Politični analitik Čirić epidemijo vidi kot priložnost: Slovenija bi lahko privabila kapital, ki se v času koronakrize vrača iz Azije!

Datum:

“Vsaka kriza je priložnost za pospravljanje podstrešja, da uredimo stvari, ki smo jih dolgo puščali ob strani. A ta nam ponuja tudi izjemno priložnost, da se k nam preseli vsaj del proizvodnje, ki jo bodo evropska podjetja selila iz Azije. In kot običajno, če želimo iz krize profitirati, moramo narediti domačo nalogo in kreirati okolje, ki to omogoča. Z ukrepi, ki jih predlaga Simičeva skupina, posebej s temi, ki sem jih izpostavil, bi vsi profitirali. Seveda pa je pogoj za to, da bomo to storili hitro, da nas bodo lahko tisti, ki mislijo seliti proizvodnjo upoštevali pri planiranju že naslednje leto,” je prepričan politični analitik Miloš Čirić, ki Slovenijo vidi kot deželo priložnosti za tuj kapital. 

“Zakaj je pametno podpreti predloge Ivana Simiča V oddaji Faktor (30.9.) sem posredoval informacijo, da velika evropska podjetja, po izkušnji z logističnimi težavami v času pandemije covida-19, razmišljajo o selitvi deset do dvajset odstotkov proizvodnje nazaj v Evropo. Naslednje leto bo torej leto priložnosti za tiste, ki bodo pripravljeni,” je v svojem zapisu na družbenih omrežjih izpostavil politični analitik Miloš Čirić. Slovenija je po njegovem prepričanju lahko v mnogočem zanimiva zanje, če odpravimo nekaj ovir. Imamo odličen kader, ki zna ob dobrem vodenju in organizaciji dosegati vrhunsko produktivnost in inovativnost. Odprava ovir bi k nam pripeljala nove davčne zavezance, kar bi pomenilo ne samo zmanjšanje pritiskov na poviševanje davkov obstoječim davkoplačevalcem, ampak tudi več služb, tudi takšnih z visoko dodano vrednostjo in zato visokimi plačami.
“V tekstu bom navedel par ovir, ki jih je treba odstraniti, in ki jih naslavljajo tudi Simičevi predlogi. Prvi je čas, ki je potreben za pridobitev gradbenega dovoljenja. Dve leti ali celo več ne bo čakal noben resen investitor, če ne gre za okoljsko sporno proizvodnjo. Minister Andrej Vizjak z ekipo, je že naredil prve korake v tej smeri, a jih čaka še veliko dela na področjih, ki jih naslavlja Simić.” Drugi je po njegovem opažanju “socialna kapica”, ki omogoča dvig plač najbolj produktivnim kadrom. “Predlog, da je to na 6.000 bruto, je po mojem mnenju odlično postavljen, ker zadeva plačila za najbolj visoko produktivne in inovativne. Tiste, ki dejansko vlečejo voz naprej.” Ravno sedanje stanje na tem področju je po njegovem razlog, da bomo, kot je slišal, izgubili predvideno več kot milijardo evrov vredno investicijo Novartisa za naslednje leto. Investicija naj bi se selila v Avstrijo, ker imajo mnogo primerneje urejen sistem na tem področju. “Če bi to hitro izvedli, bi nam mogoče še uspelo tudi pri Novartisu. Z uvedbo tega ukrepa bi postali zanimivi za visoko tehnološka podjetja in visoko usposobljene kadre, kar bi posledično prineslo več zaposlitev in boljše plače tudi ostalim.” 
Farmacevtsko podjetje Novartis. (Foto: epa)
Tretji je ukrep, ki zadeva upokojence in dejansko spreminja tudi samo filozofijo pogleda nanje. Upokojencem se omogoči, da tudi naprej delajo po upokojitvi na način, da bi poleg pokojnine lahko prejemali še plačo. Ob upokojitvi bi se jim avtomatično prekinilo delovno razmerje in bi se z delodajalcem lahko dogovorili za nadaljnjo zaposlitev. “Simič predlaga enake prispevke pri pogodbi z upokojencem, sam pa se nagibam k nižjim, ki pa se jim ne bi več šteli v osnovo. Vsekakor bi bilo dobro, da je takšna pogodba precej fleksibilnejša, da bi lahko upoštevali tako potrebe delodajalcev, kot samega delojemalca.” Analize, ki so jih naredili v BMW, po njegovem prepričanju jasno kažejo, da so starejši odlični delavci, če se jim prilagodi delovno mesto. “S tem bi zmanjšali pritisk na uvoz delavcev, ki je posledica demografskih gibanj. A še bolj pomembno je, da bi spremenili pogled na pokoj, ker bi se ti ljudje še naprej počutili koristni in vključeni v družbo, kar bi jih ohranilo bolj zdrave. Živeli bi dlje in imeli višji standard.”
