Pobegli ruski častnik priznal, da so mučili ukrajinske vojake: “Tega si ne morem odpustiti!”

Datum:

Nekdanji ruski vojaški častnik se je oglasil z obtožbami o brutalnih zaslišanjih, med katerimi so ustrelili ukrajinske moške in jim grozili s posilstvom. Ker si je Konstantin Jefremov drznil o tem spregovoriti v ekskluzivnem intervjuju za britanski BBC, Rusija sedaj nanj gleda kot na izdajalca in dezerterja.

                   

“Na nekem mestu v južni Ukrajini so zasliševanja, mučenja trajala teden dni,” je povedal Konstantin Jefremov. To se je po njegovih besedah dogajalo vsak dan, ponoči, včasih tudi dvakrat na dan.

Jefremov je večkrat poskušal zapustiti vojsko. Na koncu so ga sami odgnali, ker se ni želel vrniti nazaj na bojišče v Ukrajino. Sedaj je tudi pobegnil iz Rusije. S pomočjo fotografij in vojaških dokumentov, ki jih je posredoval Jefremov, je BBC uspel potrditi, da je bil res na začetku vojne v Ukrajini – v regiji Zaporožje, vključno z mestom Melitopol.

V pogovoru se je odločil, da bo spregovoril o zločinih, ki jim je bil priča, vključno z mučenjem in slabim ravnanjem z ukrajinskimi zaporniki. Govoril je o kolegih, ki so plenili na okupiranih ozemljih Ukrajine, in opisal brutalna zasliševanja, ki jih je vodil ruski polkovnik, v katerih so streljali na moške in jim grozili s posilstvom.

Jefremov je povedal, da je 10. februarja 2022 prispel na Krim, ukrajinski polotok, ki si ga je Rusija samovoljno priključila pred devetimi leti. Bil je vodja enote za razminiranje 42. motorizirane divizije in je bil običajno nameščen v Čečeniji, na ruskem severnem Kavkazu. On in njegovi možje so bili poslani na “vojaške vaje”, pravi. “Takrat nihče ni verjel, da bo vojna. Vsi so mislili, da je to samo urjenje. Prepričan sem, da tudi višji častniki niso vedeli,” je dejal.

Foto: zajetje zaslona BBC

Zagrozilo se mu je, da ga čaka zapor
Jefremov se spominja, kako je videl ruske vojake, ki so na svoje uniforme lepili identifikacijske oznake in na vojaško opremo in vozila risali črko “Z”. V nekaj dneh je “Z” postal simbol tega, kar je Kremelj imenoval “posebna vojaška operacija”, je povedal. Efremov trdi, da s tem ni želel imeti nič. “Odločil sem se, da pustim službo. Šel sem do poveljnika in mu pojasnil svoje stališče. Odpeljal me je do višjega častnika, ki me je označil za izdajalca in strahopetca. Odložil sem orožje, sedel v taksi in se odpeljal. Želel sem se vrniti v svojo bazo v Čečeniji in uradno izstopiti iz vojske.”

Potem so me prijatelji poklicali in opozorili. Polkovnik mi je zagrozil da me bodo zaradi dezerterstva zaprli do 10 let in obvestili policijo”. Efremov pravi, da je poklical vojaškega odvetnika, ki mu je svetoval, naj odneha. “Zdaj se zavedam, da bi moral to ignorirati in iti naprej. A bal sem se, da me bodo strpali v zapor,”  pravi.

Tako se je vrnil in ponovno pridružil svoji enoti. Efremov vztraja, da ni sodeloval pri ruski aneksiji Krima, niti v bojih na vzhodu Ukrajine, ko je pred devetimi leti prvič izbruhnila vojna v Donbasu. Pravi tudi, da ni sodeloval v ruski vojaški operaciji v Siriji. “Zadnja tri leta se ukvarjam z razminiranjem v Čečeniji, na mestu, ki je doživel dve vojni. Mislim, da je delo, ki sem ga tam opravljal, koristilo ljudem,” je dejal.

“Pograbili so vse, kar so lahko”
Efremov je bil imenovan za začasnega poveljnika pehotnega voda. 27. februarja, tri dni po ruski invaziji, so njemu in njegovim možem ukazali, naj se premaknejo proti severu z okupiranega Krima. Odpravili so se proti mestu Melitopol. Naslednjih 10 dni so preživeli na letališču, ki so ga že zasedle ruske čete. Opisal je rop, ki mu je bil priča. “Vojaki in častniki so pograbili vse, kar so lahko. Povzpeli so se na letala in šli skozi celoten kompleks. Vojak je vzel kosilnico. Ponosno je rekel: “Tole bom nesel domov in pokosil travo zraven naše kasarne.” Sekire, kolesa, vse so stlačili v svoje tovornjake,” je povedal.

