Se nam v letu 2023 obeta rehabilitacija Islamske države?

Datum:

Za letošnje leto se napoveduje veliko vrnitev Islamske države. Na to opozarjajo vojaški uradniki in strokovnjaki za nacionalno varnost. Pojavljajo se tudi mnenja, da središče džihadističnega terorizma postaja Subsaharska Afrika. 

V letu 2023 lahko pričakujemo veliko vrnitev Islamske države, na kar opozarjajo tako vojaški funkcionarji kot tudi strokovnjaki za področje nacionalne varnosti. Temu botrujejo ugodne razmere v Afriki in na Bližnjem vzhodu, posledično pa je bolj ogrožena svetovna javnost. Lahko bi se zgodil veliki vnovični vzpon te teroristične skupine, katere “kalifat” je svoj čas nadziral velik del ozemlja Sirije in Iraka, zatem pa so ga protiteroristične sile pod vodstvom ZDA, porazile, poroča Washington Times.

Strokovnjaki menijo, da Islamska država (poznana tudi kot ISIS), brez dvoma načrtuje smrtonosno maščevalno akcijo proti ZDA in njihovim zaveznikom. Lani je bilo namreč v številnih ameriških napadih v Siriji ubitih več voditeljev in uradnikov te skrajne skupine. Islamska država dandanes sicer ni tako močna kot pred desetletjem, obstaja pa na tisoče borcev zmožnih izvesti teroristične napade. Pretekli teden je ISIS denimo prevzel odgovornost za napade v egipčanskem mestu Ismailia, ko so umrli štirje in v Afganistanu v Kabulu, kjer je umrlo in bilo ranjenih več ljudi.

Na karti so označeni kraji, kjer se je v letu 2021 zgodilo največ terorističnih napadov s smrtnimi izidi. (Foto: Global Terrorism Index 2022)

Portal The National News  pa ocenjuje, da ima Islamska država na območju Sirije še kakšnih 10 tisoč borcev. Na višku svoje moči (sredi leta 2014), je teroristična skupina nadzirala tretjino ozemlja Sirije in 40 odstotkov ozemlja Iraka. Fizični kalifat je sicer padel marca, leta 2019 z zavzetjem mest, vključno s prestolnico Raqqa. 

V Zahodni Afriki potekajo boji med frakcijami Islamske države in Al Kaide
Ameriški strokovnjak za področje terorizma Colin P. Clarke pa je za leto 2023 napovedal, da bi lahko brez nenehnega pritiska ZDA in zaveznikov, Islamska država in Al Kaida ter njune podružnice itd., uspešno obnovile svoje mreže na Bližnjem vzhodu in drugod. In medtem ko so ZDA in zaveznice opravile impresivno delo s fizičnim uničenjem kalifata na Bližnjem vzhodu, je sedaj Podsaharska Afrika postala težišče džihadističnega terorizma.

V Zahodni Afriki že prihaja do bojev med skupino Jama’at Nasr al-Islam wal Muslimin, ki je povezana z Al Kaido in provinco Islamske države Zahodna Afrika. Grupaciji med seboj tekmujeta za vire in rekrute, pri tem pa za seboj puščata smrtonosno sled uničenja. Z ozirom na Indeks globalnega terorizma je na območju Sahela, nasilje v zadnjih 15 letih v skokovitem porastu, pri čemer se je število smrtnih žrtev med letoma 2007 in 2021 povečalo za več kot tisoč odstotkov. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....