fbpx

Cerarjeva SMC Slovenijo vpletla v nov mednarodni škandal

Nina Betetto, Marko Bošnjak, Klemen Jaklič in Nina Peršak (foto: STA, Linkedin).

Državni zbor je s tajnim glasovanjem za tri kandidate za slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice izvolil Nino Betetto, Marka Bošnjaka in Nino Peršak. Med kandidati, ki jih je DZ predlagal predsednik republike Borut Pahor, je bil še Klemen Jaklič, ki pa ni dobil zadostne podpore.

Izmed treh zdaj izbranih kandidatov bo sodnika iz Slovenije na koncu izbrala Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. To funkcijo je sicer doslej opravljal Boštjan M. Zupančič, ki mu je mandat potekel s koncem oktobra.

Za SMC le Jaklič ni bil dovolj dober
Nocojšnje glasovanje poslancev je bilo tajno; poslanci so ga opravili z glasovnicami v kabinah v dvorani, na glasovnicah pa so izmed štirih izbirali tri kandidate. Kakorkoli – že pred glasovanjem so Klemna Jakliča podprli tako v SDS kot NSi, očitno pa dvojni doktor prava in predavatelj človekovih pravic na harvardski univerzi Klemen Jaklič ni uspel prepričati Cerarjeve SMC.

Največ glasov – 58 – je dobil Marko Bošnjak iz odvetniške družbe Čeferin. Vrhovna sodnica Bettetova jih je dobila 56, Peršakova, ki deluje na univerzi v Ghentu, 55, predavatelj s harvardske univerze in dvojni doktor znanosti Jaklič pa 37. Za izvolitev med kandidate je bila potrebna večina glasov vseh poslancev, torej najmanj 45.

 

“Po vsem povedanem je menda jasno, da je od omenjenih štirih objektivno daleč najperspektivnejši kandidat za funkcijo sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice – ddr. Klemen Jaklič. Med njim in med preostalimi je kvalitativna razlika.

Če bo na seznamu, ki bo šel v Strasbourg, ga na mednarodni ravni ne bodo mogli spregledati, to je, morali ga bodo uvrstiti na vrh lestvice, kakršna bo šla v Parlamentarno skupščino Sveta Evrope. Da je njegovo ime v Strasbourgu že znano, sklepam po vprašanjih, ki jih dobivam od kolegov sodnikov.

Je že res, da se je Jaklič v zadevi Patria po nepotrebnem eksponiral in si s tem nakopal leve sovražnike. V strokovnost njegovega vmešavanja se, ker gre za konkretno zadevo, ne morem spuščati. Dejstvo pa je, da je ustavno sodišče na koncu pritrdilo stvári, ki jo je Jaklič zagovarjal, in da je bilo vrhovno sodišče, s katerega prihaja ena kandidatka, v tem postopku okarano (kasirano).

Če pa bo ddr. Jakliča SMC (in koalicija) v državnem zboru – seveda po nalogu vodilnih – arbitrarno izločila iz igre samo zato, ker “ni naš”, in v Strasbourg poslala le imena preostalih treh sekundarnih kandidatov, bo to zaslužen mednarodni škandal.

Slovenija bo s tem spet dokazala svojo provincialnost, na ESČP pa ne bo imela osebnosti, ki bi bila daleč najprestižnejša in za koristi Republike Slovenije najboljša.”

Boštjan M. Zupančič v kolumni za Planet Siol.net

Morda vas zanima tudi:

Ste vedeli, da pokojni Miličinski piše novo zgodbo o Butalcih?

Absurd: Nina Betetto najprej kršila človekove pravice, zdaj v boj za mesto sodnika za človekove pravice

Se bo četici nagrajenih sovražnikov Janeza Janše pridružila Nina Betteto?

Strokovnjakinja za prostitucijo – nova kandidatka za slovensko sodnico na evropskem sodišču

To je bil sicer od marca lani tretji poskus imenovanja treh kandidatov iz naše države. Po predhodnih dveh razpisih, na katera se je prijavila samo po ena kandidatka, predsednik ni mogel oblikovati predloga kandidatne liste.

Mandat sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice sicer traja šest let z možnostjo ponovne izvolitve.

Cerar po poteh Bratuškove?
Spomnimo. Podoben mednarodni škandal, ki nam sedaj grozi na Evropskem sodišču, si je pred dobrim letom sicer privoščila tudi vlada Alenke Bratušek, ko je za evropsko komisarko poslala kar Alenko Bratušek. Njen osnovni problem pa je bil precej podoben problemu, ki ga imajo ob Klemnu Jakliču preostali kandidati. Kandidirala je sicer s politično podporo celotne vladajoče elite, toda brez kakršnih koli referenc – razen da je bila predsednica vlade.

U. U., STA