Poljski PiS povečuje prednost pred zasledovalci

Datum:

Na Poljskem se obeta zasuk na oblasti, kljub temu, da je vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) dobila večino sedežev na splošnih volitvah na Poljskem, kaže izhodna anketa, vendar je malo verjetno, da bi si zagotovila tretji mandat. Poljaki so po vzoru Slovencev izumili igro izključevanja – kingmakerji tako ne želijo v koalicijo s PiS, zato bo koalicijo najbrž sestavljala opozicija pod vodstvom Donalda Tuska. Se pa po več kot polovici preštetih glasov veča razlika med vladajočo PiS in KO, v korist prve. Po preštetih 53,73 odstotkih glasov ima PiS že 38,13 odstotkov, KO pa le še 28 odstotkov glasov. 

PiS naj bi dobila 38,13 % glasov, KO pa 28 %. Kot kaže ima državljanska koalicija Donalda Tuska še vedno boljše možnosti za sestavo koalicije in končati osemletno vladavino PiS pod vodstvom Jaroslawa Kaczynskega. Vodja PiS je priznal, da ne ve, ali bo strankin “uspeh uspelo pretvoriti v še en mandat na oblasti”.

“Poljska je zmagala, demokracija je zmagala,” je dejal 66-letni Tusk veliki množici veselih privržencev na shodu, ki se je zdel kot zmagovalni shod v Varšavi. “To je konec slabih časov, to je konec vlade PiS. ” Ko se je na zaslonu pojavila anketa Ipsos, je bilo slišati rjovenje in pojavil se je gospod Tusk ob glasnem vzklikanju in vzklikanju njegovega imena. Podporniki so bili videti osupli, volilni uradniki pa so pozneje povedali, da je bila volilna udeležba verjetno 72,9-odstotna, kar je največ od padca komunizma leta 1989.

Po več kot polovici preštetih glasovih, se podpora KO manjša, raste pa podpora vladajoči PiS!
Po zadnjih podatkih razlika med največjima strankama PiS in KO raste. PiS bi po preštetih 53,73 odstotkih glasov (ob 15 uri 18 min) prejela kar 38,13 odstotkov v 460-članskem sejmu ali parlamentu in ne bi dosegla potrebnih 231 sedežev za večino. Malo verjetno je, da bo imela veliko pomoč desne stranke Konfederacija, ki trenutno beleži 7,33 odstotka. Po drugi strani pa ima opozicijska (Tuskova) KO le še 28 odstotno podporo. Raste pa tudi podpora desnosredinski stranki Tretja pot (14,40 odstotka) poroča Polska Agencja Prasowa.

Viktor Orban in Jaroslaw Kacinski Foto: epa

Kaczynski je svojega tekmeca predstavil kot marioneto Berlina in Bruslja in obljubil, da bo ohranil močno protimigracijsko politiko svoje stranke. Tusk je obljubil, da bo izboljšal odnose z EU in sprostil 36 milijard evrov (30 milijard funtov) sredstev EU za okrevanje po pandemiji covida, ki so bila zamrznjena v sporu zaradi pravosodnih reform PiS.

Če bosta dve izhodni anketi potrjeni, ima Tuskova stranka več možnosti za oblikovanje široke koalicije z desnosredinsko Tretjo potjo in levičarsko Lewico. V taboru PiS kljub zmagi niso bili zadovoljni. “Moramo upati,” je izjavil Kaczynski. “Ne glede na to, ali smo na oblasti ali v opoziciji, bomo ta projekt izvajali na različne načine in ne bomo dovolili, da bi bila Poljska izdana.”

Podporniki PiS so si narisali pogumen obraz, skandirali “Jaroslaw” in mahali s poljskimi zastavami, saj je kasnejša izhodna anketa pokazala, da so od volitev leta 2019 izgubili 37 sedežev. Državljanska koalicija je po skoraj popolni prepovedi, uvedeni leta 2021, obljubila tudi liberalizacijo zakonov o splavu. Poleg Tuskove koalicije je bila ena od zmagovalk volitev desnosredinska Tretja pot, ki obljubila poenostavitev davkov in alternativo obema velikima strankama. Piotr Buras iz Evropskega sveta za zunanje odnose je dejal, da bi zmaga opozicije odprla pot k “obsežni preusmeritvi” domače in evropske politike. Njihov neposredni cilj bi bil odstranitev osebnosti PiS iz državnih institucij in javne televizije, je dodal.

Predsednik Andrzej Duda, zaveznik konservativne vladajoče stranke, bi običajno pozval največjo stranko, naj sestavi vlado, njegov pomočnik pa je nakazal, da je to tradicionalni naslednji korak. Če pa PiS ne bi dobil zaupnice, bi parlament imenoval novega premierja, ki bi nato izbral vlado in moral pridobiti tudi glasovanje o zaupnici v Sejmu. S tem bi PiS ostala začasna poljska vlada potencialno do decembra.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in poljski predsednik Andrzej Duda. Vir: AFP.

Pet strank naj bi prestopilo 5-odstotni prag in vstopilo v 460-članski sejm ali parlament. Poljaki so glasovali tudi za zgornji dom, senat, in sodelovali na štirih referendumih, za katere se je zdelo, da so vsi namenjeni privabljanju volivcev PiS na glasovanje. Eden je vprašal, ali naj se zviša upokojitvena starost, drugi pa, ali naj Poljska sprejme več migrantov iz preostale EU. Volivci so odločali tudi o prodaji državnega premoženja tujcem in o morebitni odstranitvi ograje na meji z Belorusijo. Zaradi 40-odstotne udeležbe, izidi referenduma niso zavezujoči.

Kakšne bi bile posledice nove oblasti?
Donald Tusk je sicer desno-sredinski politik iz evropske družine EPP, a je po svoji naravi bližje rdeče prebarvanim desnim politika novega kova kot je npr. Ljudmila Novak. Gre za politika, ki Bruslju zaupa popolno nadoblast nad nacionalnimi interesi tudi v nasprotju z voljo in željami lastnih volivcev. V delu poljskega naroda prav tako vzbuja močan strah, saj ga vidi kot zagovornika nemških in celo ruskih interesov.

Politično kampanjo bruseljskega politika Donalda Tuska je podpirala tudi Ljudmila Novak. (Foto: STA, epa)

Ne glede na to, kdo bo oblikoval koalicijo, pa se močna podpora Poljske Ukrajini skoraj 20 mesecev po obsežni ruski invaziji verjetno ne bo spremenila. Se pa utegne spremeniti protimigrantska politika. V vladi evrokrata Tuska, v kateri bo sodelovala tudi Lewica, utegne Poljska sprejeti migrantsko kvoto, ki jo ji je naložil Bruselj, kar je v nasprotju z željami večine Poljakov. Skupaj z volitvami so namreč potekali štirje referendumi – eden od njih je Poljake vprašal ali želijo sprejeti več migrantov iz preostale EU, čemur so volivci odločno rekli ne. Zanimivo bo videti, kako bo potencialna nova koalicija idejo o preselitvi migrantov na Poljsko uspela prodati poljskim volivcem.

Prav tako so iz vrst Tuskove koalicije že pred volitvami sporočili, da bodo ponovno preučili gradnjo jedrske elektrarne z ameriškim Westinghousom, kar utegne Poljko pahniti v energetsko krizo. Jedrska energija je bila ena od adutov, ki bi Poljsko lahko spremenilo v evropsko energetsko velesilo. Donald Tusk je v preteklosti, ko je že vodil poljsko vlado med drugim tudi sabotiral ameriški raketni ščit, ki bi EU ščitil pred rusko agresijo.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...