Kdo je resnični avtor sporne novele zakona o RTV?

Datum:

Pravna mreža za varstvo demokracije, nevladna organizacija, je skupaj s sodelavci pripravila spremembe zakona o RTV. Tako se je bralo v mediji maja preteklo leto. Vmes se je zgodil referendum, nato pa odločitev ustavnega sodišča, ki je zadržalo izvajanje treh ključnih členov spornega zakona. Danes ministrstvo za kulturo trdi, da so bili sami avtorji sprememb zakona, kot je razvidno iz njihovih odgovorov na naša novinarska vprašanja. Hkrati pa smo pridobili tudi neuradne, a zanesljive informacije, da je bilo vodstvo ministrstva za kulturo s strani organov znotraj ministrstva jasno obveščeno, da je zakon protiustaven.

                   

Ko se je 3. maja pred hišo RTV odvila novinarska konferenca, na kateri je predstavnica  PMVD (Pravne mreže) Barbara Rajgelj povedala, da je cilj sprememb zagotoviti “normalizacijo in stabilizacijo okolja, ki bo omogočala kakovostno produkcijo vsebin, in umirila ter uredila razmere, ki bodo omogočale, da zavod skupaj z javnostjo začne dolgoročni razmislek o prihodnosti javnega servisa.”

Na novinarski konferenci so se nato zvrstili še drugi predstavniki nevladne organizacije. Najprej Sandra Bašić Hrvatin, ki je sodelovala v imenu nevladne organizacije Glas ljudstva (pripadnik iste organizacije je tudi poulični aktivist Jaša Jenull), nato Ana Podvršič, da se predlagane spremembe nanašajo predvsem na prestrukturiranje vodstvenih struktur (torej menjava zakonito podeljenih mandatov, op. a.). Nato se je oglasil še Marko Milosavljević, sicer profesor s FDV in dokazani lažnivec. Več o tem, kako je v imenu političnega boja o domovini lagal v Bruslju, lahko preberete – TUKAJ. Kot govornica pred njim se je na novinarski konferenci osredotočil na predlagane spremembe vodstvenih struktur.

Novinarska konferenca Pravne mreže ob mednarodnem dnevu svobode medijev, na kateri so predstavili avtorstvo sprememb zakona o RTVS. (Vir: STA)

Ministrstvo za kulturo: mi smo avtorji zakona!
Na ministrstvo za kulturo smo poslali novinarska vprašanja o tem, zakaj je bila avtor spornega zakona, ki je bil – resnici na ljubo – pravna šlamastika, Pravna mreža za varstvo demokracije in ne direktorat za kulturo, ki ima veliko več izkušenj s področno zakonodajo. Odgovorili so tako: “Predlog zakona o RTV Slovenija je pripravilo Ministrstvo za kulturo in ga poslalo v sprejem na Vlado, ki ga je poslala v sprejem Državnemu zboru. Kot je bilo pojasnjeno že v samem vladnem gradivu predloga zakona, pa so bili pri pripravi zakonskih rešitev upoštevani predlogi strokovne javnosti in civilne družbe, ki so bili predstavljeni na novinarski konferenci ob svetovnem dnevu svobode medijev, ki jo je 3. maja 2022 organizirala Pravna mreža za varstvo demokracije.”

Ker se očitno med sabo še niso zmenili, kdo je avtor slabo napisane novele, smo ji poslali novo vprašanje, ki se glasi tako:

“Spoštovani, glede na vaše odgovore vam pošiljamo novo novinarsko vprašanje, in sicer, kdo je resnični avtor novele zakona o RTV? Pravna mreža za varstvo demokracije je na novinarski konferenci razglasila, da je pripravila spremembe, vi trdite, da ste predlog spornega in očitno neustavnega zakona pripravili na ministrstvu. Prosimo vas, da nam natančno odgovorite na vprašanje.”

Neuradni vir: vodstvo je bilo obveščeno o neustavnosti zakona
V teh dneh pa smo pridobili tudi naslednje neuradne, a zanesljive informacije. Notranji organi ministrstva naj bi vodstvo ministrstva, torej tudi ministrico Asto Vrečko, jasno obvestili, da so predlagane spremembe zakona (te, ki so jih predlagali nevladniki) neustavne! Ministrstvo je zakon – seveda zaradi političnega pritiska – kljub temu poslalo v proceduro.

G. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....