Paškova namočila Vesno Vuković, da je dostopala do nedovoljenih podatkov preiskovalnih komisij!

Datum:

Ne izključujem tega, kar piše na omenjenem portalu,” je nekdanja poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc komentirala navedbe Požareporta, da je generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković dostopala do tajnih podatkov preiskovalnih komisij DZ.

Mojca Pašek Šetinc je na današnji tiskovni konferenci pojasnila, kaj je povedala v delu Delovega podkasta, ki ga je odgovorni urednik cenzuriral in torej ni ugledal luči javnosti. Sedaj je jasno, da se je šlo za vprašanja o zlorabi preiskovalnih komisij za politične namene. Pašek Šetinčeva je pojasnila, da so te zlorabe “potencialno možne”, pri tem pa je navedla primer, ki se je “pripetil” preiskovalni komisiji, ko je to do konca novembra vodila še sama.

Pašek Šetinčeva je izpostavila, da so od Fursa prejeli obilo gradiva v zvezi s podjetjem, ki ni bilo predmet preiskave komisije. Vendar so se vsi člani preiskovalne komisije po njenih besedah na eni izmed sej strinjali, da se zaradi možnosti zlorabe podatkov gradivo vrne. Zapletlo se je, ko so pristojne službe državnega zbora pojasnile, da vrnitev ni mogoča, saj kopije vedno ostanejo v državnem zboru. “Ko sem bila predsednica preiskovalne komisije, sem omejila dostop do podatkov komisije, do tistega trenutka pa so imeli do podatkov dostop vsi člani in strokovni sodelavci komisije.”

Pašek Šetinčeva je še pojasnila, da je za Delov podkast omenila, da obstaja druga preiskovalna komisija, nastala na predlog Gibanja Svoboda, ki pa preiskuje politično vplivanje na delo policije. Ta je bila po njenih ocenah ustanovljena za namene očrnitve nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. “Po moji oceni tam teče tista preiskava znotraj tiste preiskovalne komisije. Ali so bili to razlogi za cenzuro, ne vem,” pisanje Požareporta danes pa presega njeno vedenje in ga ni želela komentirati. Nato pa je dodala, “da ne izključuje tega, kar na tem portalu piše“.

Kaj je pisal Požareport?

Portal Požareport je danes objavil odmevno vest z naslovom “Watergate Golobove Svobode. Ko Mojca Pašek Šetinc potrdi: Vesna Vuković dostopa do tajnih podatkov Fursa. Kdo so vpleteni?”, kjer piše, da je Mojca Pašek Šetinc v cenzuriranem delu Delovega podkasta vendarle povedala nekaj, kar bremeni ožji krog Roberta Goloba in ga zato niso smeli “spustiti skozi”.

Generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković (Foto: Bobo)

Pašek Šetinc je namreč povedala, da je generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković prek komisije o financiranju strank nezakonito dostopala do cele vrste tajnih ali zaupnih podatkov Fursa o točno določenih ljudeh in podjetjih. S tem so govorice o zlorabah bile prvič tudi uradno potrjene. Ni pa brskala samo po podatkih Fursa, temveč tudi policije in Urada za preprečevanje pranja denarja. Portal še pove, da je preiskovalna komisija dobivala podatke s Fursa v dogovoru z direktorjem Petrom Grumom (kadrom Gibanja Svoboda) za precej let nazaj, kar predstavlja hudo zlorabo omenjene komisije DZ.

Prek Urada za preprečevanje pranja denarja pa naj bi Vukovićeva v nekaj urah po transakciji uspela dobiti tajni podatek, da je prodajalec famozne sodne stavbe na Litijski ulici Sebastjan Vežnaver del denarja od kupnine vrnil kot “vračilo posojila”. Gre za strogo zaupen podatek, ki ga je po drugih virih praktično nemogoče dobiti zakonito, vse to pa je objavil njen “nekdanji” portal Necenzurirano.

Bodo šli v akcijo kriminalisti?

Vse to pa je za Vesno Vuković, njenega šefa Roberta Goloba in Gibanje Svoboda hudo obremenilno. Najmanj, kar bi morali narediti organi pregona, je zaslišati vse vpletene akterje in sprožiti kazenske postopke.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...