenavlja se Trubarjeva, prenavljal se je Prešernov trg, čeprav nikomur ni bilo jasno, zakaj morajo to početi sredi glavne turistične sezone in najlepši slovenski trg spreminjajo v gradbišče. Zdaj razkrivamo novo podobo z novimi tlakovci, za katere sami ocenite, ali so polepšali center Ljubljane ter ali je bila investicija vredna 225 tisoč evrov. Čeprav so družini Janković po spornih postopkih odpisali kar za 29 milijonov evrov dolgov, je očitno, da je dinastija v velikih finančnih težavah, ki jih župan Zoran Janković rešuje z gradbenimi posli. S provizijami. Drugače si namreč ni mogoče razlagati tako neracionalne prenove Prešernovega trga.

Vladavina župana Ljubljane Zorana Jankovića je postregla z mnogimi aferami, v katerih je bil udeležen tudi sam. Po aferi farmacevtka, odpisu dolga v višini 29 milijonov evrov njegovima sinovoma ter ob še vedno nedokončanem projektu Stožice je na vidiku nova afera. V zadnjih dnevih so veliko zanimanja vzbudili novi tlakovci na Trubarjevi cesti, ki so jih zamenjali po le 10 letih in so bili videti v povsem normalnem stanju. Ali se odgovor skriva v 225 tisočih evrih, kolikor je stalo naročilo, in v provizijah županu Jankoviću? Znano je namreč, da je družinska ekonomija družine Janković v velikih težavah kljub spornemu odpisu 29-milijonskega dolga.

V lanskem letu se je v Ljubljani začela prenova Trubarjeve ceste, ki jo je Janković predstavljal kot enega izmed najpomembnejših projektov v svojem aktualnem mandatu. Posel v vrednosti več kot štiri miljone evrov je dobilo ljubljansko podjetje KPL. Ob prenovi pa je veliko zanimanja vzbudilo vprašanje, zakaj morajo ob vsem tem ponovno položiti nove tlakovce v vrednosti 225 tisoč evrov. Tako so nekateri opazili, da razlike med starimi in novimi preprosto ni.

Zoran Janković (Foto: Twitter)

Zokijeve provizije
Zoran Janković se je v preteklosti izkazal z več sumljivimi potezami. Velikokrat je pogojeval, da je podjetje dobilo posel z MOL ali pa njenimi podjetji, da so mu morali dati del provizije. Tisti, ki se niso strinjali, posla niso dobili. V preteklosti je preprodajal zemljišča v lasti MOL svojim prijateljem in jim spreminjal namembnost, projekt Stožice, sumljiva dogajanja v soseski BS3 ali njegovo sodelovanje z razvpitim podjetnikom Rokom Furlanom pa je le nekaj najbolj znanih afer ljubljanskega župana. Čeprav se je večkrat soočil z resnimi dokazi, jih je vedno lahkotno zavrnil in zatrdil, da gre le za donacije ljubljanskim društvom in klubom. Ali je afera s tlakovci nova korupcijska afera Zorana Jankovića, ki bo končno zamajala njegovo oblast, pa bomo videli že 1. oktobra, ko je organiziran protest proti politiki ljubljanskega župana.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...