Jefremov je BBC-ju poslal fotografije, za katere pravi, da jih je posnel v letalski bazi Melitopol. Prikazovale so transportna letala in gorečo stavbo. BBC je lani spomladi preveril številne fotografije in dokumente, da bi potrdil Jefremovo identiteto, položaj in njegovo gibanje v Ukrajini, in prišel do ugotovitve, da gre za fotografije letalske baze Melitopol.

Efremov je skupaj z osmimi vojaki mesec in pol varoval rusko topniško enoto. “Ves čas smo spali zunaj. Bili smo tako lačni, da smo šli lovit zajce in fazane. Enkrat smo naleteli na hišo. Notri je bil ruski vojak, ki je rekel, da je iz 100. brigade in zdaj živi tukaj. On in njegovi tovariši so imeli veliko hrane. Hladilniki so bili polni. Hrane je bilo dovolj za preživetje jedrske vojne. Toda vojaki, ki so tam živeli, so v ribniku lovili japonske krape,” je dejal.

Foto: zajetje zaslona BBC

Aprila se je enota premaknila, da bi stražila tisto, kar opisuje kot “logistično poveljstvo” v mestu Bilmak severovzhodno od Melitopola. Pravi, da je bil tam priča zasliševanju in grdemu ravnanju z ukrajinskimi ujetniki. Spominja se dneva, ko so pripeljali tri ujetnike: “Eden od njih je priznal, da je ostrostrelec. Ko je to slišal ruski poveljnik, je ponorel, ga udaril, Ukrajincu potegnil dol hlače in ga vprašal, ali je poročen. Ko je ujetnik potrdil, da je poročen, je poveljnik ukazal, naj prinesejo metlo, in dejal: “Spremenili te bomo v dekle in videoposnetek poslali tvoji ženi”. “

Drugič, pravi Jefremov, je polkovnik povprašal ujetnika, naj poimenuje vse ukrajinske nacionaliste v njegovi enoti: “Ukrajinec ni razumel vprašanja. Odgovoril je, da so vojaki pripadniki mornariške pehote ukrajinskih oboroženih sil. Za ta odgovor so mu izbili zobe.” Kremelj po besedah Jefremova želi, da bi Rusi verjeli, da se Rusija bori proti fašistom, neonacistom in ultranacionalistom v Ukrajini. “Ta lažna pripoved služi dehumanizaciji Ukrajincev v očeh ruske javnosti in vojske.”

Jefremov pravi, da je imel ukrajinski ujetnik zavezane oči: “Polkovnik je prislonil pištolo na ujetnikovo čelo in rekel: ‘Štejem do tri in te ustrelim v glavo’. Nato je štel in streljal v bližini ušes. Rekel sem mu: ‘Tovariš polkovnik! Ne sliši vas, ker je oglušel’.” Jefremov opisuje, kako je polkovnik izdal ukaz, naj Ukrajincem ne dajo običajne hrane – le vodo in krekerje. On pravi, da so jim poskušali dati topel čaj in cigarete. “Da ujetniki ne bi spali na golih tleh, se Efremov spominja tudi, kako so jim njegovi možje ponoči dajali seno, ko jih nihče ni videl”.

Med drugim zaslišanjem Jefremov pravi, da je polkovnik ujetnika ustrelil v roko in desno nogo pod kolenom, pri čemer je zadel kost. Konstantin pravi, da so njegovi možje ujetnika povili in šli do drugih ruskih poveljnikov – “ne po tega polkovnika, ker je bil nor” – in jim rekli, da mora ujetnik v bolnišnico, sicer bo umrl zaradi izgube krvi. “Oblekli smo ga v rusko uniformo in ga odpeljali v bolnišnico. Rekli smo mu: “Ne govori, da si ukrajinski vojni ujetnik, saj te bodo zdravniki zavrnili,” je dejal.

“Nimam moralne pravice prositi za odpuščanje”
Jefremov je po poročanju Blica stopil v stik z rusko skupino za človekove pravice Gulagu.net, ki mu je pomagala zapustiti Rusijo. Kaj si Jefremov misli o tistih Rusih – in teh je veliko – ki podpirajo odločitev Vladimirja Putina za invazijo na Ukrajino? “Ne vem, kaj se dogaja v njihovih glavah. Kako so se lahko pustili prevarati? V drugih situacijah so nezaupljivi, a ta človek jih 20 let zavaja. Njegova beseda je dovolj in ti ljudje so pripravljeni ubijati in umreti. Tega ne razumem,” je rekel.

Ob koncu intervjuja za BBC se je Jefremov opravičil prebivalcem Ukrajine. “Opravičujem se celotnemu ukrajinskemu ljudstvu, ker sem prišel kot nepovabljen gost z orožjem v rokah. Hvala bogu, da nisem nikogar poškodoval. Nikogar nisem ubil. Hvala bogu, da me niso ubili. Sploh nimam moralne pravice prositi Ukrajincev za odpuščanje. Ne morem si odpustiti, zato niti ne morem pričakovati, da mi bodo odpustili,” je zaključil.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...