Pahorjev predlog Šugman Stubbsove za ustavno sodnico je velika napaka; javnost meni, da je Trstenjakova veliko bolj kompetentna pravnica

Datum:

V drugem krogu postopka izbire ustavnih sodnikov je predsednik republike Pahor tokrat izbiral med dr. Verico Trstenjak in dr. Katjo Šugman Stubbs, pri čemer je izbral slednjo, in to kljub opozorilu, da pripada drugi, “Bavconovi” represivni kazenskopravni doktrini, prav tako pa tudi javnomnenjska raziskava agencije Parsifal razkriva, da izmed opredeljenih vprašanih večina meni, da bi bila Trstenjakova primernejša izbira za ustavno sodnico.

                   

Predsednik Borut Pahor je danes sporočil, da bo kot kandidatko za ustavno sodnico podprl profesorico na ljubljanski pravni fakulteti dr. Katjo Šugman Stubbs, ki so jo podpirale koalicijske stranke, med njimi najbolj zagreto SMC, ki jo je na to mesto, na predlog družinskega prijatelja Mira Cerarja, predlagala že leta 2016. A javnost se s tem po vsej verjetnosti ne bi strinjala – anketa agencije Parsifal, ki je bila izvedena med 7. novembrom in 10. novembrom na vzorcu 706 anketirancev, namreč razkriva, da 67,63 odstotka opredeljenih glede kandidatk meni, da bi bila primernejša izbira dr. Verica Trstenjak, medtem ko jih le 32,37 odstotka meni, da bi bila primernejša dr. Katja Šugman Stubbs. 79,3 odstotka vprašanih se sicer do vprašanja ni opredelilo.

Vir: Parsifal

Šugman Stubbsova pripada Bavconovi kazenskopravni šoli
Šugman Stubbsova je gotovo kandidatka za ustavno sodnico po meri globoke države, bila je namreč desna roka ustanovnega člana Foruma 21 in totalitarnega strokovnjaka za kazensko pravo Ljuba Bavcona, ki je po osamosvojitvi po naročilu Milana Kučana oblikoval tudi zakonodajo s tega področja. Sicer je Šugman Stubbsova tudi osebna prijateljica nekdanjega premierja Mira Cerarja, ki jo je kot kandidatko za ustavno sodnico forsiral že leta 2016, po tem, ko je takratna SMC-jeva poslanka Jasna Murgel po padlem referendumu o družinskem zakoniku zlovešče napovedala zamenjavo ustavnih sodnikov s takšnimi, ki bodo bolje sedli v mehanizem globoke države.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki