Obetavno cepivo za zdravljenje in zaščito pred rakom

Datum:

Ameriška skupina znanstvenikov je rakaste celice spremenila tako, da one same ubijajo tumor, obenem pa vzpostavijo zaščito pred ponovitvijo bolezni. Raziskovalci so testirali inovativno metodo zdravljenja na miših z napredovalo obliko raka možganov. 

Raziskovalcem iz ZDA je uspelo razviti novo metodo za uničevanje že obstoječih rakastih tvorb in učenje imunskega sistema, kako se zaščititi pred ponovitvijo bolezni. Zamisel je iz rakastih celic razviti cepivo, ki bi uničevalo tumorje, pojasnjuje Khalid Shah, eden od soavtorjev metode. S pomočjo genetskega inženiringa so preprogramirali rakaste celice tako, da bi ubijale celice tumorja in spodbujale imunski sistem, da bi uničeval prvotni tumor, poroča Polska Agencja Prasowa.

Obenem bi imunski sistem preprečeval razvoj bolezni. Cepiva proti raku sicer intenzivno raziskujejo v različnih laboratorijih po svetu. Gre za bistveno drugačen pristop od prevladujočega. Namesto mrtvih rakastih celic, kot se najpogosteje dela, so znanstveniki raje uporabili spremenjene, žive rakaste celice. In slednje v telesu iščejo druge rakaste celice. Genetsko modificirane rakaste celice torej uničujejo celice tumorja. Za razvoj modificiranih celic so znanstveniki uporabili znano metodo CRISPR-Cas9. S pomočjo te metode so v celice vstavili gen, ki je odgovoren za sproščanje snovi, ki uničuje raka.

Metoda za genetsko modifikacijo CRISPR-Cas9, s katero so preprogramirali rakaste celice. (Foto: Pixabay)

Na takšen način modificirane rakaste celice uničujejo rakaste celice v telesu. Prav tako imajo modificirane celice na svoji površini delce, ki obveščajo imunski sistem. Posledično imunski sistem še dolgo časa napada celice, ki bi morebiti uspele preživeti prvotno terapijo. Terapevtske celice po opravljeni nalogi odmrejo. Rezultati raziskave so zelo obetavni. Uporabljene so bile človeške celice žleze timus, kostnega mozga in jeter. Znanstveniki so prepričani, da je metodo mogoče uporabiti za različne oblike raka. Znanstveniki pravijo, da imajo pri raziskavah vselej pred očmi bolnika. Želijo si, da bi imel njihov inovativni pristop dolgoročni vpliv na medicino.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...