K nam bi lahko privabili bogate investitorje iz Monaka, saj je Slovenija bolj prijetna za bivanje pa tudi cenejša!
Četrti ukrep je uvedba šestega dohodninskega razreda, z dohodninsko stopnjo 10 odstotkov, za davčno osnovo nad 1 milijonom evrov. “V praksi to pomeni, da bi ta zavezanec plačal 486.480 evrov za prvi milijon, plus 10 odstotkov za dohodek, ki presega milijon evrov. Takšna oseba bi plačala znesek, ki je enak plačilu več tisoč zavezancev! Trenutno jih praktično ni. S tem bi postali zanimivi za ljudi, ki sedaj živijo npr. v Monaku. Slovenija je namreč čudovita dežela za razliko od Monaka, ki je ves v betonu in povrhu vsega še zelo drag v primerjavi z nami. A ne gre zgolj za to, da bi se takšni ljudje preselili k nam in tu plačevali davke.” Gre tudi za to, da ti ljudje nenehno gledajo za poslovnimi in drugimi priložnostmi. In naši start-upi, podjetniki ipd. bi se lahko srečavali z njimi. Modni dizajnerji bi jim lahko prodajali svoje izdelke, pili bi naše vino, obiskovali naše restavracije… “Še veliko je takšnih izboljšav, ki jih predlagajo Simič in ekipa, ki izboljšujejo našo konkurenčnost in nam olajšujejo življenje, podobno, kot je bilo takrat, ko je uvedel informativni izračun dohodnine v času, ko je bil direktor Davčne uprave. Številni tujci nam zavidajo to,” je še prepričan Čirić.
Z vladnimi ukrepi bi vsi profitirali
“Povprečnemu Američanu se rola od misli na to, kar ga čaka, ko pomisli na izpolnjevanje svoje davčne napovedi, ki jo mi dobimo preprosto po pošti v vednost. Med ukrepi so tudi takšni, ki onemogočajo samovoljo in mobingiranje naših organov, in ki so v sedanji obliki plodna tla za korupcijo. A da ne bom samo hvalil, med temi ukrepi je tudi en, ki me moti, čeravno me osebno ne prizadeva. To je znižanje davčne osnove pri normirancih s 100.000 na 50.000 evrov ter znižanje odstotka normiranih odhodkov z 80 na 60%.”
Čirić ne vidi razlogov za to, da bi zmanjševali pridobljeno. “Sicer pa tudi dvomim, da bi šel skozi vladno sito, saj je v koalicijski pogodbi določeno drugače in naj bi se nekatere stvari še izboljšale za te zavezance. Naj se vrnem na začetek.”
Ivan Simič predsednik vladne komisije za debirokratizacijo (Foto: Nova24TV)
Vsaka kriza je po njegovem priložnost za pospravljanje podstrešja, da uredimo stvari, ki smo jih dolgo puščali ob strani. A ta nam ponuja tudi izjemno priložnost, da se k nam preseli vsaj del proizvodnje, ki jo bodo evropska podjetja selila iz Azije. In kot običajno, če želimo iz krize profitirati, moramo narediti domačo nalogo in kreirati okolje, ki to omogoča. “Z ukrepi, ki jih predlaga Simičeva skupina, posebej temi, ki sem jih izpostavil, bi vsi profitirali. Seveda pa je pogoj za to, da bomo to storili hitro, da nas bodo lahko tisti, ki mislijo seliti proizvodnjo upoštevali pri planiranju že naslednje leto. Podpora velikanski večini Simičevih predlogov je torej podpora kreiranju okvirja za boljše življenje vseh nas.”
Priznani politični analitik Čirič pa se je v eni spomladanskih petkovih oddaj Objektiv dotaknil tudi sprejemanja protikoronskih paketov, ob čemer je dejal, da smo se vsi učili, kako se to dela: “Vsakič se je seveda poskušalo narediti tisto maksimalno in naslavljati probleme, ki so bili tisti trenutek najbolj pereči. Tudi sedaj se stvari dobro odvijajo. Seveda pa je problem, da so nekatera podjetja, ki jim je dejansko onemogočeno delati, kot so na primer organizatorji dogodkov. Pri teh bi bilo potrebno najverjetneje poskrbeti, da se ne ohrani samo ljudi, zaposlenih, podjetja namreč potrebujejo denar za nekatere druge stvari. Bila je ideja, da se da takšnim, 10 odstotkov od lanskoletnih prihodkov dodatne nepovratne pomoči, da preživijo. Mislim, da bi bilo koristno, če bi se nekaj takega speljalo. Zelo mi je všeč, da se je za samozaposlene našla rešitev, ker ti so res gagali nekaj časa.”
Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...