Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Datum:

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi vzpostavila azilna domova za nastanitve nezakonitih migrantov. Mednarodna sekretarka Slovenske demokratske mladine in kandidatka za evropsko poslanko Zala Tomašič je zaradi tega napisala posebno peticijo, ki zahteva takojšen preklic odločitve. 

Peticija vsebuje dva konkretna poziva vladi. Prvega: “Zahtevamo takojšen preklic odločitve o postavitvi azilnih domov na območju Obrežja in Središča ob Dravi.” 

In drugega: “V prihodnje zahtevamo, da se pri podobnih odločitvah upoštevajo mnenja občin in občanov ter da se take odločitve ne sprejemajo brez njihovih soglasij. Spoštovani državljani, združimo svoje glasove in zahtevajmo odgovornost Vlade RS pri sprejemanju odločitev, ki neposredno vplivajo na naša življenja. Pridružite se peticiji za varnost, dialog in transparentnost v odločitvah, ki oblikujejo prihodnost naših lokalnih skupnosti.”

Kot piše v peticiji, vlada v odločevalski proces ni vključila občin Središče ob Dravi in Brežice. Župana občin Toni Jelovica (Središče ob Dravi) in Ivan Molan (Brežice) sta izrazila ogorčenje, saj ju ni nihče predhodno obvestil ali povprašal glede sporne odločitve.

Nihče se tudi ni posvetoval z prebivalci občin, čeprav bo izgradnja domov za neposredno vplivala na njihovo varnost, življenje in okolje.

V peticiji prav tako piše, da vlada ni ponudila zadostnih informacij o tem, kako bo azilni dom urejen, koliko ljudi bo nastanjenih v domu in kako bo vplival na demografijo lokalnih skupnosti. Pomanjkanje informacij povzroča še dodatno zaskrbljenost med prebivalci, ki niso prepričani, kako bo nova situacija vplivala na njihovo vsakdanje življenje.

Avtorica peticije je Zala Tomašič, mednarodna sekretarka SDM in kandidatka za evropsko poslanko

Vlada naklonjena nezakonitim migracijam
Vlada Roberta Goloba je ob začetku mandata začela s podiranjem ograje na meji z Hrvaško. Temu je sledil pričakovan porast nezakonitih migracij, zaznali so dogajanje, ki ga je javnost začela povezovati z nezakonitimi migracijami, kot je denimo splošen porast kriminalitete v prestolnici in tudi zločini zoper spolno nedotakljivost. Vlada se je kljub temu lotila še strategije uvoza in integracije nezakonitih migrantov. Več – TUKAJ. Del te strategije je tudi čim hitrejše povečanje prav takih azilnih kapacitet, kot jih nameravajo sedaj ustvariti v ogroženih občinah.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...